Bezmasé veganské recepty na grilování – pochutnají si i nevegani

veganské recepty na grilování

Grilování už dávno není jen o klobáse a krkovičce. Veganská grilovačka může být stejně chutná, sytá a pestrá – stačí trocha fantazie, dobré ingredience a chuť objevovat rostlinný svět. Ať už jste vegany, vegetariány nebo jen chcete odlehčit jídelníček, tyto recepty na bezmasé grilování si zamilujete vy i vaši hosté. 

Od šťavnatého tofu přes plněné žampiony až po karamelizovaný ananas – grilovačka může být nezapomenutelná i bez masa.

Proč zkusit grilování bez masa?

Grilování bez masa už dávno není jen záležitostí vegetariánů a veganů – naopak, stává se kulinářským trendem, který oslovuje všechny milovníky dobré chuti. Zelenina, sýry, tofu či ovoce na grilu dokážou vytvořit pestrá a aromatická jídla, která nezatěžují žaludek, ale přitom zasytí a překvapí svou kombinací chutí.

Bezmasé grilování je ideální na horké letní dny, kdy přirozeně toužíme po něčem lehčím, svěžím a rychlém. Navíc, otevírá dveře experimentům – zatímco kuřecí prsa chutnají stále stejně, s lilkem, halloumi nebo marinovaným tempehem můžeš pokaždé vytvořit zcela nový zážitek.

Bezmasé recepty na gril: Inspirace, které stojí za to 

1. Grilované lilkové „steaky“ s tahini-dresingem

Ingredience:

  • 1 velký lilek

  • 2 PL olivového oleje

  • 1 ČL uzené papriky

  • špetka soli

  • 2 PL tahini

  • 1 PL citronové šťávy

  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)

  • voda na zředění dresingu

Postup: Lilek nakrájejte podélně na 1,5 cm silné plátky, potřete olivovým olejem smíchaným s uzenou paprikou a solí. Nechte odležet 10 minut a potom grilujte z obou stran do měkka. Mezitím si připravte dresing z tahini, citronové šťávy, česneku a trochy vody – má být krémový, ale tekutý. Před podáváním polijte steaky dresingem a ozdobte koriandrem nebo petrželovou natí.

Cuketové špízy s česnekovým olejem
Freepik

2. Cuketové špízy s česnekovým olejem

Ingredience:

  • 2 cukety

  • 1 červená paprika

  • 1 červená cibule

  • cherry rajčata

  • 3 PL olivového oleje

  • 2 stroužky česneku

  • 1 ČL sušené bazalky

  • sůl, černý pepř

Postup: Cuketu a zeleninu nakrájejte na rovnoměrné kousky a naložte do marinády z olivového oleje, prolisovaného česneku, bazalky, soli a pepře. Po půl hodině marinování je napíchněte na špejle a ugrilujte do zlatova. Skvěle se hodí s jogurtovým veganským dipem nebo hummusem.

3. Marinovaný tofu steak s BBQ omáčkou

Ingredience:

  • 1 balení tofu (pevné, přírodní)

  • 3 PL BBQ omáčky (veganské)

  • 1 PL sójové omáčky

  • 1 ČL javorového sirupu

  • 1 ČL uzeného koření

  • trochu oleje na grilování

Postup: Tofu nakrájejte na silnější plátky a osušte papírovou utěrkou. V misce smíchejte BBQ omáčku, sójovku, javorový sirup a uzené koření. Plátky tofu nechte marinovat alespoň 1 hodinu, poté je potřete olejem a ugrilujte z obou stran. Výborně chutnají v burgeru nebo se zeleninovým salátem.

4. Plněné žampiony s ořechy a rostlinným sýrem

Ingredience:

  • 8 velkých žampionů

  • 2 PL nasekaných vlašských ořechů

  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)

  • 2 PL nasekané petrželové natě

  • 2 PL rostlinného krémového sýra (např. na bázi kešu)

  • olivový olej, sůl, pepř

Postup: Žampiony očistěte a odstraňte nožičky. Ty nasekejte nadrobno a smíchejte s ořechy, česnekem, natí, rostlinným sýrem, solí a pepřem. Touto směsí naplňte hlavičky žampionů a pokapejte olivovým olejem. Grilujte na alobalu nebo tácku asi 10 minut, dokud nebudou měkké a na povrchu jemně zapečené.

Veganské burgery z červené čočky
Freepik

5. Veganské burgery z červené čočky

Ingredience:

  • 1 hrnek červené čočky

  • 1 malá cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1 ČL uzené papriky

  • 2 PL pomletých ovesných vloček

  • 1 PL sójové omáčky

  • sůl, pepř, olej

Postup: Červenou čočku uvařte doměkka a nechte vychladnout. V mixéru rozmixujte se všemi ostatními ingrediencemi na pevnou hmotu. Vytvarujte burgery, potřete olejem a grilujte z obou stran 4–5 minut, dokud nebudou křupavé. Podávejte v housce s veganskou majonézou, salátem a rajčetem.

6. Grilovaná paprika plněná kuskusem a bylinkami

Ingredience:

  • 2 velké červené papriky

  • 1/2 hrnku kuskusu

  • 1/2 hrnku vroucí vody

  • 1 PL olivového oleje

  • 1 menší rajče (nasekané)

  • 2 PL nasekané čerstvé máty

  • 2 PL nasekané petrželové natě

  • sůl, černý pepř

Postup: Kuskus zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte nabobtnat asi 10 minut. Promíchejte ho s olivovým olejem, nasekaným rajčetem, bylinkami, solí a pepřem. Papriky rozřežte na poloviny, odstraňte semínka a naplňte připravenou směsí. Umístěte je na alobal nebo grilovací tácek a grilujte 10–12 minut, dokud nezměknou a jejich povrch jemně nezhnědne.

7. Ananas na grilu s limetkou a agávovým sirupem

Ingredience:

  • 1 zralý ananas

  • 2 PL agávového sirupu

  • šťáva z 1 limetky

  • špetka skořice (volitelné)

Postup: Ananas oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka nebo čtvrtky. V malé misce smíchejte agávový sirup s limetkovou šťávou (a případně skořicí). Ananas natřete touto směsí a grilujte z obou stran 2–3 minuty, dokud nezačne karamelizovat. Podávejte samotný nebo s veganskou kokosovou „šlehačkou“ jako sladký závěr grilovačky.

veganské recepty
Freepik

Tipy na dochucení a marinování 

I veganské suroviny mohou mít bohatou, výraznou chuť – stačí je správně naložit nebo dochutit. Marinády připravujte ideálně alespoň hodinu předem, aby se chutě dobře vstřebaly.

  • Sójová omáčka se sezamovým olejem a zázvorem: Vytvoří slanou a mírně pikantní marinádu ideální na tofu, tempeh nebo houby. Přidejte trochu javorového sirupu na jemnou sladkost.
  • Olivový olej s citronovou šťávou, česnekem a bylinkami: Výborné na zeleninu jako cuketa, lilek či paprika. Kombinace osvěžuje a zároveň podtrhne přirozenou chuť grilovaných surovin.
  • Veganská BBQ omáčka s uzenou paprikou: Sladko-udřená klasika, kterou můžete natřít tofu, kukuřici i žampiony. Výborně karamelizuje na grilu.
  • Tahini s citronem, česnekem a vodou: Krémová marináda, která dodá orientální nádech a hodí se zejména k lilku nebo cizrnovým plackám.
  • Limetková šťáva s čerstvým koriandrem a chilli: Pikantně-svěží kombinace vhodná zejména k grilovanému ananasu nebo cuketovým špízům.

I bez masa to může být grilovačka roku

I bez masa to může být grilovačka roku – stačí trochu fantazie, kvalitní suroviny a chuť objevovat nové chutě. Veganské dobroty na grilu překvapí nejen vzhledem, ale hlavně plností chutí a rozmanitostí. Ať už si zvolíte špízy, burgery či grilovaný ananas, jedno je jisté – nikomu nebude chybět klobása! Griluj srdcem, podávej s úsměvem a udělej z každé letní neděle oslavu chutí.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE