Je poměrně těžké vymyslet nějaké jídlo na každý den v týdnu. Některé děti jsou vybíravé a jiné nemají problém ani se syrovou zeleninou. Některé mají svá oblíbená jídla, která by nejraději jedly každý den, ale určitě souhlasíte, že to není reálné. Nejen děti, ale i dospělí potřebují rozmanitou stravu, která nebude takovou „nudou na talíři“.
Pokud vám tedy docházejí inspirace, tak zkuste úplnou klasiku, jakou jsou křupavé pečené brambory v troubě. S tím rozdílem, že je neutopíte v oleji, aby se vám při pečení nepřipékaly! Základem jsou správné koření a papír na pečení, díky kterému nebudete potřebovat litry oleje.
Navíc, takto připravené brambory budou krásně křupavé, což si děti, ale i vy, určitě zamilujete. Navnadili jsme vás a udělali vám chuť na pečené brambory v troubě na papíře? Pusťte se tedy s námi do pečení, tato příloha z brambor vás nadchne! Vyzkoušíte tento recept na pečené brambory?
Doporučujeme: Recept: Panenka v slaninovém kabátu s hřibovou omáčkou
Zdroj: Depositphotos
Ingredience na přípravu pečených brambor (pro 4 osoby):
- cca 12 středně velkých brambor
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- sůl, sušený česnek, majoránka, grilovací koření, koření na pečené brambory
Postup receptu na extra křupavé brambory
Chcete připravit nejlepší pečené brambory? Nejprve si brambory očistíme, umyjeme a nakrájíme na měsíčky. Takto připravené brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Když brambory začnou vařit, scedíme je. Mezitím si v míse nebo v poháru smícháme olej a vybrané koření. Můžete volit ty, které jsme uvedli my, nebo můžete vybrat koření, které používáte nejraději.
Připravenou olejovou směs nalijeme na brambory a pořádně promícháme. Brambory rovnoměrně rozložíme na plech vyložený papírem a dáme péct do trouby. Pečeme na 200 °C přibližně 40 minut – respektive dokud brambory nebudou měkké a zlatavé.
Takto připravené úžasné pečené brambory podáváme jako přílohu k masu, k rybě nebo si je vychutnejte samostatně s nějakým chutným dipem. Chuťově se meze nekladou, když je milujete, tak si je maximálně vychutnáte i samostatně :D.
A protože recepty s bramborami jsou opravdu vděčné a my si na nich vždy rádi pochutnáme, tak vyzkoušejte také tradiční bramborový přívarok, francouzské brambory nebo zapékané brambory s mletým vepřovým masem.
Vyzkoušej také: Naplněná kuřecí prsa – jinak je už připravovat nebudete!
Zdroj: Depositphotos
EXTRA recept: Pečené baby brambory s bylinkami a parmazánem
- 1 kg baby brambor
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- sůl a pepř
- 3-4 stroužky česneku
- 100 g parmazánu
Jak na pečení brambor: Brambory důkladně umyjte a osušte. Pokud jsou některé brambory větší, můžete je překrojit na polovinu, aby se sjednotila velikost a zkrátila doba pečení. Ve velké míse smíchejte baby brambory s olivovým olejem, rozmarýnem, tymiánem, mletou červenou paprikou, solí, černým pepřem a nasekaným česnekem.
Dobře promíchejte, aby byly brambory rovnoměrně pokryté olejem a kořením. Rozložte brambory na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-35 minut nebo dokud nejsou brambory zlatavé a měkké, když je propíchnete vidličkou.
Pár minut před dokončením pečení posypte brambory nastrouhaným sýrem a vraťte do trouby, aby se sýr rozpustil a získal zlatavou kůrku. Hotové brambory vyndejte z trouby a nechte je chvíli odpočívat.