Tofu, často označované jako „bílé zlato vegetariánů“, je neuvěřitelně univerzální ingredience. Vyrábí se ze sójových bobů, je plné bílkovin, snadno stravitelné a má schopnost absorbovat chutě, které k němu přidáte. Pokud si tedy myslíte, že tofu je nuda, tyto recepty z tofu vás přesvědčí o opaku!
Krémová tofu polévka s kokosovým mlékem a kari
Tajemství této polévky spočívá v její jemnosti a exotické chuti, která vás přenese rovnou do daleké Asie.
Ingredience (4 porce):
- 200 g tofu
- 400 ml kokosového mléka
- 1 PL červené kari pasty
- 1 středně velká mrkev
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 ČL nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 PL olivového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl a černý pepř podle chuti
Postup:
- Tofu nakrájejte na malé kostky a osmažte na olivovém oleji, dokud nebude křupavé.
- Přidejte nastrouhaný zázvor a kari pastu, promíchejte a chvíli orestujte, aby to začalo vonět.
- Zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem.
- Přidejte na kousky nakrájenou zeleninu (mrkev, cuketa, paprika).
- Vařte na středním ohni 10-15 minut. Dochutťe solí a pepřem.
- Podávejte teplé s čerstvým koriandrem a klidně i s křupavým pečivem.
Pirohy plněné tofu, špenátem a česnekem
Kdo by nemiloval pirohy? Mohla by vás okouzlit jejich zdravější verze, plná tofu a špenátu?
Ingredience na těsto (4 porce):
- 300 g hladké mouky
- 150 ml vody
- špetka soli
Náplň:
- 200 g tofu
- 150 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1 PL olivového oleje
- sůl a černý pepř podle chuti
Postup:
- V misce smíchejte mouku, vodu a sůl. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout.
- Na pánvi orestujte špenát s česnekem a olivovým olejem, dokud nezměkne. Odstavte a nechte vychladnout.
- Tofu rozmixujte a smíchejte se špenátem. Dochutťe solí a pepřem.
- Těsto vyválejte, vykrajujte kolečka, plňte připravenou směsí a pevně uzavřete okraje.
- Pirohy vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch (cca 5-7 minut).
- Podávejte s máslem, kysanou smetanou nebo karamelizovanou cibulkou.
Pečené tofu kuličky s rajčatovou omáčkou
Tyto kuličky jsou ideální na večeři nebo jako snack na oslavy – křupavé zvenku, šťavnaté uvnitř.
Ingredience (4 porce):
- 300 g tofu
- 100 g ovesných vloček
- 50 g strouhanky
- 1 mrkev (nastrouhaná)
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL soli
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušené bazalky
Omáčka:
- 400 ml pasírovaných rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL olivového oleje
- sůl, cukr a černý pepř podle chuti
Postup:
- Rozmixujte tofu, ovesné vločky, strouhanku, nastrouhanou mrkev, česnek a koření. Ze směsi tvarujte kuličky.
- Kuličky pečte v troubě při 180 °C na plechu vyloženém papírem na pečení 20 minut.
- Připravíme si zatím omáčku. Osmažte na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pasírovaná rajčata, dochuťte solí, cukrem a pepřem. Vařte 10 minut.
- Kuličky podávejte s omáčkou, například s těstovinami nebo rýží.
Restované tofu s medovo-sojovou omáčkou
Jednoduchý a rychlý recept, který vás zachrání, když nemáte čas.
Ingredience (2 porce):
- 200 g tofu
- 2 PL sojové omáčky
- 1 PL medu
- 1 ČL nastrouhaného zázvoru
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL olivového oleje
- rýže nebo zelenina jako příloha
Postup:
- Tofu nakrájejte na plátky a na pánvi s olivovým olejem ho opečte do zlatova.
- V misce smíchejte sojovou omáčku, med, zázvor a citronovou šťávu.
- Zalijte tofu připravenou omáčkou a nechte ji chvíli zredukovat, aby tofu nasáklo chutí.
- Podávejte s rýží nebo zeleninou podle chuti.
Tofu „cheesecake“ s ovocem
Ano, i dezert se dá připravit z tofu. A je překvapivě lahodný!
Ingredience (8 porcí) – základ:
- 150 g mletých sušenek
- 50 g kokosového oleje (rozpuštěný)
Krém:
- 300 g tofu (jemné)
- 150 g rostlinného jogurtu
- 3 PL javorového sirupu
- šťáva z 1 citronu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- Čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny)
Postup:
- Mleté sušenky smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem a vtlačte do formy jako základ. Dejte do ledničky ztuhnout.
- Rozmixujte tofu, jogurt, javorový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt dohladka. Nalijte na sušenkový základ.
- Cheesecake nechte tuhnout v ledničce alespoň 4 hodiny.
- Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem.
Tofu si zamilujete v jakékoli podobě. Můžete si koupit tofu natural nebo občas vyzkoušet bylinkové či uzené tofu. Každé z nich dodá vašim pokrmům svou jedinečnou chuť. Který recept si připravíte jako první?
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com