Nejlepší recepty z tofu: Od výživné polévky po lahodný dezert

tofu recepty

Tofu, často označované jako „bílé zlato vegetariánů“, je neuvěřitelně univerzální ingredience. Vyrábí se ze sójových bobů, je plné bílkovin, snadno stravitelné a má schopnost absorbovat chutě, které k němu přidáte. Pokud si tedy myslíte, že tofu je nuda, tyto recepty z tofu vás přesvědčí o opaku!

Krémová tofu polévka s kokosovým mlékem a kari

Tajemství této polévky spočívá v její jemnosti a exotické chuti, která vás přenese rovnou do daleké Asie.

Ingredience (4 porce):

  • 200 g tofu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 PL červené kari pasty
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 ČL nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 PL olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • sůl a černý pepř podle chuti

Postup:

  1. Tofu nakrájejte na malé kostky a osmažte na olivovém oleji, dokud nebude křupavé.
  2. Přidejte nastrouhaný zázvor a kari pastu, promíchejte a chvíli orestujte, aby to začalo vonět.
  3. Zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem.
  4. Přidejte na kousky nakrájenou zeleninu (mrkev, cuketa, paprika).
  5. Vařte na středním ohni 10-15 minut. Dochutťe solí a pepřem.
  6. Podávejte teplé s čerstvým koriandrem a klidně i s křupavým pečivem.

tofu pirohy
Freepik.com

Pirohy plněné tofu, špenátem a česnekem

Kdo by nemiloval pirohy? Mohla by vás okouzlit jejich zdravější verze, plná tofu a špenátu?

Ingredience na těsto (4 porce):

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g tofu
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl a černý pepř podle chuti

Postup:

  1. V misce smíchejte mouku, vodu a sůl. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout.
  2. Na pánvi orestujte špenát s česnekem a olivovým olejem, dokud nezměkne. Odstavte a nechte vychladnout.
  3. Tofu rozmixujte a smíchejte se špenátem. Dochutťe solí a pepřem.
  4. Těsto vyválejte, vykrajujte kolečka, plňte připravenou směsí a pevně uzavřete okraje.
  5. Pirohy vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch (cca 5-7 minut).
  6. Podávejte s máslem, kysanou smetanou nebo karamelizovanou cibulkou.

Pečené tofu kuličky s rajčatovou omáčkou

Tyto kuličky jsou ideální na večeři nebo jako snack na oslavy – křupavé zvenku, šťavnaté uvnitř.

Ingredience (4 porce):

  • 300 g tofu
  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g strouhanky
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušené bazalky

Omáčka:

  • 400 ml pasírovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, cukr a černý pepř podle chuti

Postup:

  1. Rozmixujte tofu, ovesné vločky, strouhanku, nastrouhanou mrkev, česnek a koření. Ze směsi tvarujte kuličky.
  2. Kuličky pečte v troubě při 180 °C na plechu vyloženém papírem na pečení 20 minut.
  3. Připravíme si zatím omáčku. Osmažte na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pasírovaná rajčata, dochuťte solí, cukrem a pepřem. Vařte 10 minut.
  4. Kuličky podávejte s omáčkou, například s těstovinami nebo rýží.

medové tofu
Freepik.com

Restované tofu s medovo-sojovou omáčkou

Jednoduchý a rychlý recept, který vás zachrání, když nemáte čas.

Ingredience (2 porce):

  • 200 g tofu
  • 2 PL sojové omáčky
  • 1 PL medu
  • 1 ČL nastrouhaného zázvoru
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 PL olivového oleje
  • rýže nebo zelenina jako příloha

Postup:

  1. Tofu nakrájejte na plátky a na pánvi s olivovým olejem ho opečte do zlatova.
  2. V misce smíchejte sojovou omáčku, med, zázvor a citronovou šťávu.
  3. Zalijte tofu připravenou omáčkou a nechte ji chvíli zredukovat, aby tofu nasáklo chutí.
  4. Podávejte s rýží nebo zeleninou podle chuti.

tofu cheesecake
Freepik.com

Tofu „cheesecake“ s ovocem

Ano, i dezert se dá připravit z tofu. A je překvapivě lahodný!

Ingredience (8 porcí) – základ:

  • 150 g mletých sušenek
  • 50 g kokosového oleje (rozpuštěný)

Krém:

  • 300 g tofu (jemné)
  • 150 g rostlinného jogurtu
  • 3 PL javorového sirupu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 ČL vanilkového extraktu 

Na ozdobu:

  • Čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny) 

Postup:

  1. Mleté sušenky smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem a vtlačte do formy jako základ. Dejte do ledničky ztuhnout.
  2. Rozmixujte tofu, jogurt, javorový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt dohladka. Nalijte na sušenkový základ.
  3. Cheesecake nechte tuhnout v ledničce alespoň 4 hodiny.
  4. Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem.

Tofu si zamilujete v jakékoli podobě. Můžete si koupit tofu natural nebo občas vyzkoušet bylinkové či uzené tofu. Každé z nich dodá vašim pokrmům svou jedinečnou chuť. Který recept si připravíte jako první?

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE