Recept na tradiční domácí šúľance s mákem

šúľance s mákem

I když máme rádi italské těstoviny na mnoho způsobů, například fettuccine s lososem nebo tagliatelle s houbami, někdy dobře padnou i tradiční šúľance s mákem. Připomínají nám časy, kdy nám je na talíř nandávala babička.

Můžete je připravit samotné nebo část těsta použít na ovocné knedlíky. Posypat si je můžete čímkoli, co máte rádi, ale mákové jsou tou pravou klasikou.

Pokud byste chtěli tuto chuť nějak zvláštnit, případně dodat šúľancům šťavnatost, přidejte k nim trochu švestkového džemu. Ten spolu s mákem vytváří skvělou kombinaci. Pojďte si je s námi připravit, toto je tradiční recept na domácí šúľance s mákem!

Tip pro vás: Recept na fantastický granadýrský pochod – oběd z pár ingrediencí

Ingredience na mákové šúľance: 

  • 800 g brambor 
  • hrubá mouka 300 g 
  • 1 vejce (pokud jsou menší, tak i dvě) 
  • špetka soli 
  • mletý mák 
  • práškový cukr 
  • máslo 

Postup, jak připravit mákové šúľance z bramborového těsta:

1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě a necháme úplně vychladnout. Potom brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku s trochou soli a celé vejce. Ručně zpracujeme těsto, které se nebude lepit.

Doporučujeme: Víš, jak dlouho vydrží uvařené vejce? Inspiruj se, jak ho využít.

mákové šúľance Redakce ZaKRASOU.cz

2. Bramborové těsto rozdělíme na menší části a každou z nich vyválíme tenko. Nakrájíme na menší kousky. Záleží na nás, jak velké je chceme. Dávejte si však pozor, abyste při válení nepřidávali příliš mnoho mouky, protože pak budou šúľance tvrdé.

Doporučujeme: Nemůžete odolat chipsům? Vyzkoušejte tyto recepty na zdravé chipsy

mákové šúľance Redakce ZaKRASOU.cz

3. Dáme je vařit do osolené vody. Když vyplavou na povrch, jsou hotové, trvá to jen pár minut. První kousek však raději vyberte a rozřízněte, abyste zkontrolovali, jestli je opravdu dobře uvařený i uvnitř. Poté je všechny vyberte a trochu pokapejte olejem, aby se neslepily.

Doporučujeme: Banánovo-ovesné lívance – zdravý a chutný start do nového dne

mákové šúľance Redakce ZaKRASOU.cz

4. Uvařené šúľance si každý může posypat tím, co mu nejvíce chutná, ať už strouhankou, skořicí, kakaem nebo to může být tradiční máková posypka. Na tento způsob budeme potřebovat mletý mák, který podle chuti smícháme s práškovým cukrem.

K šúľancům na talíři přidáme asi dvě lžíce této směsi. Roztopíme máslo a polejeme šúľance, promícháme a můžeme jíst.

Doporučujeme: Recept na zdravé cuketové placky, které chutnají jako od babičky domácí šúľance Redakce ZaKRASOU.cz

šúľance Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE