Jak uvolnit ucpaný odtok v kuchyni? Nebudeš věřit, ale tohle ti pomůže!

Jak uvolnit ucpaný odtok

Ucpaný odtok, ať už v kuchyni nebo v koupelně, trápí nejednu domácnost. Je zcela běžné, že se odtok postupně ucpe a voda časem prostě ne a ne odtékat. Příčin tohoto problému je mnoho, přičemž nejčastěji jsou viníkem různé zbytky jídla, které se do odtoku dostanou během mytí nádobí.

K hotové pohromě může přispět olej z vyšmažení, kávová usazenina, zrnka rýže, zbytky těstovin nebo skořápky z vajec. Pro odtoky v koupelně, ať už v umyvadle nebo ve vaně, představují největší hrozbu pravděpodobně vlasy a chlupy. Co tedy s tím neodtékajícím odtokem dělat?

V první řadě je potřeba myslet na prevenci, abyste tento otravný problém ani nemuseli řešit. Nesplachujte do odtoku nic, co tam jednoduše nepatří. Před mytím špinavého nádobí zkontrolujte, zda se na něm nenacházejí větší zbytky jídla. Po každé sprše zase vybírejte a odstraňujte z odtoku vypadlé vlasy.

Vhodné je používat i nerezové sítko do dřezu a umyvadla, které nežádoucí nečistoty zachytí. Vhodné je také pravidelně čistit sifon či potrubí, abyste se vyhnuli zmíněnému problému. Co dělat, když je ucpaný odpad? V našem článku najdete několik tipů, jak uvolnit ucpaný sifon!

Doporučujeme: Námraza v lednici: S tímto trikem ji odstraníš jednou provždy!

Čištění odtoku bez chemikálií pomocí gumového zvonu

Nejdříve můžete zkusit uvolnit odtok mechanicky. Prvním účinným bojovníkem proti ucpanému odtoku ve vaně nebo umyvadle či dřezu je totiž obyčejný gumový zvon, takže pokud se vám někde v domácnosti potuluje, určitě po něm neváhejte sáhnout.

Jak na ucpaný kuchyňský dřez pomocí zvonu na odpad? Přiložte ho na otvor přepadu, pořádně přitlačte a následně začněte silně pumpovat, čímž vytvoříte značný tlak. Díky tomu by se měl odtok uvolnit. Nakonec ho už jen propláchněte horkou vodou a máte hotovo!

Tip pro vás: Jak na pokazené žaluzie? Některé vady zvládneš opravit i sama

Čištění odtoku Depositphotos

Sůl a vroucí voda

Pokud nebyl gumový zvon dostatečně účinný nebo ho doma nemáte, můžete vyzkoušet tento trik se solí. Tu najdeme jistě v každé domácnosti. Je levná a šetrně pomůže vyčistit odtok i odstranit nepříjemný zápach, který se z něho neraz šíří.

Do odtoku nasypte půl šálku kuchyňské soli a zalejte ji alespoň půl litrem horké vody. Nechte působit a do odtoku potom pusťte ještě teplou vodu. Tento trik je nejúčinnější u méně zacpaných odtoků.

Ocet a jedlá soda

Pokud sůl nepomůže, může pomoci jedlá soda a obyčejný kuchyňský ocet. Jak uvolnit odpad sodou bikarbonou? Připravte si konkrétně 1 šálek octa, 2 šálky jedlé sody a 4 šálky vody. Nejprve do odtoku nasypejte polovinu sody a zalejte ji trochou vroucí vody. Nechte pár minut působit a následně do odtoku nasypejte zbylou sodu a zalejte to octem.

V tomto okamžiku je vhodné odtok zakrýt nebo uzavřít zátkou. Opět nechte působit alespoň 10 až 15 minut a odtok nakonec jen propláchněte zbytkem vroucí vody. Tato kombinace běžných kuchyňských surovin vás zbaví usazenin, zápachu, mastnoty i bakterií.

Prášek do pečiva a cola

Na překvapení lze na čištění odpadů a uvolnění ucpaného odpadu použít známý kolový nápoj. Kromě něj budete potřebovat i prášek do pečiva. Jak na to? Celý balíček prášku do pečiva nasypejte do ucpaného odtoku ve vaně nebo v umyvadle a zalejte to 1 dl coly. Hotovo! Odtok by měl začít správně odtékat.

Podívejte se také: Co dokáže tableta do myčky? Tyto tipy musíš vyzkoušet!

odstraňujte z odtoku vypadlé vlasy Depositphotos

Čištění hydroxidem sodným

Pokud domácí recepty nezabírají, chemické prostředky nezklamou. Pokud pro vás použití chemie není překážkou, můžete se spolehnout na hydroxid sodný, který běžně seženete i v supermarketech. Jedná se o poměrně levnou záležitost, kilogram stojí v průměru 2 až 3 eura. Najdete ho obvykle v oddělení s domácími potřebami či barvami, pracovními pomůckami a podobně.

Hydroxid sodný představuje velmi silnou zásadu, která má za normálních podmínek pevné skupenství. Při kontaktu s ním se musíte mít na pozoru. Nikdy ho nechopte holýma rukama! Tato látka může vážně poškodit kůži. Pokud ji doma skladujete, zajistěte, aby se k ní nedostaly děti!

A jak účinně hydroxid sodný využít na vyčištění ucpaného odpadu? Do odtoku umyvadla, vany či dřezu nasypejte přibližně 100 gramů této látky a zalejte to půl litrem horké vody. Směs nechte působit alespoň 30 minut a odtok potom opět pořádně propláchněte. V případě velmi ucpaného odtoku můžete proceduru zopakovat. Nezapomeňte však na opatrnost!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE