Přečetla jsem opravdu mnoho různých kuchařských knih a webových stránek, abych zjistila, jak se tento recept oficiálně jmenuje, k žádnému jednotnému názvu jsem se však nedopátrala.
Mnozí si možná myslí, že název naznačuje, že recept pochází ze španělského města Granada, ale to prý není pravda. Grenadýrmarš (německy Grenadiermarsch, maďarsky gránátos kocka) je pokrm pocházející z rakouské a maďarské vojenské kuchyně, připravovaný z vařených brambor, těstovin a dalších přísad. Jedná se o typický příklad levného jídla z několika surovin. A navíc, je velmi jednoduchý a tím pádem vhodný i pro ty, kteří se právě učí vařit.
Můžete ho totiž najít pod pojmem granadýr, granatýr, grenadýr, granatierský pochod, granadierský pochod, granatýrský pochod nebo dokonce i granadýr marš. Nezávisle na názvu, stále však mluvíme o tom stejném jídle a tak jsem si ho v tomto článku dovolila nazvat tak, jak ho znám já – granadýrský pochod.
Tip pro vás: Nemůžete odolat chipsům? Vyzkoušejte tyto recepty na zdravé chipsy
Ingredience na pravý granadýrský pochod:
- surové brambory, asi 7 kusů
- uvařené flíčky (1 balíček)
- olivový olej
- 2 cibule
- červená paprika
- sůl, černý pepř
Doporučujeme přečíst: Recept na křupavé batátové hranolky: Nebudete se jich dokázat dojíst!
Postup receptu na klasický granadýr s flíčky:
- Uvařit chutný granadýr je úplně jednoduché. Připravíme si dva hrnce – v jednom uvaříme brambory ve slupce a v druhém těstoviny.
- Uvařené brambory nakrájíme.
- V hrnci osmažíme na oleji cibulku. Potom zasypeme štědrou porcí mleté červené papriky.
- Po chvíli přidáme i na kostičky nakrájené brambory a také těstoviny flíčky.
- Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Jednoduchý granadierský pochod servírujeme s nakládanou zeleninou, resp. kyselými okurkami. Můžeme podle chuti posypat i nastrouhaným sýrem. Dobrou chuť!
Doporučujeme: Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!
TIP na nejlepší granadýr
Pokud chcete granadýr posunout na další úroveň, k osmažené cibulce přidejte i na kostičky nakrájenou slaninku. Přidá to granadýru úplně jinou chuť. A stejně tak doporučujeme vyzkoušet opečený granadýrský pochod. Jak na to? Porci granadýru hodíme na rozpálenou pánev a necháme z obou stran opéct. Jeho křupavá chuť vás dostane!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/my.kitchen._.my.rules