Recept na domácí salko – lepší než to z obchodu!

Recept na domácí salko

Používáte také při přípravě dezertů či pečení slazené kondenzované mléko? Zahuštěné slazené mléko nebo jinak řečeno i SALKO, je tou pochoutkou, kterou mnozí z nás dokážou z konzervy vyjíst lžící a zajídat čerstvými jahodami nebo čokoládovými trubičkami. Pochoutka, které se nedá velmi odolat. Dokonce se využívá i při pečení různých koláčů nebo jako poleva na domácí zmrzlinu, lívance, palačinky či různé bábovky.

Už jen při pomyšlení na toto tekoucí zahuštěné mléko nám tečou sliny. No co dělat v případě, že ho nemáte po ruce a do obchodu se vám jít nechce? Pokud si chcete dopřát tuto sladkou bombu, tak si ji můžete i sami doma připravit. Vyzkoušejte tento tradiční recept, který si můžete trochu upravit a udělat si tak karamelové nebo čokoládové salko. Které variantě na domácí salko dáte přednost?

jak si udělat domácí salko
Freepik.com

Recept na klasické domácí salko

  • 600 ml mléka
  • 200 gramů cukru
  • 40 gramů másla

Výroba domácího slazeného mléka

V hrnci smícháme všechny dané suroviny a za stálého míchání zahříváme. Postupně necháme bublat, dokud nám směs nezhoustne. Trvá to přibližně 30 minut. Následně odstavíme a přelijeme do nádoby, kde salko ještě zhoustne.

Recept na karamelové salko

  • 200 gramů cukru
  • 600 ml mléka

Karamelizované salko – postup

Při karamelovém salku si nejprve dáme do hrnce cukr, který necháme karamelizovat a následně přidáme mléko. A tady už postupujeme jako při klasickém salku. Necháme vařit, dokud nám směs nezhoustne.

Čokoládové salko

Při čokoládovém salku nahradíme část cukru čokoládou. To znamená, že místo 200 gramů cukru použijeme jen 100 gramů cukru a 100 gramů čokolády. Při jeho vaření postupujeme tak jako při karamelovém salku. Na začátku však v hrnci necháme rozpustit cukr spolu s čokoládou.

jak se dělá salko, jak se vyrábí salko
Freepik.com

Tipy, jak využít slazené kondenzované mléko SALKO:

  • Tvarohové koláče: Přidejte salko do tvarohové náplně pro jemnější texturu a sladší chuť.
  • Domácí sušenky: Použijte ho jako sladidlo a pojivo do těsta na sušenky.
  • Káva: Přidejte Salko do espressa nebo filtrované kávy pro přípravu sladké a krémové kávy.
  • Domácí likér: Smíchejte salko s rumem a vanilkovým extraktem na přípravu domácího likéru.
  • Milkshake: Smíchejte ho s mlékem a ovocem, jako jsou banány nebo jahody, pro extra krémový koktejl.
  • Domácí zmrzlina: Salko a šlehačka jsou základem pro rychlou domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače.
  • Krém do dortu: Smíchejte salko s máslem na sladký a hladký krém.
  • Karamelová poleva: Zahřáté karamelizované salko je výborné na polévání palačinek, lívanců nebo zmrzliny.
  • Plnění buchet: Použijte sladké kondenzované mléko jako náplň do buchet nebo pečiva.
  • Kokosová omáčka: Přidejte kokosové mléko pro přípravu exotické omáčky.
  • Ovocné saláty: Přidejte lžičku salka do ovocného salátu jako sladký dressing.

Rychlé recepty se salkem

1. Rychlé kokosové kuličky se salkem

Ingredience:

  • 1 plechovka salka
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 50 g mletých piškot (volitelné)

Postup: Salko smíchejte s kokosem (a mletými piškoty, pokud chcete hustší konzistenci), vytvarujte kuličky, obalte je v kokosu a nechte ztuhnout v lednici.

2. Čokoládová pěna z čokolády a salka

Ingredience:

  • 1 plechovka salka
  • 200 g tmavé čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup: Čokoládu rozpusťte a smíchejte se salkem. Smetanu vyšlehejte na tuhou šlehačku a postupně ji zlehka vmíchejte do čokoládové směsi. Dejte do sklenic a nechte ztuhnout v lednici.

3. Rychlé sušenky ze salka

Ingredience: 

  • 1 plechovka salka
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla

Postup: V míse smíchejte salko, rozpuštěné máslo a mouku, aby vzniklo hladké těsto. Vyválejte ho, vykrajujte sušenky a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C asi 10-12 minut, dokud nezrůžoví.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE