Recepty na vánoční cukroví: Tradiční i moderní variace

vánoční cukroví

Vánoční svátky jsou symbolem rodinné pohody, radosti a sdílení. Neodmyslitelnou součástí této krásné atmosféry jsou vánoční cukrovinky. Tradiční vůně vanilky, skořice a medu se prolínají s moderními sladkostmi, které přinášejí nové chutě a nápady na sváteční stůl. Pokud hledáte inspiraci, přinášíme vám přehled těch nejlepších receptů – od osvědčených klasik až po inovativní moderní pochoutky.

Tipy na dokonalé cukrovinky

Při pečení si dejte záležet na kvalitě surovin. Používejte máslo místo margarínu, kvalitní čokoládu a čerstvé koření, které dodají vašim cukrovinkám tu pravou chuť. Pokud pečete perníčky nebo linecká kolečka předem, uskladněte je v uzavřených nádobách, aby si zachovaly čerstvost. Nezapomeňte, že i zdobení hraje velkou roli – barevné posypky, polevy či jemné zdobení polevou dokážou zázraky.

Přečtěte si: Sen o vlaku nebo vlakovém nádraží: Připrav se na změny v osobním životě

Tradiční vánoční pečivo: Návrat ke kořenům

Vanilkové rohlíčky patří mezi největší favority. Jejich jednoduché máslové těsto, jemně provoněné vanilkou, činí tyto rohlíčky tak oblíbenými. Příprava je nenáročná – stačí mouka, máslo, moučkový cukr a vanilka. Po upečení je obalte v cukru, aby získaly svůj charakteristický sladký závoj.

Perníčky jsou dalším tradičním symbolem Vánoc. Jejich příprava začíná smícháním medu, skořice, hřebíčku a dalších koření, které vytvářejí nezaměnitelnou arómu. Tyto cukrovinky můžete ozdobit bílkovou polevou a zapojit děti, aby pomohly s jejich zdobením.

Recept na vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup přípravy: Smíchejte mouku, máslo, ořechy a moučkový cukr do jemného těsta. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v ledničce alespoň hodinu. Z těsta vytvářejte malé rohlíčky a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při teplotě 180 °C asi 10 – 12 minut. Ještě teplé obalte v směsi moučkového a vanilkového cukru.

2. Recept na perníčky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup přípravy: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočívat v ledničce alespoň přes noc. Na pomoučené ploše těsto vyválejte a vykrajujte různé tvary. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 180 °C asi 8 – 10 minut. Ozdobte bílkovou polevou nebo jedlými dekoracemi.

Doporučujeme: Astrologická předpověď na rok 2025 – těmto 4 znamením budou hvězdy přát v mnoha oblastech

vánoční dobroty
Depositphotos

Moderní variace vánočního pečiva: Nové chutě na vašem stole

Pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě, doporučujeme čokoládové lanýže. Připravíte je jednoduše – rozpustíte kvalitní čokoládu se smetanou, přidáte trochu rumu nebo pomerančového extraktu a necháte ztuhnout. Kuličky obalíte v kakau, kokosu nebo nasekaných ořeších.

Dalším hitem mohou být makronky, které sice pocházejí z Francie, ale skvěle doplní i český sváteční stůl. Jejich barevné skořápky plněné čokoládovou, karamelovou nebo ovocnou náplní potěší nejen chuťové buňky, ale i oči.

1. Čokoládové lanýže

Ingredience:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • Kakao, mleté ořechy nebo kokos na obalování

Postup přípravy: Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni spolu se smetanou a máslem. Směs nechte vychladnout a ztuhnout v ledničce alespoň 2 hodiny. Poté tvarujte malé kuličky a obalujte je v kakau, mletých ořeších nebo kokosu. Uchovávejte v ledničce.

2. Makronky s čokoládovou náplní

Ingredience na makronky:

  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 50 g krystalového cukru

Na náplň:

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy: Mandlovou mouku a moučkový cukr smíchejte a prosijte. Bílky vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte krystalový cukr, až vznikne lesklý sníh. Do sněhu jemně vmíchejte suché ingredience. Těsto nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem do tvaru malých koleček. Nechte odpočívat 30 minut a pečte při 150 °C asi 15 minut. Na náplň rozpusťte čokoládu ve smetaně a nechte ztuhnout. Makronky spojujte náplní.

3. Pistáciové hvězdičky

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mletých pistácií
  • 150 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • Citronová kůra

Postup přípravy: Smíchejte mouku, pistácie, cukr, máslo, žloutek a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto a nechte ho odležet v ledničce alespoň hodinu. Z těsta vykrajujte hvězdičky a pečte je při teplotě 180 °C asi 8 – 10 minut. Po vychladnutí můžete ozdobit bílou čokoládou nebo jedlými třpytkami.

Vánoční pečivo, ať už tradiční nebo moderní, přináší na stůl nejen chuť, ale i radost. Ať už se rozhodnete pro klasiku jako vanilkové rohlíčky nebo vyzkoušíte moderní makronky, tyto recepty zaručí, že vaše svátky budou vonět sladkou harmonií.

Doporučujeme i: Flitrová sukně do každého outfitu: Jak ji nosit letos na podzim?

vánoční pečení
Depositphotos

Rychlé a nepečené cukrovinky na Vánoce

Pokud vás tlačí čas, vyzkoušejte nepečené vánoční kuličky z piškotů, kakaa, ořechů a rumu. Jejich příprava je rychlá a výsledek okouzlí každého. Stačí všechny ingredience smíchat, vytvarovat kuličky a obalit je v kokosu nebo čokoládové polevě.

Pro bezlepkové alternativy doporučujeme kokosové pusinky nebo mandlové sušenky. Jsou lehké, chutné a navíc jednoduché na přípravu.

1. Rumové kuličky

Ingredience:

  • 250 g máslových piškotů
  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 3 – 4 lžíce rumu
  • Kakao nebo kokos na obalování

Postup přípravy: Piškoty podrťte nebo rozmixujte na jemné omrvinky. Smíchejte je s mletými ořechy, moučkovým cukrem, měkkým máslem a rumem. Vypracujte jednotnou hmotu, ze které vytvarujte malé kuličky. Obalte je v kakau nebo kokosu a nechte odležet v ledničce alespoň hodinu.

2. Kokosové pusinky

Ingredience:

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (cca 400 g)
  • Špetka soli

Postup přípravy: V míse smíchejte kokos, kondenzované mléko a špetku soli. Ze směsi vytvořte malé kopečky, které ukládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při teplotě 160 °C asi 10 – 12 minut, dokud nezačnou zlátnout. Pusinky můžete skladovat v uzavřené nádobě několik dní.

Nepřehlédněte: Chystáš se do Paříže? Toto je 10 nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí turisté

3. Nepečené kokosové kostky

Ingredience:

  • 400 g strouhaného kokosu
  • 200 g kondenzovaného mléka
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje

Postup přípravy: V míse smíchejte strouhaný kokos s kondenzovaným mlékem, až vznikne hustá hmota. Hmotu vtlačte do formy vyložené pečicím papírem a dejte do ledničky ztuhnout. Mezitím rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem. Ztuhlou kokosovou hmotu nakrájejte na kostky a namáčejte je do čokolády. Nechte ztuhnout v ledničce.

4. Oreo kuličky

Ingredience:

  • 200 g Oreo sušenek
  • 100 g krémového sýra (např. mascarpone)
  • 150 g bílé čokolády

Postup přípravy: Oreo sušenky rozdrťte na jemno a smíchejte s krémovým sýrem, aby vznikla hustá hmota. Tvarujte malé kuličky a uložte je na plech. Nechte je ztuhnout v ledničce alespoň hodinu. Poté je namáčejte do rozpuštěné bílé čokolády a nechte opět ztuhnout. Na závěr můžete ozdobit barevnou posypkou.

Tip pro vás: Překonejte strach z porodu: Tipy a rady, jak se připravit na jedinečný okamžik

vánoční pečivo
Depositphotos

5. Nepečené marcipánové truffles

Ingredience:

  • 200 g marcipánu
  • 100 g čokolády (mléčná nebo hořká)
  • Nasekané pistácie, kakao nebo kokos na obalování

Postup přípravy: Z marcipánu vytvarujte malé kuličky. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a každou kuličku do ní namočte. Obalte je v nasekaných pistáciích, kakau nebo kokosu. Nechte ztuhnout v ledničce.

Tyto rychlé a nepečené cukrovinky jsou ideální, pokud vás tlačí čas nebo chcete zapojit do příprav i děti. Jejich příprava je nenáročná a výsledek vždy stojí za to. S těmito recepty budete mít na stole pestrou paletu sladkých dobrot bez velkého úsilí.

Přečtěte si také: Barvy, které rozzáří vaši zimní pedikúru: Inspirujte se elegancí sezóny 2024/2025

Tipy na zdobení a uskladnění cukrovin

Při zdobení cukrovin zapojte fantazii – barevné posypky, čokoládové polevy či jedlé třpytky dodají cukrovinám sváteční šmrnc. Cukroviny skladujte v plechových dózách nebo skleněných nádobách, aby si udržely čerstvost a chuť.

Radost ze sladkých Vánoc

Pečení vánočních cukrovin není jen o výsledném produktu, ale i o radosti ze společných chvil s rodinou. Ať už si vyberete tradiční recepty nebo vyzkoušíte moderní experimenty, nezapomínejte, že právě tyto momenty tvoří ty nejkrásnější vzpomínky. Přejeme vám sladké a klidné Vánoce!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE