Domácí vánoční likér z oříšků: Jeho chuť je více než famózní!

vánoční likér z oříšků

Vánoce se blíží a s nimi i vánoční trhy, na kterých bude všude kolem vonět medovina, svařené víno či vánoční punč. Tyto typické vánoční alkoholické nebo nealkoholické nápoje si mnozí vychutnáváme i v pohodlí domova. Jejich příprava není vůbec náročná. Stejně je to i v případě likérů.

Naším favoritem, a troufáme si říct, že i favoritem mnohých po celém světě, je vaječný likér. Také milujete domácí vaječný likér? Ale i takový domácí baileys je skutečnou pochoutkou pro všechny gurmány. A co takové oříškové likéry? Máte rádi výraznou oříškovou chuť? Pokud jste právě odpověděli ANO, tak hurá do přípravy vánočního likéru z lískových oříšků. Pevně věříme, že si na tomto alkoholickém nápoji během nadcházejících svátků pochutnáte!

Chcete si udělat doma vánoční atmosféru a vychutnat vánoční likér? Nebo si likér chcete připravit na vánoční stůl? Hurá do příprav!

oříškový likér
Freepik.com

Suroviny na vánoční likér z oříšků:

  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíci horké vody
  • 80 g lískových oříšků
  • 150 ml vodky nebo rumu
  • 1 kondenzované mléko (Salko)
  • 1 vanilkový cukr

Jak připravit tradiční ořechový likér na vánoční stůl

Do hrnečku si nalijeme horkou vodu, do které prosejeme kakao. To do vody vmícháme a mícháme, dokud se kakao úplně nerozpustí a nezmizí případné hrudky.

Lískové oříšky (můžete přidat i několik vlašských ořechů) rozmixujeme.

Do mixéru nalijeme vodku nebo rum, přidáme kondenzované mléko, vanilkový cukr a rozmixované oříšky. Vše vymixujeme. Pokud se vám zdá likér příliš hustý, přidejte trochu převařené vody. Pokud máte rádi vánoční chuť skořice, tak ji klidně do likéru přidejte – alespoň jednu malou lžičku.

Hotový likér přelijeme do skleněné láhve a dáme do ledničky vychladit. Degustujeme, když bude na něj chuť nebo ho nabídněte svým hostům.

Tip: Nalejte likér do ozdobné láhve, resp. do zajímavé skleněné láhve, ozdobte a darujte svým blízkým – určitě se potěší.

Skladování domácích likérů

Jak na skladování domácích likérů? Domácí likéry by měly být skladovány na chladném a tmavém místě, ideálně v ledničce nebo ve spíži s nízkou teplotou. Skleněné láhve se vzduchotěsným uzávěrem zajistí, že si likér uchová svou chuť a vůni po delší dobu. 

Při skladování je důležité likér před každým použitím dobře protřepat, aby se složky rovnoměrně promíchaly. Spotřebujte ho ideálně do 2 – 3 měsíců, přičemž krémové likéry by se měly zkonzumovat dříve, aby si zachovaly svou svěžest.

Vyzkoušejte také tyto recepty na domácí likéry a teplé vánoční nápoje:

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE