Vánoční pečení je tady a s ním i to pravé sváteční kouzlo! V prosinci se kuchyně mění na malé cukrářské dílny, kde se míchá mouka, práškový cukr a kakao a všude je cítit i vůně vanilky či skořice. Ruce nám jdou od těsta, formičky se střídají jedna radost a už po pár pleších zjišťujeme, že pečení není jen o koláčcích – je to tradice, která nás přibližuje k Vánocům. Hledáme dokonalé recepty, někdy experimentujeme, jindy se vracíme k rodinné klasice. Každý kousek sladkého pečiva a dezertů má však jedno společné – těší nejen chuťové pohárky, ale i duši.
Tip pro vás: Kdy začít péct vánoční cukroví a koláče: Kompletní průvodce
Internet je plný nápadů, ale najít ten pravý recept je hotové umění. Někdy narazíte na recept, který je přeplněný složitými kroky a exotickými surovinami, jindy se objeví jednoduchý, ale přitom dokonale vyladěný tip. A právě takové recepty nás baví nejvíce. Takové, které zvládne každý a výsledek je hodný obdivu na svátečním stole. No a když je navíc doporučuje známá tvář, je to téměř záruka úspěchu!
Tentokrát nás inspirovala oblíbená moderátorka Kvetka Horváthová. Její kakaové kolečka s náplní z bílé čokolády a vaječného likéru jsou přesně tím, co k Vánocům patří – něco sladkého, elegantního a navíc s příchutí sváteční pohody. Recept je jednoduchý, ale výsledek okouzlující. Kvetka svými kolečky dokazuje, že vánoční pečení může být o klasice s moderním nádechem.
A proč tento recept stojí za vyzkoušení? Kakaové těsto je nádherně křehké, náplň s bílou čokoládou a likérem zase jemná a lahodná. Navíc, tato kolečka nejen výborně chutnají, ale i skvěle vypadají – jsou ideálním doplňkem na vánoční stůl nebo jako dárek pro blízké. Takže pokud ještě hledáte inspiraci na letošní pečení, Kvetčin recept by rozhodně neměl chybět ve vašem seznamu!
Doporučujeme: Astrologická předpověď na rok 2025 – těmto 4 znamením budou hvězdy přát v mnoha oblastech
Ingredience na kakaové kolečka s vaječným likérem
TĚSTO:
- 220 g hladké mouky
- 120 g práškového cukru
- 40 g kakaa
- 180 g změklého másla
- 1 žloutek
KRÉM:
- 150 g změklého másla
- 200 g rozpuštěné bílé čokolády
- 3 až 4 PL vaječného likéru
- džem na naplnění
+ čokoláda na obalování vrchního kolečka + suroviny dle fantazie na ozdobení
Inspirujte se: Stravování podle krevní skupiny: Může ti to pomoci při hubnutí?
Jak připravit kakaové kolečka podle Kvetky Horváthové
Nejprve si připravíme suroviny na těsto. Všechny smícháme a vypracujeme tuhé těsto, které necháme v lednici odležet alespoň 1 hodinu. Poté ho na pomoučené desce či podložce rozválíme a vykrojíme kolečka. V polovině koleček vykrojíme do středu ještě menší kolečka. Pečeme 10 minut při teplotě 180 °C.
Po upečení necháme kolečka vychladnout a ta s menším otvorem následně namočíme do rozpuštěné čokolády. Můžeme ozdobit, například pokapat bílou čokoládou nebo posypat rozdrcenými ořechy či cukrářským posypem.
Poté si připravíme náplň. Krém vyšleháme ze změklého másla, rozpuštěné bílé čokolády a vaječného likéru. V případě, že je krém velmi řídký, necháme ho trochu ztuhnout v lednici. Následně dáme krém do cukrářského sáčku a nanášíme na spodní kolečka. Přikryjeme vrchním ozdobeným kolečkem a vykrojený střed ještě naplníme oblíbeným džemem. Můžeme dát do lednice nebo i ihned degustovat. Dobrou chuť!
Zdroj úvodnej fotky: tiktok.com/@qtkah