Klasické koláče jsou fajn. Nemluvě o těch kynutých. Jsou domácí, nostalgické, babičkovské a všichni je milujeme. Někdy to ale chce trošku odlehčenou verzi, trošku novější verzi, trošku jednodušší verzi.
A tou verzí mohou být broskvové obrácené koláčky z listového těsta s medem, skořicí a kopečkem vanilkové zmrzliny. To je přesně ta kombinace, která ukazuje, jak se dá z jednoduchých věcí vytvořit něco fakt dobrého!
Mimochodem, věděli jste, že koncept obráceného koláče (tzv. upside-down cake) vznikl ještě dávno předtím, než jsme měli pekárny na každém rohu? Původ má v americké kuchyni a původně se dělal s ananasem v litinové pánvi na sporáku.
A právě toto obrácení koláče odhalovalo karamelizované ovoce jako finální efekt bez potřeby zdobení. No a my jsme si to uchovali až do dnešního dne.
Recept na broskvové koláče z listového těsta
Možná si řekneme, že tu máme konečně dezert, který nezačíná korpusem a nekončí náplní. Tato skládačka vás ale bude bavit. Nejprve na plech jde med, skořice, broskve, a až potom se přikryjí kouskem listového těsta.
Po upečení je jednoduše převrátíte, zapečený ovocný karamel zůstane nahoře a na vrch si povinně dáte kopeček zmrzliny. Bez ní to nefunguje. Protože kontrast mezi horkým a studeným je to, co dělá tento recept ještě lepším.
Ingredience: (na 6 porcí):
- 2/3 šálku medu (nebo agáve)
- Špetka skořice
- 2-3 zralé broskve, nakrájené na plátky
- 1 balení listového těsta, rozmrazené
- 1 vajíčko
- 1/3 šálku drcených vlašských ořechů
- Vanilková zmrzlina na servírování
Postup:
- Předehřejte troubu na 195 °C.
- Vezměte si plech a vyložte ho papírem na pečení.
- Na každé místo, kde bude koláček, nalijte lžíci medu, přisypte špetku skořice, do kruhu položte plátky broskví a přidejte ještě trochu medu navrch.
- Listové těsto rozkrájejte na 6 čtverců. Na každou dávku ovoce položte čtverec listového těsta, stlačte okraje vidličkou, udělejte jemné zářezy nožem (aby koláč mohl dýchat) a potřete vyšlehaným vajíčkem.
- Na závěr posypte trochou ořechů.
- Pečte je v troubě 12-15 minut, nebo dokud nebudou krásně zlatohnědé.
- Každý koláček po upečení převraťte, dejte na talíř a naservírujte s kopečkem zmrzliny.
Tipy na obměnu receptu
Při tomto receptu se můžete s příchutěmi perfektně vyhrát, čímž vám vznikne pokaždé jiná kombinace. Stačí se držet základního principu: vrstva sladkého + ovoce + těsto. A ostatní je na vás.
- Zkuste ho s jiným ovocem: Výborně fungují i hrušky, meruňky, jablka, dokonce i švestky. Hrušky dodají jemnou sladkost, švestky zase mírně kyselý kontrast. Důležité je, aby byly plátky tenké a ovoce alespoň trochu šťavnaté - tehdy se nejlépe karamelizuje a vytvoří tu typickou lepkavou vrstvu.
- Náhrada medu: Nahradit ho můžete javorovým sirupem, agáve, rýžovým sirupem nebo dokonce trochou třtinového cukru smíchaného s máslem. Každá verze bude mít trochu jinou chuť, ale to je na tomto receptu ta nejlepší část.
- Veganská alternativa: Listové těsto z obchodu bývá překvapivě často veganské (podívejte se na složení, případně uvidíte znak). Namísto vajíčka použijte na potření směs rostlinného mléka a oleje. Těsto bude stále krásně zlaté. Zmrzlinu můžete vyměnit za veganskou verzi z kokosového nebo ovesného mléka.
- Ořechy: Namísto vlašských můžete použít pistácie, pekanové ořechy, mandle nebo co právě máte doma. Pokud jste alergičtí nebo je jednoduše neoblíbujete, klidně je vynechte.
Broskve jsou právě teď v sezóně, takže je ideální čas si je užít i v teplé verzi. Navíc, pokud máte doma broskve, které už nejsou úplně nejkrásnější, tento recept je perfektní způsob, jak je zachránit.
Dobrý dezert nemusí být složitý, aby zaujal. A hlavně osvědčené chutě hrají nejlépe. Tyto obrácené broskvové koláčky jsou přesně tím typem receptu, který si zapamatujete a po čase vytáhnete znovu. Protože jsou fakt jednoduché!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @cookingwithlamees