Kdo by nemiloval vafle? Měkké, vonící po vanilce, s čerstvými jahodami nebo meruňkovým džemem, polité čokoládou, se zmrzlinou nebo šlehačkou. Už se vám sbíhají sliny?
Kde se vlastně vafle vzaly a kdo je vynalezl? Kulturní historici se domnívají, že tato pochoutka se objevila již ve starověkém Řecku, kde kuchaři pražili ploché koláče mezi kovovými deskami připevněnými k dlouhým dřevěným rukojetím. Řekové tyto koláče nazývali obelios a nebyly tak sladké jako vafle, které známe dnes. O několik let později podobné nekvašené oplatky zvané „oublies“ připravovala katolická církev z obilné mouky a vody ve středověké Evropě.
Postupně se do receptů na oublies těsto dostaly i další přísady, jako například koření, smetana, med a máslo. Aby byly ještě chutnější, přidávala se do nich kypřidla. Z hrubých waferů se staly tenčí vafle. V 15. století nizozemští výrobci vaflí začali kovat obdélníkové desky se vzorem mřížky.
I když to nikdo neví s jistotou, odborníci se domnívají, že vzor vaflové mřížky, který všichni známe, vznikl přirozeně jako způsob vaření menšího množství těsta na větší ploše. Nizozemci mají zásluhu na přinesení vaflí do Ameriky. Trvalo to však několik let, než se tehdejší vaflovače staly v USA běžnými. První patent, který byl kdy vydán, získal v roce 1869 Cornelius Swartwout z Troy v New Yorku.
Univerzální domácí pomocník
Věděli jste, že ve vaflovači se dají připravit i různé další pokrmy? Teď se sami sebe ptáte: „Proč připravovat ve vaflovači něco jiného než vafle?" No, protože je to rychlejší, jednodušší a zábavné. Nahlédněte do galerie níže a objevte s námi několik pokrmů, které můžete z vaflovače vykouzlit během pár minut.
pinterest.com/cookamealNetypické recepty na jídla z vaflovače:
Brownies
- 1 šálek mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1/2 šálku mléka
- ¼ šálku rozpuštěného másla
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
V misce smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. V samostatné misce spolu vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, máslo a vanilkový extrakt. Do vlhké směsi přimíchejte suché přísady. Ve vaflovači pečeme asi 5 – 7 minut.
Bramborové placky
Ingredience:
3 středně velké brambory (nastrouhané)
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
1 stroužek česneku (prolisovaný)
sůl, pepř, majoránka
volitelně: strouhaný sýr, cibulka
Nastrouhané brambory vymačkejte od přebytečné vody. Přidejte vejce, mouku, koření a česnek. Míchejte, dokud nevznikne hustší směs. Lžící dávkujte do vaflovače, jemně stlačte a pečte 5–7 minut, dokud nebudou placky křupavé. Skvělá jako lehčí varianta klasických placek – bez oleje a skvrn od smažení.
pinterest.com/asimplepantryPizza
- ¾ šálku teplé vody
- 1 ½ lžičky sušeného droždí
- 1 ¾ šálku mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku bazalky
- 2 lžičky česnekového prášku, sůl, pepř
Droždí dobře rozmícháme v teplé vodě, necháme odpočívat 10 minut. Mouku zalijeme touto směsí a přidáme ostatní ingredience. Těsto pořádně prohněteme a necháme cca 25 minut kynout.
Rozdělíme ho na bochánky, které roztáhneme do velikosti mřížek vaflovače. Natřeme rajčatovou směsí, přidáme salám, sýr a nakonec zakryjeme dalším kouskem roztaženého těsta. Pečeme přibližně 4 minuty.
Banánový chléb
- 1 ½ šálku mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžíce soli
- ¾ šálku mléka
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 2 přezrálé banány
Ve velké misce smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl. V druhé mléko, hnědý cukr, vanilkový extrakt, vejce a rozpuštěné máslo. Přimíchejte rozmačkané banány. Mokré přísady jemně vmícháme do moučné směsi. Pečeme ve vaflovači, dokud nejsou okraje zlatavé.
pinterest.com/thespiffycookieFrancouzský toast
- chléb, vánočka, žemle (může být i starší)
- mléko, vejce (záleží kolik toastů se chystáme udělat)
- cukr, skořice
Předehřejeme si vaflovač. Chléb nakrájíme na silné plátky. V misce smícháme mléko, vejce, skořici a cukr.
Každý krajíc chleba namočíme do směsi a necháme ho v ní chvíli stát. Vložíme do přístroje, upečeme. Podáváme s ovocem.
Skořicové rohlíčky z listového těsta ve vaflovači
1 balení listového těsta
2 lžíce másla
2 lžíce třtinového nebo bílého cukru
1 lžička skořice
volitelně: drcené ořechy, rozinky
Listové těsto rozválejte a potřete rozpuštěným máslem. Posypte cukrem smíchaným se skořicí (můžete přidat i ořechy či rozinky). Těsto nakrájejte na trojúhelníky a srolujte je do tvaru rohlíčků. Každý rohlíček vložte do vaflovače a pečte 4–6 minut, dokud nejsou zlatavé a nadýchané. Servírujte poprášené cukrem nebo s medem.
pinterest.com/damndeliciousJalapeño Popper Grilled Cheese z vaflovače
2 plátky toastového chleba
2–3 plátky sýra cheddar nebo gouda
1–2 lžíce smetanového sýra
1 jalapeño (nakrájené na tenké plátky)
máslo na potření chleba
Oba krajíce chleba natřete smetanovým sýrem, mezi ně vložte plátky sýra a jalapeño. Vznikne vám plněný sendvič. Vnější strany chleba potřete máslem. Sendvič vložte do vaflovače a pečte přibližně 3–4 minuty, dokud nebude chléb zlatavý a sýr se neroztaví. Podávejte teplé – pálivé, křupavé a neodolatelné.
Vaflovač – váš nový kuchyňský superhrdina
Zapomeňte na to, že vaflovač slouží jen na přípravu sladkých snídaní. S trochou kreativity z něj vykouzlíte oběd, večeři i snack na párty. Od křupavých placek přes sýrové sendviče až po sladké skořicové dobroty – vaflovač zvládne mnohem více, než byste čekali. A navíc – vše připravíte rychle, bez zbytečného nepořádku a s úsměvem. Zkusíte to?
Zdroj úvodnej fotky: Freepik