Jak napsat svatební proslov: Podle tohoto návodu bude dokonalý

svatební proslov

Svatební proslov přednášejí různí lidé: starejší, hlavní družička, svědek, svatební rodiče a někdy i nevěsta nebo ženich. Každý proslov má přesnou strukturu, měl by hosty rozesmát, rozplakat, potěšit a především zaujmout. Jak napsat proslov tak, aby splnil všechny podmínky a byl nezapomenutelný?

Podívej se: Svatební proslov: Těmto lidem ho raději nesvěřujte!

Jak dlouhý má být proslov?

Svoj proslov si připravte s dostatečným předstihem. Sepište si myšlenky, utřiďte to, co chcete říct, a každou větu posuzujte kritickým okem. Proslov neprodlužujte, držte se v rozmezí dvou až pěti minut. Takto nebudete působit, jako byste neměli co říct, a zároveň nebudete mluvit zbytečně dlouho.

Inspiruj se: Historie svatební kytice a její význam: Proč je oknem do duše?

Svatební proslov
Depositphotos

1. Představte se

Nejdříve pozdravte novomanželský pár, hosty a na závěr úvodu se představte jménem a vztahem k novomanželům. Například, pokud se znáte se ženichem nebo nevěstou už od základní školy nebo jste se poznali nedávno, ale máte skvělý vztah. Můžete zmínit, jak jste se seznámili, zejména pokud se k tomu váže nějaký vtipný nebo dojemný příběh.

2. Začněte vtipem

Ideální je na začátku hosty rozesmát. Vtip je skvělý, ale proslov by měl být také od srdce. Proto je lepší vyprávět nějakou vtipnou vzpomínku. Můžete si trochu vystřelit ze ženicha, ale u nevěsty buďte opatrnější.

3. Přidejte trochu nostalgie

Když hosty rozesmějete, přejděte na vážnější téma. Nezapomínejte, že k svatbám patří i nostalgie a s ní mohou přijít i slzičky. V této části můžete poděkovat za přátelství a důvěru. Pokud proslov přednášíte jako sourozenec, zavzpomínejte na dětství. Nezapomeňte na komplimenty, které patří všem – nevěstě, ženichovi i jejich rodičům. Vyzdvihněte jejich dobré vlastnosti, způsob, jakým překonávají překážky, a jak se chovají ke svému okolí.

4. Poděkujte hostům

Svatební hosté by neměli být v proslovu opomenuti. Pokud jste rodinný příslušník, mluvte k oběma stranám rodiny v tom smyslu, že dnešní den je okamžikem, kdy se rodiny spojují a vzniká nová. Poděkujte jménem všech hostů za to, že můžete se svatebním párem tento den sdílet a být jeho součástí.

Doporučujeme: Historie svatební kytice a její význam: Proč je oknem do duše?

Jak dlouhý má být proslov
Depositphotos

5. Popřejte páru všechno nejlepší a pronesete přípitek

Závěr proslovu patří gratulacím a přípitku. Popřejte svatebnímu páru vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí, lásky a všeho, co si přejí a potřebují. Poslední slova by měla patřit přípitku. Ujistěte se předem, kdo bude přípitek pronášet a zda je určen jen vám, někomu jinému, nebo jich bude více.

Zařazení do programu

Zjistěte si předem, kdy a kde máte svůj proslov přednést. Je důležité vědět, zda budete mluvit od stolu, nebo jestli vás pozvou na parket, případně k hlavnímu stolu. Projev si nacvičte. Trénujte před zrcadlem, ale také před někým, kdo vám upřímně řekne, pokud proslov není dostatečně propracovaný nebo pokud vaše vtipná část není dost vtipná.

Důležité detaily

Proslov si přepište. Neměl by být příliš dlouhý a neměli byste ho číst z papíru. Stres ale může způsobit nečekané potíže, proto je lepší mít s sebou nějakou nápovědu nebo alespoň kartičky se základními body. Před samotným proslovem si dopřejte pár vteřin na zklidnění. Pokud vám to pomůže, dejte si drink a před začátkem proslovu se pětkrát zhluboka nadechněte a vydechněte.

I když humor by měl být součástí přípitku nebo proslovu, pamatujte na to, že méně je více. Nikdy to s humorem nepřehánějte a hlavně neříkejte vtipy násilně. Vyhněte se historkám, které by mohly novomanžele zesměšnit nebo je uvést do nepříjemné situace. Nikdo neočekává, že předvedete proslov roku hodný zkušeného řečníka. Buďte přirození, proslov zbytečně neprodlužujte a hlavně nekopírujte. Hosté nechtějí slyšet stejný proslov, který už zazněl na mnoha svatbách.

Zdroj úvodnej fotky: Pinterest.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE