Proč pěstovat tymián? Přesvědčí a šokují vás jeho léčivé účinky!

tymián a jeho účinky

Tymián patří mezi koření, které se využívá v mnoha domácnostech. Svým vzhledem se podobá mateřídoušce, a proto si je lidé často pletou. Věděli jste ale, že tymián patří mezi vyhledávané léčivé rostliny? Tymián obsahuje esenciální olej, který se v lidové medicíně využívá hlavně kvůli svým přírodním antibiotickým a antimykotickým vlastnostem. Proč mít tymián i ve své domácnosti? Jak ovlivňuje zdraví?

Tymián má pronikavou vůni, díky které můžete provonět svůj domov a zároveň zlepšit své zdraví. Silice z tymiánu je na to jako stvořená. Má blahodárné účinky na sliznici ústní a nosní dutiny, a proto je při nachlazení vhodné ji inhalovat. Dokáže také zmírnit silný kašel. Pěstujte tymián a kromě jeho využití jako koření (do salátů, omáček či na maso) bude váš domov krásně zdobit a provoní jej.

Doporučujeme: Květiny na stinný balkon: Tyto jsou nejvděčnější a milující stín!

Proč pěstovat tymián? TYTO důvody vás přesvědčí a šokují!

Pěstování tymiánu má několik velmi dobrých důvodů, které vás přesvědčí a možná i šokují! Mnohé léčivé účinky tymiánu zahrnují například schopnost bojovat proti zánětům, pití tymiánového čaje působí proti bolesti v krku, je účinný proti bakteriím, má silné antiseptické účinky a tymiánový olej z čerstvého tymiánu podporuje všechny zdravotní přínosy této léčivé bylinky.

  • Léčivé vlastnosti: Tymián je známý svými léčivými účinky, jako jsou protiplísňové a antibakteriální vlastnosti. Obsahuje také antioxidanty, které mohou pomoci bojovat proti volným radikálům a chránit tělo před různými onemocněními.
  • Aromaterapie: Tymián má příjemnou a výraznou vůni, která se využívá i v aromaterapii. Může být použit ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a podpoře relaxace.
  • Vaření: Tymián se používá v kuchyni jako koření k dochucování pokrmů. Jeho silná chuť a vůně mohou obohatit jakýkoli pokrm a dodat mu specifický charakter.
  • Pěstování v zahradě: Tymián je nenáročná rostlina, která dobře roste ve většině půd a potřebuje jen dostatek slunečního světla a vody. Je ideálním doplňkem pro vaši zahradu nebo balkon.
  • Opylovač do zahrady: Tymián je také skvělá rostlina pro včely a další opylovače.

Tyto důvody ukazují, že pěstování tymiánu není jen příjemná činnost, ale může mít také velmi prospěšné účinky na vaše zdraví, kuchyni a životní prostředí. Neváhejte a začněte pěstovat tymián ještě dnes!

Podívej také: Zahrada pro děti: 9 způsobů, jak z ní udělat jejich nejoblíbenější místo

tymián
Depositphotos

Tymián pěstování

Tymián je aromatická bylina, která preferuje slunné a suché prostředí. Proto je důležité umístit ji na místo s dostatkem slunečního světla a dobře propustnou půdou. Půda by neměla být příliš vlhká, protože nadměrná vlhkost může způsobit hnilobu kořenů.

  • Tymián se nejlépe pěstuje ze sazenic, které se dají zasadit na jaře nebo v létě. 
  • Sazenice by měly mít mezi sebou dostatek prostoru pro optimální růst. 
  • Po zasazení by se měl tymián pravidelně zalévat, ale nesmí být přelitý.

Tymián může být také pěstován v interiéru, pokud má dostatek slunečního světla. V tomto případě je důležité pravidelně rostlinu ořezávat, aby zůstala kompaktní a zdravá. Rostlina může být hnojena jednou měsíčně hnojivem pro bylinky.

Aby si tymián udržel svou sílu a aroma, je důležité pravidelně sklízet listy a používat je při vaření. Tím se také podporuje nový růst a zdraví rostliny. Tymián je odolná bylina, která je relativně snadná na pěstování, pokud jsou splněny její základní potřeby.

1. Tymián a psychika člověka

Tymián je od pradávna považován za „životabudič", protože pomáhá odstraňovat pesimismus a podporuje při depresivních stavech. Dodává odvahu při nízkém sebevědomí a strachu. Tymiánový esenciální olej patří k nejsilnějším povzbuzujícím olejům. Podobně příznivě působí i tymiánový čaj, který si připravíte jednoduše – 1 čajovou lžičku tymiánu zalijte vroucí vodou a nechte 5 až 10 minut louhovat.

Tymián je vhodný také pro osoby trpící chronickou únavou. Stačí ho přidat do koupele pro příjemnou relaxaci, pár kapek esenciálního oleje lze přidat do aromalampy, nebo si dopřát zážitkovou tymiánovou masáž.

2. Tymián a vlasy bez lupů

Tymián má antiseptické vlastnosti, které jsou velmi důležité v boji proti lupům. Pokud vás lupy trápí celoročně, nebo jen sezónně, vyzkoušejte si připravit tymiánový roztok. Na jeho přípravu převařte 0,4 litru vody, do které přidáte 4 vrchovaté lžíce sušeného tymiánu. Odvar povařte a nechte vychladnout. Polovinu sceďte a naneste na čerstvě umyté vlasy. Jemně vmasírujte roztok do pokožky hlavy a vlasy už neoplachujte. Zbytek roztoku můžete použít následující den.

Doporučujeme přečíst: Užitečná zvířata na zahradě: Tato jsou skutečně nezbytná!

tymiánový čaj
Depositphotos

3. Tymián koření žen

Tymián je po staletí nazýván kořením žen, a to hlavně díky jeho účinkům na menstruační křeče. Tymián pomáhá zlepšit krevní oběh, podporuje prokrvení a může také pomoci při chudokrevnosti. Toto koření působí blahodárně zejména během menstruace, kdy pomáhá při poruchách krvácení a zmírňuje nepříjemné křeče. Tymián obsahuje tymol, třísloviny a hořčiny – látky, které jsou považovány za předchůdce dnešních antibiotik. Příště tedy zkuste místo růžové nebo bílé tabletky tymián.  

4. Tymián přírodní detoxikant

Stává se vám, že po vydatném a chutném jídle vypadáte, jako byste byli těhotní? Nic příjemného, protože tehdy je nejlepší povolit knoflík, rozepnout zip a čekat. Pokud si však příště přetížíte trávicí systém, což může způsobit pocit plnosti a nadýmání, připravte si tymiánový čaj. Kromě skvělé chuti také pomáhá trávicí soustavě, ulevuje od chronických zánětů žaludku, zmírňuje nadýmání, chrání játra a je také ideální při nespavosti. Protože podporuje trávení, je vhodné těžší jídla kořenit právě tymiánem.

5. Tymián použití babičky bylinkářky

Tymián je vhodný nejen pro vnitřní použití, ale také pro vnější. Skvěle se hodí nejen do koupele, ale i jako obklad. Naše babičky si jistě pamatují na zázračné obklady z tymiánu – zkuste se těch svých na to zeptat. Takové obklady se používaly na špatně hojící se rány. Na takový obklad potřebujete tymián, jitrocel, měsíček a poctivou domácí vepřovou mast.

Mast dejte do hrnce a přidejte 2-3 lžíce těchto bylin. Po zpěnění sundejte z ohně, nechte vychladnout a několik dní odpočívat na chladném místě. Poté mast rozehřejte, přeceďte a uložte do čisté nádoby. Takto vyrobenou domácí mast můžete použít jako obklad na rány.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE