Zahrada pro děti: 9 způsobů, jak z ní udělat jejich nejoblíbenější místo

Zahrada pro děti

Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří žijí v domě a mají k dispozici zahradu, tak pro zábavu vašich dětí máte k dispozici asi tak milion možností. Stále populárnější je výstavba dětských hřišť i na zahradách. Naopak, pokud nechcete, aby vám děti v zahradě ničily vaše rostlinky, musíte jejich pozornost nasměrovat jinam. A to platí jak pro rodiče, tak i pro prarodiče.

Vše záleží na vašem čase, finančních možnostech, velikosti zahrady, ale především na vaší fantazii a kreativitě. Vytvoření zahrady pro děti bude zážitek i pro vás a budete se divit, ale i spousta dospělých si v ní přijde na své. Potřebujete tedy prostor pro zábavu, na individuální zkoumání přírody, ale především bezpečnou zahradu pro děti, kde si mohou v klidu hrát i sami.

Tip pro vás: Jak můžete využít dešťovou vodu ve vaší domácnosti a ušetřit tak na spotřebě vody?

1. Nechte přírodu přírodou a vytvořte bezpečnou zahradu pro děti 

Nemusíte teď nakoupit skluzavky, houpačky pro děti, nafukovací hrací centrum, či stavět dětský bazének. Základem je využít to, co už na zahradě máte a co je pro vás snadno udržitelné. Pokud chcete dítě učit lásce k přírodě, nechte vše co nejpřirozenější.

Použijte svou fantazii a vytvořte přírodní prolézačky, pískoviště pro děti nebo přírodní vodní hrátky. Dětská hra spočívá právě v netradičních věcech. Proto většinu dětí nebaví hračky, ale úplně běžné věci. Tak na to myslete.

2. Použijte inspirace do zahrady pro děti, pokud ji chcete přestavět

Pokud jste se rozhodli přece jen něco pro děti na zahradu koupit, je potřeba si vymezit a naprojektovat prostor předem, abyste například pískoviště, dětskou kovovou houpačku nebo například tajnou skrýš měli kam dát. Dětský nebo dospělý bazén zabírá také hodně místa, o trampolíně nemluvě.

Bude vás zajímat: Jak se na jaře starat o balkonové květiny, aby kvetly až do konce podzimu?

Zahrada pro děti
Pinterest/ Community Playthings

3. Hračky na ven a na zahradu

Nové hračky na ven a na zahradu nemusíte kupovat. Stačí vyřadit hračky, se kterými si děti uvnitř už nehrají, nebo jim na zahradě najít zcela nové využití.

Venkovní hračky je dobré mít kam schovat, aby se nemusely po každé hře umývat. Můžete použít velké úložné boxy.

Hračky na ven a na zahradu
Depositphotos

4. Tajné cestičky pro děti

Tajné cestičky, které vedou do tajné skrýše a jsou obrostlé různými pestrobarevnými květy, jsou skvělou volbou. Mohou mít také vzdělávací charakter a děti milují vše, co je tajné. Můžete jim například postavit iglú z vrbového proutí nebo týpí z popínavých fazolí. Děti to budou milovat.

Zahrada pro děti
Pinterest/ awesomefoundation.org

5. Smyslová zahrada pro děti

Vytvořte prostor s relaxačními koutky, s měkkým trávníkem a možností zalévání zahrádky. Dejte tam určitě různorodé rostliny, různých tvarů a vůní, aby si je děti mohly očichat, ohmatat a učit se poznávat jednotlivé rostlinky. Kamenná cestička vedoucí k záhonům může být z barevných kamínků.

Zahrada pro děti
Pinterest/ Suzanne Tucker

6. Vodní hrátky zejména na léto

Děti milují vodu. Pokud není ve vašich možnostech mít pro ně bazén, skvěle poslouží i zahradní sprchy nebo zahradní hadice, kterou mohou využít ke kropení zahrady, ale i sebe.

Voda na zahradě je pro děti vždy lákadlem, takže vytvořte bezpečný prostor, který budete mít pod kontrolou.

Podívejte se také na: Podsedáky a polštáře na zahradní nábytek: TAKTO prodloužíte jejich životnost

Vodní hrátky
Depositphotos

7. Volná hra a společná hra

Lezecká stěna nebo lana na šplhání si získají srdce dětí vždy. Víme, že je trochu komplikované jejich umístění, ale nemusí být nějaké obrovské. Děti se budou zlepšovat v kondici a na zahradě vám vydrží mnohem déle.

Pokud máte dostatečný prostor, připravte jim i překážkovou dráhu. Nemusí být pevná, stačí obyčejné věci, kolem kterých se mohou honit. Nechte také prostor na společnou hru, například s míčem, aby bylo kde si zahrát fotbal.

8. Malé umělecké aktivity 

Stolek se židličkami na malé umělecké aktivity můžete zakomponovat například do relaxačního koutku. Nechte rozlet dětské fantazie, aby si přišel na své. Můžete mít po ruce tabule pro děti, kde si mohou kreslit nebo psát, nebo malířské plátno, kde mohou používat i vodové barvy.

Zahrada pro děti
Pinterest/ Thermoplastic Designs & Lines Ltd

9. Ohnisko

Založit si indiánský oheň nebo si opéct klobásku či špekáček, děti úplně zbožňují. V dnešní době nemusíte ohnisko stavět napevno nebo vytvářet nějaké speciální místo. Dodržte pouze bezpečnostní postupy a když koupíte malé litinové ohnisko a několik polen dřeva, o zábavu máte zaručeně postaráno vy i vaše děti.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE