Kdy fotit svatební portréty - během svatebního dne nebo jiný den?

Otázka, kterou si mnoho párů klade při plánování svatby, je, zda by měli mít formální svatební fotografie nafoceny před, po obřadu nebo si na ně vyhradit jiný den. Pro mnoho párů je to obtížné rozhodnutí, protože každý, se kterým hovoří, jim radí něco jiného.

V konečném důsledku je to rozhodnutí, které musí být ponecháno na každém páru. Pokud však stále váháte, kdy fotit svatební portréty, možná bude náš článek pro vás užitečný. Je lepší naplánovat fotografování svatebních portrétů v den svatby nebo si vybrat jiný den? Kdy je nejlepší fotit svatební portréty?

Nepřehlédněte: DIY svatba: Připrav si ji podle vlastních představ!

Kdy fotit svatební portréty? Kdy na fotografování portrétů?

Fotografování svatebních portrétů během svatebního dne - před obřadem, mezi obřadem a hostinou, během hostiny, fotografování svatebních portrétů v jiný den - všechny možnosti mají své pro a proti a zorientovat se v nich není vždy úplně jednoduché.

Pokud jste se rozhodli pro fotografování svatebních portrétů během svatebního dne, je vhodné navrhnout a vytvořit si svatební harmonogram až po dohodě s vaším fotografem, abyste věděli, v jakém časovém rozmezí se bude fotografování odehrávat a mohli tomu přizpůsobit zbytek svatebního harmonogramu. Na toto určitě při přípravě svatebního dne nezapomeňte. Při fotografování mějte také na paměti, že čím více času věnujete svatebnímu focení, tím krásnější záběry vzniknou.

Fotografování svatebních portrétů před obřadem

Výhody fotografování před obřadem jsou mnohé. Nezabýváte se make-upem, svatebním účesem, oblékáním dvakrát, netrávíte úpravami, přípravami a focením další polovinu dne, ani kadeřníka a vizážistku nemusíte platit dvakrát. Může se stát, že i fotograf nebo kameraman si mohou vypíchnout extra příplatek, pokud se například rozhodnete pro focení mimo svatební den.

Mezi nevýhody fotografování před svatebním obřadem patří časové omezení. Před focením probíhaly přípravy a po něm máte pevně stanovenou hodinu, kdy se odehraje obřad. Nemůžete se tak jít focení na své oblíbené místo, které je vzdálené, využít různá přírodní prostředí, vyzkoušet více lokalit focení, hrát si se světlem během dne či mít svatební fotografie se západem slunce.

Pokud jste pověřenčiví, dodržujete tradice a nechcete se vidět před svatbou, zvolte focení v jiný den nebo v jiný čas během svatebního dne.

Podívejte se také: Top 10 svatebních písní

Fotografování svatebních portrétů Depositphotos

Fotografování portrétů mezi obřadem a hostinou

Fotografování svatebních portrétů mezi obřadem a hostinou není tou nejšťastnější volbou. I zde jste omezeni časem, respektive tím, abyste své svatební hosty, kteří se těší na vás, na jídlo a zábavu, nenechali čekat dlouhé hodiny. Welcome drinky, menší občerstvení nebo jiný program v žádném případě "neobalamutí" vaše netrpělivé svatební hosty zatím, co vy se budete fotit. Pokud se budete snažit fotit svatební portréty co nejvíce zkrátit, později můžete litovat, že jste si nedali udělat více fotografií.

Fotografování během svatebního dne během hostiny

Podle více fotografů je nejlepší čas pro fotografování svatebních portrétů právě během hostiny. Hlavní jídlo je snědeno, povinný první tanec máte za sebou a svatební hosté se s chutí pustí do svatebních dortů, zákusků a lahodné kávy. Právě tehdy si mnozí ani nevšimnou, že jste se na několik minut vytratili. Pokud by vám náhodou nevyšlo počasí před obřadem, je dobré si svatební den časově naplánovat tak, abyste stihli nafotit fotografie i během hostiny.

Zaujme tě: Barevný svatební dort: Vybrat červenou, zelenou nebo jinou barvu?

Fotografování svatebních portrétů Depositphotos

Fotografování svatebních portrétů v jiný než svatební den

Focení mimo svatební den s sebou přináší určitá rizika, zejména pokud jste nuceni například kvůli počasí přesunout focení ze svatebního dne na jiný. Může se stát, že váš fotograf nemá v daný den volný termín, a stejně tak se může stát, že budete muset vrátit svatební šaty.

Jak jsme již zmínili výše, nevýhody fotografování v jiný než svatební den představují náklady navíc - kadeřníka, vizážistku, fotografa, ani svatební kytice už nebude tak krásná. Samozřejmě, make-up i vlasy si můžete udělat i sami, ale výsledek už nebude takový, jako když jste se v den svatby svěřili do rukou odborníka.

Výhody fotografování v jiný den

Ví to nejen fotografové, ale i běžní lidé - fotografování během tzv. zlaté hodiny vám zaručí ty nejkrásnější svatební portréty. Jedná se o čas hodinu po východu slunce a hodinu před jeho západem. Takovéto světlo je zářivé, teplé, měkké, má své nezaměnitelné kouzlo a vašim portrétům dodá výjimečnou atmosféru. Pokud se rozhodnete pro fotografování v jiný den, máte také čas na pokusy s nočními fotografiemi, v různém přírodním či městském prostředí.

Kdy fotit portréty? Kdy je nejlepší čas?

Nejčastěji se fotografování svatebních portrétů realizuje ve svatební den, a to kolem poledne. Hlavním důvodem, proč si většina párů vybírá právě tento čas, je, že právě tehdy je nejsnadněji možné vyčlenit potřebný prostor pro realizaci. Fotografování následuje po oblékání nevěsty a ženicha. Časový rozsah je různý, svatební focení trvá v rozmezí 30-120 minut.

Někteří fotografové doporučují, pokud situace a okolnosti dovolí, vybrat na focení místo v těsné blízkosti místa konání hostiny pro krátké, přibližně 10-15 minutové focení po prvním tanci, většinou je v tom čase lepší světlo než na oběd. Jiní profesionální fotografové jsou zase toho názoru, že nejkrásnější svatební fotografie se nejlépe dělají jiný den než svatební den.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE