Plněná a zapékaná cuketa 7krát jinak: Na které si pochutnáš ty?

recepty z cukety

Máte doma během sezóny vždy spoustu cukety? Pokud jste její milovník, určitě máte ve své domácí kuchařce nějaké ověřené recepty a plná lednice cukety pro vás není žádným problémem. Pokud naopak cuketu příliš nemusíte, je to velká škoda, protože jde o velmi prospěšnou potravinu. Proč zařadit cuketu do jídelníčku?

Na co je dobrá cuketa? Je snadno stravitelná, nízkokalorická, ale zároveň bohatá na živiny. Skrývá vlákninu, několik vitaminů skupiny B, stejně jako draslík, vápník nebo hořčík. Má příznivý vliv na trávicí trakt a vyplatí se ji konzumovat i při problémech s vysokým cholesterolem.

Pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, možná je problém v tom, že jste ještě nenašli ten správný způsob, jak ji připravit. Jak zpracovat třeba i velké množství cukety? My rozhodně doporučujeme cuketu naplnit a zapéct, přitom můžete použít ingredience, které máte rádi. Výsledek vás jistě nadchne.

Dnes vám přinášíme hned pět inspirací na zapékané a plněné cukety, které si zamilujete! Kterou verzi zapékané cukety si zamilujete? Bude to zapékaná cuketa s mozzarellou po italsku nebo nějaká verze s masem? Všechny tyto cuketové recepty musíte vyzkoušet, protože jde o zdravé rychlovky!

Vyzkoušejte také: Smažená cuketa v trojobalu – klasika, která nikdy nezklame

cuketa plněná mletým masem
Depositphotos

1. Fantastická zapékaná cuketa plněná mletým masem

Potřebujeme:

  • 3 středně velké cukety,
  • 500 g mletého masa (například hovězího nebo krůtího),
  • 1 větší cibuli,
  • 2 až 3 stroužky česneku,
  • 2 větší rajčata,
  • 150 g tvrdého sýra,
  • sůl, pepř, případně bylinky na dochucení.

Postup: Jako první si umyté cukety podélně rozřízneme a vydlabeme dužinu, kterou odložíme do misky na později. Potom si na pánvi s trochou olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme česnek, maso a na malé kousky nakrájená rajčata i dužinu z cukety.

Ochutíme kořením a necháme pořádně dusit. Hotovou směsí naplníme cukety. Ty pak uložíme na plech nebo do zapékací mísy a dáme péct při teplotě 180 °C. Pečení cukety trvá asi 35 až 40 minut.

Asi 15 minut před dopečením cukety ještě posypeme nastrouhaným sýrem a ten necháme v troubě rozpustit a zapéct. Podáváme samotné, s čerstvým zeleninovým salátem nebo vařenými bramborami. 

Podívejte se také: Zdravé hranolky snadno a rychle – takto připravené je budeš zbožňovat

zapékaná cuketa s mozzarellou
Depositphotos

2. Šťavnatá zapékaná cuketa s mozzarellou po italsku 

Pokud máte rádi italskou kuchyni, určitě vyzkoušejte cuketu po italsku. Nebude chybět prosciutto, mozzarella ani rajčata. Připravíme si:

  • 2 větší cukety,
  • 1 větší cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • 10 plátků prosciutta,
  • 3 až 4 rajčata,
  • 1 mozzarellu, podle chuti trochu parmazánu,
  • sůl, pepř a čerstvou bazalku.

Jak se připravuje zapékaná cuketa s mozzarellou: Cukety opět umyjeme, rozřízneme a vydlabeme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na pánvi, přidáme prolisované stroužky česneku a nakrájené prosciutto. Po chvíli přidáme i nakrájenou dužinu z cukety a pokrájená rajčata.

Osolíme, opepříme a přidáme i nasekanou bazalku. Hotovou směsí naplníme cukety a dáme péct do trouby. Opět postačí asi 35 až 40 minut pečení. Před dopečením necháme na cuketách zapéct kolečka mozzarelly a parmazán.

Přílohu volíme podle chuti. Zapékaná cuketa s mozzarellou se může hodit například i k opečeným brambůrkám. Prosciutto cuketa po italsku vám jistě zachutná!

Doporučujeme: Recept na fantastický granadýrský pochod – oběd z pár ingrediencí

zapékaná cuketa s červenou čočkou
Depositphotos

3. Výborná zapékaná cuketa s červenou čočkou 

Pokud chcete připravit z cukety chutné vegetariánské jídlo, které je stále výživné a syté, zkuste náplň z červené čočky. Budeme potřebovat:

  • 2 větší cukety,
  • 100 až 150 g červené čočky,
  • 1 cibuli,
  • 0,5 konzervy loupaných krájených rajčat,
  • 2 stroužky česneku,
  • 100 g tvrdého sýra,
  • sůl, pepř.

Postup: Cukety rozkrojíme, vydlabeme, vnitřek odložíme. Jako první si uvaříme červenou čočku. Měkká je do 10 minut. Na pánvi s trochou olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku, přidáme loupaná rajčata, nakrájenou dužinu z cukety a čočku.

Vše společně dusíme, ochutíme solí, pepřem a podle chuti přidáme trochu chilli. Směsí naplníme cukety a pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 30 až 40 minut. Před koncem pečení znovu necháme na cuketách zapéct sýr. Toto zeleninové jídlo je skvělou volbou na dny, kdy nechcete vařit z masa.

Vyzkoušejte také: Recept na tradiční domácí šúľance s mákem

zapékaná cuketa s houbami
Depositphotos

4. Rychlá zapékaná cuketa s houbami 

Milovníci hub si jistě vychutnají cuketu plněnou žampiony. Budeme potřebovat:

  • 2 větší cukety,
  • 250 g čerstvých žampionů,
  • 1 větší cibuli,
  • 2 až 3 stroužky česneku,
  • 1 menší pórek,
  • 150 g tvrdého sýra,
  • sůl, pepř.

Postup: Jako první si opět připravíme cukety, tedy je umyjeme, rozřízneme, vydlabeme a umístíme do zapékací mísy. Na pánvi osmahneme cibuli s prolisovaným česnekem, přidáme na kolečka nakrájený pórek, na menší kousky nakrájané žampiony a pokrájenou dužinu z cukety.

Ochutíme solí, pepřem, případně oblíbenými bylinkami. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni. Hotovou směsí naplníme cukety a dáme péct.

Sýr si nastrouháme a před dopečením jím posypeme cukety. Můžete zkusit i masitou verzi tohoto pokrmu. Přidejte proužky kuřecího masa nebo kvalitní šunku. Tato pečená cuketa je famózní.

5. Nejlepší pečená cuketa plněná bryndzou

Vyzkoušet můžete také plněnou cuketu na slovenský způsob, a to s lahodnou bryndzou. Budeme potřebovat:

  • 2 větší nebo menší cukety,
  • 200 g bryndzy,
  • 1 větší cibuli,
  • 1 rajče,
  • sůl, mleté koření.

Postup: Cukety znovu umyjeme, rozřízneme a vnitřek cuket vydlabeme. Připravíme si náplň. Rajče nejdříve spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Následně si nadrobno nakrájíme cibuli, přidáme rajčata, sůl a koření a chvíli podusíme.

Přidáme bryndzu a ihned naplníme cukety a dáme péct. Podle chuti také můžete opět vyzkoušet masitou verzi pokrmu, k bryndze se totiž perfektně hodí slanina. Zapékaná cuketa s bryndzou chutná skvěle i samostatně, rovněž k ní můžete přidat zeleninový salát nebo pečené či vařené brambory.

Podívejte se také: Nemůžete odolat chipsům? Vyzkoušejte tyto recepty na zdravé chipsy

cuketa se šunkou, rajčaty a kukuřicí
Depositphotos

6. Zapékaná plněná cuketa se šunkou, rajčaty a kukuřicí

Budeme potřebovat:

  • 2 ks cukety
  • 2 vejce
  • 100 g cherry rajčat
  • 30 dkg strouhaného sýra (např. strouhaná mozzarella nebo strouhaný tvrdý sýr)
  • 100 g taveného sýra
  • 200 g kukuřice
  • 100 g Schwarzwaldské šunky
  • 1 PL kari koření
  • sůl, pepř

Jednoduchý recept: Cukety překrojíme a vydlabeme vnitřek. Odložíme ho do mísy a přidáme 200 g nastrouhaného sýra, tavený sýr, kukuřici a nakrájenou šunku. Vejce promícháme se solí, pepřem a kari a přidáme do připravené směsi. Promícháme a směsí naplníme cukety.

Uložíme je na plech s pečícím papírem a dáme do trouby. Pečení cukety trvá asi 15 minut (200 °C). Potom na cukety poukládáme nakrájená rajčata a posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Vrátíme do trouby ještě na 10 minut. Můžeme podávat.

7. Zapékaná cuketa se sýrem a česnekem

Budeme potřebovat:

  • 2 střední cukety
  • 1 zakysaná smetana (200 g)
  • 150 g strouhaného sýra (např. mozzarella, cheddar, nebo eidam)
  • 2 stroužky česneku
  • mladý špenát (asi 100 g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 1 čajová lžička sušeného oregana nebo bazalky

Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C. Umyjeme cukety a nakrájíme je na tenké plátky. Opláchneme mladý špenát a necháme ho okapat. Oloupeme a prolisujeme česnek, který smícháme se zakysanou smetanou, solí, černým pepřem a sušenými bylinkami.

V zapékací misce nalijeme na dno olivový olej, poté vrstvíme cuketové plátky, česnekovou smetanu a špenát, opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Na vrch rozetřeme zbytek smetany a posypeme strouhaným sýrem.

Vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut, dokud cuketa nezměkne a sýr na vrchu nebude zlatohnědý. Necháme chvíli vychladnout a zapékaná cuketa se sýrem a česnekem je připravená k podávání. Můžeme ji podávat jako přílohu k pečenému masu.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE