Určitě tuto pochoutku dobře znáte. A pokud ne, je nejvyšší čas to napravit. Během cuketové sezóny by byla velká škoda nezkusit tento jednoduchý recept. Garantujeme vám, že jedna cuketa vám nebude stačit. Smaženým jídlům se během letních veder raději vyhýbáme, protože jsou těžší na trávení.
No tento recept má určitě výjimku, během léta ho musíte udělat alespoň jednou. Cuketa je zelenina plná vody, proto ji strávíme mnohem rychleji než například smažený řízek.
Takže neváhejte a pojďte si s námi připravit smaženou cuketu v trojobalu, kterou si můžeme usmažit kdykoliv během roku! Po tomto receptu už nebudete připravovat z cukety jen klasické a velmi oblíbené cuketové placky. My cuketu milujeme na různé způsoby!
Ingredience na smaženou cuketu:
- velké cukety (ideálně užší)
- hladká mouka
- asi 5 vajíček
- strouhanka
- sůl
- sádlo nebo olej na smažení
Smažená cuketa postup přípravy:
1. Cuketu umyjeme a oloupeme. Poté cukety nakrájíme na kolečka. Z obou stran osolíme a necháme ji odležet alespoň 10 minut. Cuketa pustí vodu a změkne. Poté ji po jednom položíme na utěrku a vysušíme.
Doporučujeme: Recept na pečené brambory v troubě, které nebudou utopené v oleji!
2. Připravíme si trojobal. Do jedné misky nasypeme mouku, do další rozklepneme vajíčka, osolíme je a přidáme trochu mléka. Do poslední připravíme strouhanku. Každý plátek cukety postupně obalíme nejdříve v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Takto obalíme kousky cukety.
TIP: Pokud nemáte rádi drsný povrch takto smažených cuket nebo řízků, před položením do horkého oleje je ještě jednou namočte do vajíčka. Budou tak jemné, měkké a smaží se krásně dočervena.
Podívej také: Rychlé občerstvení: Vyzkoušejte tyto lahodné jednohubky!
3. Připravíme si hlubokou pánev, do které dáme asi čtyři kopcovité polévkové lžíce vepřového sádla a poté ještě přilijeme olej. Tuku musí být tolik, aby v něm cukety plavaly. Musí být také velmi horký, jinak by ho příliš vsákly. Proto si před smažením udělejte zkoušku s kouskem strouhanky slepené s vajíčkem. Pokud okamžitě vyplave na povrch, tuk je dostatečně horký.
Doporučujeme: Vepřové medailonky s brusinkovou omáčkou – fantastická pochoutka.
4. Cuketu smažíme z obou stran pár minut, musíme ji neustále sledovat, protože to jde celkem rychle. Usmažená kolečka odkládáme na talíř s kuchyňskými ubrousky, aby odkapal přebytečný tuk.
Podávání smažené cukety
Smaženou cuketu podáváme s libovolnými přílohami. Skvělou volbou jsou vařené brambory, také pečené brambory nebo bramborová kaše. Může to být i přívarok. Pokud podáváme cukety s bramborami, jistě se hodí tatarská omáčka, kečup nebo nějaký domácí dresing. Dobrou chuť!