Každá z nás zná ten pocit, kdy vůně kolem nás probudí naše chuťové buňky. Ihned máme pocit hladu a touha ochutnat zdroj lákavé vůně se stává přímo naléhavou záležitostí.
Ale co když je to právě něco nezdravého a nástěnné hodiny ukazují osm hodin večer? Proměňte nezdravé jídlo na zdravější variantu a pusťme se s chutí do vaření.
I nezdravé hranolky se stávají zdravou pochoutkou v případě, že změníte ingredience. Skvělá chuť a vůně však zůstává nezměněna. Jak připravit křupavé hranolky na zdravější způsob?
Tip pro vás: Nemůžete odolat chipsům? Vyzkoušejte tyto recepty na zdravé chipsy
Jak na zdravé hranolky?
Ve západní kultuře v snaze o nalezení zdravější varianty jídelního lístku a touhy po štíhlejší linii ženy začaly trochu experimentovat. A tak vznikly pečené hranolky, které místo brambor se skládají z chutného celeru a mrkve, přičemž oblíbený slunečnicový olej vyměnily za zdravější olivový olej.
Ještě jste nezkoušeli například celerové hranolky? Věřte, že nadchnou vaše chuťové pohárky, i když milujete klasické bramborové hranolky.
Ingredience na zeleninové hranolky:
- mrkev 2 ks
- celer 1 ks
- mořská sůl
- bylinky
- olivový olej
Doporučujeme vyzkoušet: Recept na křupavé batátové hranolky: Nebudete se jich dokázat dojíst!
Jak připravit zdravé celerové hranolky a mrkvové hranolky
Zeleninu očistíme a na prkénku nakrájíme do tvaru hranolek v šířce 1 cm. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy, kde přidáme olivový olej, vegetu a mořskou sůl s bylinkami podle chuti. Vše společně dobře promícháme a vysypeme na plech, kde jsme si již předem položili papír na pečení. Rozložíme je rovnoměrně po celém plechu a dáme do vyhřáté trouby (210 stupňů) na 15 minut.
Mrkvové a celerové hranolky podáváme teplé jako zdravou přílohu k jakémukoli masu, s lžičkou kysané smetany a bylinkami, nebo jako samostatnou pochoutku na příjemný večer!
Doporučujeme vyzkoušet: Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!
Další recepty na hranolky na zdravější způsob:
1. Zdravé batátové hranolky
Ingredience:
- 1 kg batátů (sladkých brambor)
- 2 – 3 PL olivového oleje
- 2 – 3 PL škrobu (bramborový škrob, kukuřičný škrob)
- 1 ČL mleté červené papriky
- 1/2 ČL česnekového koření
- sůl
Jak připravit hranolky ze sladkých brambor? Batáty umyjeme a nakrájíme na tenčí hranolky. Zalijeme je vodou a necháme 40 minut odpočívat. Poté je scedíme a osušíme čistým utěrkou. Poté k batátům v misce nalijeme olej a nasypeme škrob, mletou papriku, sušený česnek a podle chuti sušené bylinky. Před pečením nesolíme!
Pečeme při teplotě 210 °C na plechu s papírem na pečení 25 minut, potom je převrátíme a pečeme dalších 15 minut. Po upečení osolíme a můžeme podávat. Díky tomuto zdlouhavějšímu postupu budou batátové hranolky úžasně křupavé. Můžete k nim podávat například jogurtový dip.
Doporučujeme vyzkoušet: Domácí krabí salát jen ze 4 surovin (videorecept)
2. Křupavé bramborové hranolky z horkovzdušné fritézy
Ingredience:
- 4 středně velké brambory
- 1-2 lžíce olivového oleje
- sůl podle chuti
- Volitelné koření: mletá červená paprika, černé koření, česnekový prášek, rozmarýn
Jednoduchý fit recept: Brambory dobře umyjte a osušte. Můžete je oloupat nebo nechat slupku. Nakrájejte brambory na hranolky rovnoměrné velikosti, aby se rovnoměrně uvařily. Hranolky namočte do mísy s vodou na alespoň 30 minut. Tím odstraníte přebytečný škrob a po upečení získáte křupavé hranolky.
Po namočení hranolky důkladně osušte pomocí utěrky nebo papírových utěrek. Hranolky promíchejte s olivovým olejem a posypte kořením podle chuti. Dobře promíchejte, aby byly hranolky rovnoměrně pokryté.
Hranolky rozložte do košíku horkovzdušné fritézy tak, aby se navzájem příliš nepřekrývaly. Pečte při 200 °C přibližně 15-20 minut nebo dokud nebudou zlatisté a křupavé. Po 10 minutách je můžete promíchat nebo protřepat, aby se rovnoměrně opekly.
Hotové hranolky vyberte z fritézy, osolte a podávejte ihned. Jsou vynikající s různými dipy nebo jednoduše samotné.