Pizza lívance jsou skvělým řešením, když máte chuť na pizzu, ale nechcete trávit dlouhé hodiny v kuchyni nebo čekat na těsto, které musí kynout. Tento recept je ideální na rychlou večeři pro celou rodinu nebo pozdní víkendovou snídani.
Lívance jsou jemné, chutné a v kombinaci s oblíbenými přísadami se rychle stanou hitem vašich rodinných stolů. Navíc jsou flexibilní – můžete si je přizpůsobit podle své chuti a času, který chcete strávit v kuchyni.
Proč si připravit pizza lívance?
Pizza lívance jsou skvělou alternativou tradiční pizzy, pokud máte jen málo času a chcete něco stejně chutného, ale rychlého. Tento recept je zároveň velmi variabilní – můžete použít různé přísady, od zeleniny po maso, a vytvořit tak jídlo přesně podle vašich preferencí. Těsto je jemné a nadýchané, a když k němu přidáte oblíbené ingredience jako sýr, šunku nebo olivy, získáte výborné jídlo, které bude všem chutnat.
Příležitosti k přípravě pizza lívanců je dost
Pizza lívance jsou ideální na rychlou večeři, na přípravu pokrmu vám postačí jen 25 minut. Můžete je připravit i jako pochoutku pro vaše hosty, vzít si je na výlet či na piknik jako občerstvení nebo zabalit dětem na svačinu.
Jejich výhodou je, že chutnají skvěle i studené. Z tohoto pokrmu se stane váš velký trumf, ale je dost možné, že brzy se objeví i na stole u vašich přátel, které tím inspirujete. Pizza lívance jsou aktuálně hitem. Připravte si je s námi!
Ingredience na pizza lívance:
- 100 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička oregana
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 vejce (velikosti L)
- 150 ml kefíru
- 100 g strouhaného sýra (například eidam nebo mozzarella)
- Podle chuti: na kostičky nakrájená šunka, salám, párky, papriky, olivy nebo nasekané bylinky
Postup přípravy pizza lívanců:
- V misce smíchejte všechny suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a oregano. Dobře je promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo.
- K suchým ingrediencím přidejte olivový olej, vejce a kefír. Směs důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Do těsta přimíchejte nastrouhaný sýr. Podle chuti můžete přidat další přísady jako na kostičky nakrájenou šunku, papriky, olivy nebo nasekané bylinky. Opět důkladně promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně rozdělily.
- Na pánvi rozehřejte trocha oleje na střední teplotě. Pomocí lžíce nanášejte malé porce těsta a vytvořte z nich malé lívance.
- Lívance pečte z obou stran dozlatova, přibližně 2-3 minuty z každé strany. Když jsou hotové, přeneste je na talíř, který je vyložen papírovými utěrkami, aby stékl přebytečný olej.
- Pizza lívance podávejte ještě teplé, ideálně s oblíbeným dipem – například česnekovým nebo rajčatovým.
Pizzové lívance vždy jinak
- Zeleninové verze: Pokud si chcete dopřát více vitamínů, přidejte do těsta nastrouhanou cuketu nebo mrkev. Zeleninu můžete přidat i jako náplň, například grilovanou papriku nebo špenát.
- Různé druhy sýrů: Experimentujte s různými druhy sýrů. Kromě eidamu nebo mozzarelly můžete použít například parmezán, goudu nebo modrý sýr, abyste získali různé příchutě.
- Toppingy: Aby vám lívance opravdu připomínaly pizzu, můžete je potřít rajčatovou omáčkou nebo navrch přidat kousek mozzarelly. Když se sýr roztopí, lívance získají vzhled i chuť pizzy.
Tipy na servírování pizza lívanců
Pizza lívance jsou skvělé samostatně, ale můžete je podávat i s různými dipy nebo čerstvou zeleninou.
Česnekový dip:
Ingredience:
- 150 g řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- sůl a černý pepř podle chuti
- 1 čajová lžička citronové šťávy
Postup: V misce smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Dobře promíchejte a podávejte.
Bylinkový dip:
Ingredience:
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, petržel, bazalka)
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- sůl a černý pepř podle chuti
Postup: Smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, citronovou šťávou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a podávejte.
Jogurtový dip s okurkou:
Ingredience:
- 150 g řeckého jogurtu
- ½ okurky, nastrouhané
- sůl a černý pepř podle chuti
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 1 čajová lžička citronové šťávy
Postup: Nastrouhanou okurku smíchejte s jogurtem, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Promíchejte a podávejte.
Pizza lívance jsou vynikajícím řešením pro každého, kdo chce rychle připravit něco chutného a výživného. Tento recept si můžete přizpůsobit podle vlastních preferencí. Nebojte se kombinovat různé ingredience. Pokud připravíte více druhů lívanců, každý se může nabídnout z toho, na co má právě chuť.
Zdroj úvodnej fotky: PINTEREST/SBS Fodd, PINTEREST/Lynnelle Secor