Vodní kámen v koupelně: Jak udržovat vodovodní baterie a sprchy čisté

jak odstranit vodní kámen

I když budete koupelnu uklízet každý den, před tvorbou vodního kamene ji neuchráníte. Můžete dbát na hygienu, kontrolovat ucpaný odpad, čistotu zrcadel i ploch, ale vodní kámen se vytvoří tak jako tak. 

Doporučujeme: Rada nad zlato: Jak vyčistit koberce? Známe levný, ale účinný trik!

Jak se ho zbavit?

K odstranění vodního kamene vedou dvě cesty. Buď použijete profesionální přípravky, například HG pěnový odstraňovač vodního kamene, nebo alternativní, přírodní produkty. Ty mají však nižší účinnost a trvá déle, než bude vaše koupelna krásně čistá a lesklá. Shrnuli jsme pro vás všechny tipy, jak odstranit vodní kámen jednoduchými způsoby.

Doporučujeme: Jak vyčistit záchodovou mísu? Rychle a jednoduše díky tomuto!

Jak odjak odstranit vodní kámen čištění koupelny
Depositphotos

Vyčistěte sprchový kout a závěs

Sprcha je část koupelny, kde se vodní kámen usazuje nejvíc. Plastové či skleněné plochy postupně ztrácí průhlednost. Odstranit vodní kámen můžete směsí 1 dílu vody a 2 dílů bílého octa. Příjemnou vůni místnosti dodáte tím, že do směsi přidáte olejovou esenci s vůní, kterou máte rádi. Po každém sprchování nastříkejte přípravek na obklady a stěny sprchy, nechte několik minut působit a opláchněte. Přebytečnou vodu osušte hadříkem z mikrovlákna. Pokud v koupelně najdete místa, kde je vodní kámen extra odolný, můžete použít profesionální pěnový čisticí prostředek, který působí déle, nepoškozuje chromované povrchy, glazuru ani spárovací hmotu. Nechte ho působit maximálně 5 minut a potom setřete houbičkou a opláchněte horkou vodou a místo utřete dosucha. 

Tip:

Pokud máte místo sprchového koutu závěs, určitě jste si všimli, že i na něm se tvoří vodní kánem a plíseň. Plíseň v koupelně je vážný problém, proto je lepší závěs pravidelně prát v pračce na 30 °C a do pračky k němu přidat dvě polévkové lžíce jedlé sody a bílého octa. Pokud zůstanou skrvny od plísně i po vyprání, je lepší toto místo nastříkat profesionálním čističem proti plísni. 

Doporučujeme: Zbavte svůj domov vlhkosti! Tyto rostliny ho ochrání před plísněmi!

koupelnové armatury vodní kámen
Depositphotos

Odstraňte vodní kámen z armatur a baterií

Odstranit vodní kámen z koupelnových armatur a vodovodních baterií je jednoduché a rychlé, ale jen tehdy, pokud tato místa ošetřujete pravidelně profesionálním přípravkem. S mírnými usazeninami si hravě poradí alternativy z kuchyně. Jestliže chcete dosáhnout krásného lesku, připravte si krém s 2 polévkovými lžícemi jedlé sody, několika kapkami vody a 1 polévkovou lžící octa. Povrch vyčistěte houbičkou, kterou namočíte do přípravku, dobře opláchněte a osušte. U kohoutků a sprchové hlavice se může stát, že vodní kámen ucpe otvory a zamezí průchodu vody. V tomto případě demontujte hlavici a ponořte ji do roztoku 250 ml horké vody a 15 ml octa. Nechte namočené asi 4 hodiny. 

Tip pro vás: Tyto věci NIKDY nedávejte do sušičky!

Odstraňte vodní kámen z toalety

Toaletu vyčistíte tak, že na její vnitřní stěny nanesete jedlou sodu a necháte působit celou noc. Druhý den ráno pořádně vydrhněte WC štětkou, opláchněte vodou a vaše toaleta bude opět lesklá a čistá. Pokud je toaleta velmi špinavá, můžete si připravit krém s jedlou sodou, horkým octem, citrónovou šťávou a natřít jím stěny WC. I v tomto případě nechte působit 12 hodin a potom vydrhněte.  

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE