Citrón je jednou z nejosvěžujících přísad v kuchyni, která dokáže jídlům dodat výjimečnou chuť a vůni. Pokud máte rádi palačinky a chtěli byste zkusit opět něco nového, citrónové palačinky určitě musíte ochutnat. Ať už je chcete podávat k snídani, jako dezert nebo lehkou večeři, citrón dodá vašim palačinkám svěžest, kterou si zamilujete. Připravte si citrónové palačinky podle gusta.
Klasické citrónové palačinky s cukrem
Toto je jednoduchá a rychlá verze citrónových palačinek, která se hodí zejména k snídani nebo jako rychlý dezert.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 100 ml vody (jemně perlivé pro nadýchanější palačinky)
- špetka soli
- 1 lžíce citrónové kůry (z bio citrónu)
- šťáva z 1 citrónu
- cukr na posypání (krystalový nebo práškový)
- máslo na opékání
Postup: Smíchejte mouku se špetkou soli a postupně přidávejte mléko, vejce a perlivou vodu, dokud nevytvoříte hladké těsto. Do těsta přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu, aby těsto získalo osvěžující chuť. Na pánvi rozpusťte kousek másla a na středním ohni opečte tenké palačinky.
Hotové palačinky posypte cukrem a pokapejte citrónovou šťávou, abyste dosáhli rovnováhy sladkosti a kyselosti.
Doporučujeme: RECEPT: Připrav si oblíbené a chutné Oreo cupcakes
Nadýchané citrónovo-tvarohové palačinky
Pokud máte rádi tvaroh a chtěli byste si připravit něco sytějšího, citrónovo-tvarohové palačinky jsou skvělou volbou. Jejich nadýchaná textura a jemně kyselá chuť tvarohu perfektně ladí s citrónem.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 100 g tvarohu (jemného)
- 1 lžíce citrónové kůry
- šťáva z 1 citrónu
- 1 lžíce práškového cukru
- špetka soli
- máslo na opékání
Postup: Vyšlehejte vejce, mléko a tvaroh do hladké konzistence. Přidejte mouku, cukr, citrónovou kůru a špetku soli. Těsto dobře promíchejte. Na pánvi rozpusťte kousek másla a smažte menší, ale tlustší palačinky na středním ohni. Podávejte s medem, citrónovou šťávou nebo čerstvými bobulovitými plody. Tento typ palačinek je výborný i k snídani.
Doporučujeme: Recept na jednoduché belgické vafle – dokonalá snídaně
instagram.com/vickycakespancakemixCitrónové palačinky s mákem
Citrón a mák je osvědčená kombinace. Proč ji nezkusit i v palačinkách? Budou vypadat nádherně.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 1 lžíce máku
- 1 lžíce citrónové kůry
- šťáva z 1 citrónu
- 2 lžíce práškového cukru
- špetka soli
- máslo na opékání
Postup: Smíchejte mouku, mák, cukr a špetku soli. Postupně přidávejte vejce, mléko, citrónovou šťávu a kůru. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Na pánvi rozpusťte máslo a smažte palačinky na středním ohni. Podávejte s jogurtem nebo kysanou smetanou a ozdobte strouhanou citrónovou kůrou. Můžete je také posypat práškovým cukrem.
Bezlepkové citrónové palačinky
Pokud se vyhýbáte lepku, můžete si připravit i bezlepkovou verzi citrónových palačinek. Stačí vyměnit klasickou mouku za bezlepkovou nebo za mandlovou mouku, která dodá palačinkám jemnou oříškovou příchuť.
Ingredience:
- 100 g mandlové mouky (nebo bezlepkové mouky)
- 2 vejce
- 200 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného)
- 1 lžíce citrónové kůry
- šťáva z 1 citrónu
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- špetka soli
- kokosový olej na opékání
Postup: Smíchejte vejce, mandlové mléko, citrónovou šťávu a med. Přidejte mandlovou mouku a citrónovou kůru, promíchejte těsto. Na pánvi zahřejte kokosový olej a smažte malé palačinky na středním ohni, dokud nebudou zlatavé. Podávejte s čerstvým ovocem, jogurtem nebo pokapané medem.
Doporučujeme: Pravé americké palačinky: Snídaně, za kterou vás budou partner i děti milovat
Citrónové palačinky s lemon curd
Lemon curd je tradiční citrónový krém, který dodá vašim palačinkám intenzivní citrónovou chuť. Pokud máte chuť na něco extra, tento variant vás zaujme.
Ingredience na palačinky:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 1 lžíce citrónové kůry
- špetka soli
- máslo na opékání
Ingredience na lemon curd:
- 3 vejce
- 150 g cukru
- šťáva ze 2 citrónů
- 80 g másla
- 1 lžíce citrónové kůry
Postup: Připravte klasické palačinky z uvedených ingrediencí. Na lemon curd v hrnci vyšlehejte vejce s cukrem, citrónovou šťávou a kůrou. Zahřívejte na středním ohni, dokud směs nezhoustne. Poté přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Lemon curd natřete na palačinky a srolujte je. Podávejte s čerstvými plody nebo šlehačkou.
Každá verze palačinek vám nabídne svěží, mírně kyselou chuť, která se dokonale hodí k sladkému těstu. Zkuste některý z těchto receptů a vyšperkujte své oblíbené palačinky do dokonalosti. Palačinky každý týden? Proč ne? Receptů máte nyní dostatek.
Zdroj úvodnej fotky: Canva