Zdravé, ale hříšně dobré: Raw čokoládové jednohubky za 10 minut.

Recept na raw čokoládové řezy

Představte si, že je teplý den, možná víkend a ozývá se to staré známé “dala bych si něco sladkého”. A právě pro tyto momenty přichází recept, který chutná hříšně dobře! Vítejte ve světě čokoládového ovocno-ořechového raw dezertu. Je maximálně jednoduchý a hlavně také nutričně vyvážený. 

Tento recept je dokonalý pro každého, kdo má rád něco sladkého, ale nechce to přehánět s cukrem a zpracovanými éčky. Je hutný, bohatý na chuť, vypadá luxusně a je hotový za přibližně 10 minut. Tedy, pokud nepočítáme to nelítostné čekání, než ztuhne v mrazáku… 

Recept na raw čokoládové kostky

Proč si je zamilujete? Protože jsou plné čokolády, ořechů, ovoce. Naopak, jsou úplně bez rafinovaného cukru, mouky a všech těch věcí, které si necháváme jen na výjimečné příležitosti. Kombinace datlí, ořechů a kakaa nejen chutná, ale i výživná. 

Datle jsou bohaté na vlákninu a draslík, ořechy na zdravé tuky a bílkoviny a kakao na antioxidanty. Takže ano, vlastně děláte skvělou věc pro své zdraví.

Ingredience:

  • 160 g arašídového másla (ideálně tekutější)
  • 4 lžíce kokosového oleje 
  • 2 lžičky kakaa (raw kakao)
  • 200 ml javorového sirupu (může být i agáve nebo med)
  • Špetka mořské soli
  • 12 odkôstkovaných medjool datlí 
  • Kůra z 1/4 pomeranče

Na posypání:

  • Hrst nasekaných ořechů (vlašské, lískové, pistácie)
  • Hrst sušeného ovoce (brusinky, meruňky, fíky)
  • Špetka vločkové soli na závěr 

Postup:

  • Do hrnce dejte arašídové máslo, kokosový olej, kakao, sirup a sůl. Ohřívejte, dokud se ingredience krásně nespojí. 
  • Přidejte kůru z pomeranče a promíchejte. 
  • Směs dejte do mixéru spolu s datlemi a rozmixujte do hladké, husté, karamelové hmoty.
  • Hmotu natřete na malý plech nebo formu vystlanou papírem na pečení - asi 1,5–2 cm silnou vrstvu. 
  • Vrchní část posypte ořechy, sušeným ovocem a nezapomeňte na vločkovou sůl.
  • Celý plech vložte do mrazáku alespoň na 2 hodiny. Ideálně však na noc. Když směs ztuhne, nakrájejte ji na kostky nebo tyčinky a máte sladké a zdravé jednohubky na světě! 

raw čokoládové kostky
Instagram / @deliciouslyella

Jak si je nejlépe vychutnat?

Na gauči s dekou, při kávě, při víně, s kamarádkou, co právě přišla, nebo je mějte v kabelce jako SOS snack během pondělního přežití (jako já). Nebo jako odpolední dezert, když máte chuť na něco jen trochu sladkého, ale ve skutečnosti víte, že sníte tři kousky. 

A to je v pořádku. Tyto kostky jsou také skvělé pro děti, jen možná uberte trochu z pomerančové kůry. Jsou bezlepkové, veganské a vhodné i pro lidi, kteří se snaží omezit cukr, aniž by si odpírali požitek z jídla.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @deliciouslyella

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE