Vánoce bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tento tradiční pokrm se stal neoddělitelnou součástí štědrovečerní tabule. Každá rodina má svůj vlastní recept, který se předává z generace na generaci. Někteří si nedokážou představit salát bez bohaté dávky majonézy, jiní preferují lehčí a zdravější alternativy. Právě v těchto rozdílech spočívá kouzlo vánočního bramborového salátu.
Klasický majonézový salát
Tradiční recept na bramborový salát obsahuje brambory (varný typ A), mrkev, petržel (nemusí být), cibuli, sterilizované okurky, vařená vejce (volitelně) a samozřejmě majonézu. Všechny ingredience se nakrájí na drobné kostky a smíchají se s majonézou, která jídlu dodává jemnost. Tento recept je klasika, kterou zná každý, a pokud je salát vhodně dochucen solí, černým pepřem a nálevem z okurek, stává se neodolatelným. Nejlépe chutná dobře uleželý v chladu.
Zemiakovo-cibulový salát
Pro ty, kteří hledají jednodušší alternativu, je ideální volbou slovenský cibulový salát ve sladkokyselém nálevu. Základem jsou vařené brambory nakrájené na plátky, které se smíchají s najemno nakrájenou cibulí. Nálev se připravuje z vody, octa, cukru a soli a dodává salátu osvěžující chuť. Tento salát je lehčí, méně kalorický a ideálně doplňuje smažené ryby. Můžete do něj přidat i nadrobno nakrájené/nastrouhané kyselé okurky či i nálev z okurek.
Freepik.comJogurtový salát jako zdravější alternativa
Pokud se chcete vyhnout majonéze, vyzkoušejte jogurtový bramborový salát. Místo majonézy se používá bílý jogurt nebo kysaná smetana, které jídlu dodají zdravější charakter. Základ zůstává stejný, brambory a zelenina, ale konečný výsledek je lehčí a vhodný pro ty, kteří se nechtějí vzdát zdravého životního stylu ani během svátků.
Bramborovo-zelný salát
Pokud na Vánoce nemáte na svátečním stole zelňačku, ale čočkovou polévku, jako hlavní chod si můžete připravit i bramborovo-zelný salát. Uvařte si brambory ve slupce (2 kg), protlačte je jako na klasický salát a smíchejte je s nastrouhaným zelím, cibulí (3 ks) a paprikou (3 ks). Salát se zalévá nálevem připraveným z octa, cukru a nakladače (1,5 dl octa, 100 g cukru, 1 PL nakladače) a na závěr se přidává olej (1,5 dl). Už jen dobře promíchat.
Bramborovo-květákový salát
Opět něco pro odvážlivce. Uvařte si ve slupce brambory, květák, nakrájejte je, přidejte nakrájenou cibuli a kukuřičku. Zeleninu smíchejte s zálivkou připravenou z hořčice, majonézy a smetany ke šlehání, dochucené solí a mletým černým pepřem.
Variace bramborového salátu s neobyčejnými ingrediencemi
Někteří si rádi vánoční bramborový salát obohatí o netradiční ingredience. Mezi oblíbené patří sterilizovaná kukuřice, paprika, vařený hrách nebo dokonce nastrouhaný tvrdý sýr. Pokud chcete, můžete do salátu přidat ananas či jablko, dodají mu sladkokyselý podtón.
Jak si vybrat ten správný salát
Při výběru receptu je důležité brát v úvahu chuťové preference vaší rodiny. Pokud máte rádi tradiční chutě, klasický majonézový salát nikdy nezklame. Jogurtový nebo cibulový salát je dietnější, ale není o nic méně chutný! A pokud chcete zkusit něco netradičního, vytvořte si vlastní unikátní recept na salát, který si zamiluje celá vaše rodina.
Nezáleží na tom, kterou variantu si vyberete, vánoční bramborový salát bude vždy symbolizovat rodinnou pohodu a tradice, díky kterým jsou tyto svátky tak jedinečné.