Také jste milovníci dýní? V tom případě si dnes přijdete na své. Dýně patří k oblíbeným podzimním plodům, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jsou zdrojem mnoha důležitých živin, například kyseliny listové, vlákniny, vitamínu C a také mnoha minerálů. Obsahují také cenné karotenoidy, například cenný betakaroten. Dýně jsou dobré pro naši imunitu, pleť, srdce a štíhlou linii.
Na internetu navíc lze najít nejrůznější recepty z dýní, takže si můžeme tuto sezónní zeleninu vychutnat pokaždé jinak. Je skvělá na přípravu polévek či rizota, pečená dýně je zase perfektní přílohou. Odvážnější, nebo ti, kdo rádi objevují nové chutě, mohou vyzkoušet například i dýňové smoothies, které se k podzimu perfektně hodí.
Dýně ale řadíme také mezi druhy zeleniny vhodné do moučníků a dezertů. Těstu dodají příjemně sladkou chuť a také šťavnatost. Můžete vyzkoušet například dýňovou bábovku, jednoduchý dýňový hrníčkový koláč či dýňové lívance. A co takhle muffiny? Tyto malé chutné dortíky, které milují děti i dospělí, lze připravit v různých příchutích. Pokud jste ještě neochutnali dýňové muffiny, je čas to napravit.
Přinášíme vám recept na velmi zdravé muffiny z ovesných vloček s podzimní příchutí jablek, dýně a skořice, které můžete dát i dětem na svačinu. Tělu dodají mnoho důležitých živin a energie a navíc jsou skutečně lahodné. Vyzkoušíte tento recept na muffiny?
Doporučujeme: 7 tipů na fantastický domácí dýňový nápoj – zkusíš dýňové smoothies nebo dýňové latte?
DepositphotosSuroviny na ovesné muffiny z dýně:
- 200 g ovesných vloček (nebo 100 g vloček a 100 g celozrnné špaldové mouky)
- 200 g dýňového pyré
- 2 jablka
- 2 vejce
- 100 g kokosového oleje (případně olivového oleje nebo másla)
- 5 PL medu (nebo javorový či agávový sirup)
- 1 ČL prášku do pečiva
- podle chuti skořici a dýňová semínka
Jak upéct dýňové muffiny:
V jedné misce smícháme najemno rozemleté ovesné vločky (nebo kombinaci vloček s moukou), prášek do pečiva a trochu skořice. V druhé misce vyšleháme vejce s medem a rozpuštěným kokosovým olejem. Přidáme nahrubo nastrouhaná jablka a dýňové pyré. Pyré si připravíme tak, že dýni upečeme do měkka (asi 40 minut při teplotě 180 °C), dužinu necháme vychladnout a poté ji rozmixujeme. Lze použít dýni Hokkaido, máslovou nebo muškátovou.
Do mísy s tekutými surovinami postupně vmícháme směs sypkých ingrediencí a vypracujeme hladké těsto, které nalijeme do formiček na muffiny. Můžeme posypat dýňovými semínky.
Dýňové muffiny pečeme při teplotě 180 °C asi 15 až 20 minut. Po mírném vychladnutí můžeme podávat. Dobrou chuť!
Tip pro vás: Nejlepší dezerty z dýně – tyto recepty stojí za vyzkoušení!
DepositphotosExtra recept: Dýňové cheesecake muffiny
Ingredience na muffiny:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek dýňového pyré (domácí nebo z konzervy)
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Ingredience na cheesecake náplň:
- 200 g smetanového sýra
- 1/4 šálku cukru
- 1 velké vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Ingredience na drobenku:
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1/4 šálku másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup: Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a připravte formu na muffiny. V misce smíchejte ingredience na cheesecake náplň – smetanový sýr, cukr, vejce a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladká směs, a odložte stranou. Poté v jiné misce smíchejte suché ingredience na muffiny – mouku, cukr, hnědý cukr, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a sůl. V další misce smíchejte dýňové pyré, vejce, olej a vanilkový extrakt.
Spojte suché a tekuté ingredience a promíchejte. Pokud chcete drobenku, smíchejte mouku, hnědý cukr, skořici a studené máslo a vytvořte hrudky. Do formy na muffiny dejte vrstvu těsta, poté cheesecake náplň, opět vrstvu těsta a vršek posypte drobenkou. Pečte 18–22 minut, poté nechte vychladnout.
TIP: Pro extra chuť můžete před podáváním muffiny posypat moučkovým cukrem nebo přelít karamelovou omáčkou.