Zavařené rajčata s nálevem i bez, s bazalkou, česnekem a cibulí

Zavařené rajčata

Zavařené rajčata s bazalkou, česnekem, cibulí a kořením - jak rajčata konzervovat a uchovat na zimu? Máme pro vás TOP tipy.

Patříte k těm milovníkům rajčat, kteří si je dokáží vychutnat na jakýkoli způsob? Ať už čerstvé rajče s křupavým chlebem, rajče v salátu nebo lahodné rajčatové polévce, její chuť dokáže ohromit. Co ale dělat v případě, že se vám urodilo velké množství rajčat?

Můžete je zpracovat a připravit z nich například oblíbené lečo, kečup, protlak apod. Avšak, celá rajčata můžete také zavařit. Jak na to, jak konzervovat rajčata doma? Přinášíme vám recepty na nakládaná rajčata. Je to jednodušší, než byste si mysleli.

Zdravotní benefity rajčat

Větší rajčata, ale i menší rajčata mají co nabídnout našemu tělu. Existuje více druhů odrůd rajčat, které se liší svou velikostí i barvou. Klasikou jsou červená rajčata, ale skvělou chuť mají i žlutá rajčata či dokonce zelená rajčata - ty si však nespleťte s nedozrálými plody, protože ty mohou být toxické!

Rajčata obsahují vitamín K, vitamín B7, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, kyselinu listovou, betakaroten, železo, mangan, hořčík, draslík, měď i zinek. Když se zmíní rajčata, mnohým jako první napadne složka, kterou obsahují, a tou je lykopen - antioxidant, který působí jako prevence před vznikem rakoviny.

Podívejte se také: Recept na švestkový koláč s drobenkou: Jako od babičky!

Samozřejmě, rajčata mají také řadu dalších účinků na zdraví, jako například:

  • podpora trávicího systému,
  • posilují srdce a pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním,
  • díky obsahu draslíku pomáhají předcházet vysokému krevnímu tlaku,
  • podporují zrak,
  • pomáhají udržovat zdravé kosti,
  • jsou prospěšná pro pokožku i vlasy.

Doporučujeme také: FIT brokolicová polévka bez smetany, která neublíží štíhlé linii

nakládaná rajčata
Depositphotos

Nakládaná rajčata - různé recepty na zavařování rajčat

Jak zpracovat bohatou úrodu rajčat? Jak na konzervování rajčat a jak využít zelená rajčata? Inspirujte se jednoduchými recepty na zavařená rajčata.

Jednoduché a chutné zavařování rajčat - lahodná nakládaná rajčata vcelku

Na sterilizovaná cherry rajčata potřebujete (nakládaná rajčata s česnekem):

  • půl kila cherry rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 1 a 1/3 šálku bílého octa
  • 1 šálek vody
  • 1/3 šálku krystalového cukru
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 1 čajovou lžičku černého pepře
  • 1/2 čajové lžičky vloček červené papriky

Základní postup zavařování rajčat (zavařená rajčata bez sterilizace)

  1. Připravte si sklenice na zavařování a důkladně je umyjte. Poté je nechte oschnout.
  2. Cherry rajčata omyjte a osušte (samozřejmě bez stopek) a do každého udělejte malou dírku pomocí párátka. Nálev se tak dostane do každého rajčete, díky čemuž budou skutečnou delikatesou.
  3. Do připravených sklenic přidejte rajčata. Do každé sklenice vložte také oloupaný a napůl rozkrojený česnek a větvičku rozmarýnu.
  4. Připravte si nálev na zavařování rajčat. Do hrnce dejte ocet a cukr, vodu, sůl, celé černé koření a vločky červené papriky. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nálev stáhněte ze sporáku a nechte odstát 10 minut, aby vychladl.
  5. Nálevem zalijte rajčata ve sklenicích. Sklenice na zavařování uzavřete víčkem a nechte vychladnout.

Nakládaná zelená rajčata - recept na nakládání

Na zavařená zelená rajčata potřebujete:

  • 4 šálky zelených cherry rajčat
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozčtvrcený
  • 1 šálek bílého octa
  • 1 šálek vody
  • 1 lžičku soli na nakládání
  • 2 lžičky pepře
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 čajové lžičky sušených červených chilli vloček

Recept na zavařená rajčata:

  1. Příprava nálevu: Do hrnce přidejte ocet, vodu, nakládací sůl, kuličky pepře, cukr a chilli vločky. Přiveďte k varu, následně odstavte a nechte horký nálev vychladnout. Zatímco nálev chladne, přidejte do něj očištěný a rozčtvrcený česnek.
  2. Připravte si zavařovací sklenice: Můžete naplnit pouze jednu nebo více sklenic na zavařování - to záleží na vás. Podle toho, kolik sklenic chcete připravit, je důkladně umyjte a nechte oschnout.
  3. Připravte rajčata: Důkladně je omyjte ve studené vodě a nechte je oschnout. Pomocí párátka propíchněte každé rajče - od stopky až po spodní část.
  4. Rajčaty naplňte připravené sklenice a zalijte připraveným vychladlým nálevem, ze kterého však vyjměte česnek. Nakonec stačí sklenice pevně uzavřít víčky a nechat odpočívat. Před konzumací rajčata vložte do ledničky, kde se také doporučuje je skladovat.

Zavařená rajčata s bazalkou a česnekem (rajčata ve vlastní šťávě)

Jak připravit zavařená rajčata:

  • středně velká rajčata
  • česnek
  • lístky čerstvé bazalky
  • sůl

Zavařování rajčat bez nálevu - postup:

  1. Rajčata důkladně omyjte a vykrojte tvrdé středy. Rajčata rozpulte nebo rozčtvrťte a naložte je do připravených třetinkových sklenic.
  2. Do sklenic přidejte očištěný a rozkrojený stroužek česneku, 3 lístky bazalky a čajovou lžičku soli. Nepřidávejte žádnou vodu ani nálev - rajčata sama pustí šťávu.
  3. Zavařovací sklenice uzavřete a sterilizujte 15 minut při teplotě 85 °C. Sterilizovaná rajčata nechte vychladnout.

Nakládaná loupaná rajčata (zavařená loupaná rajčata)

Zavařená loupaná rajčata připravíte jednoduše. Nepotřebujete žádný nálev ani velké množství přísad - jen rajčata a sůl.

Rajčata ponořte do vroucí vody alespoň na 30 sekund, ale klidně i na pár minut, aby se z nich snadněji sloupla slupka. Rajčata tedy spařte a oloupejte. Takto připravená loupaná rajčata nakrájejte na menší kousky, přendejte do misky a přidejte menší množství soli. Díky soli pustí šťávu.

Rajčaty i šťávou naplňte sklenice a důkladně uzavřete. Pro delší trvanlivost zavařených rajčat se doporučuje sterilizovat je ve vroucí vodě po dobu 20 minut. Sterilizovaná rajčata nechte vychladnout.

Finská nakládaná rajčata s cibulí

Uchování rajčat tímto způsobem vám umožní vychutnat si cherry rajčata a jejich lahodnou chuť i během zimního období. Připravte si zavařovací sklenice, rajčata, cibuli, česnek a nálev.

Nálev na zavařování rajčat

Nejprve si připravte sladkokyselý nálev z 1 litru vody, 6 lžic octa a 70 g cukru. Nálev přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté nálev odstavte.

Na dno umytých a osušených sklenic dejte plátek cibule a stroužek česneku přepůlený napůl. Přidat můžete také několik kuliček černého pepře a vločky chilli. Sklenice také naplňte omytými a osušenými cherry rajčaty a zalijte připraveným nálevem. Uzavřete víčkem a sterilizujte přibližně 15 - 20 minut.

Vyzkoušejte také: Originální recept na tzatziki, který si rozhodně zamiluješ

zavařené rajčata recept
Depositphotos

Uchování rajčat - sterilizovaná rajčata

- Konzervování rajčat klasickým způsobem

Klasický způsob zahrnuje metody našich babiček. Ať už se jedná o rajčata, nebo jiný druh zeleniny či ovoce, je nutné některé druhy také sterilizovat. Platí to například pro zavařované okurky, přípravu různých kompotů apod.

V tomto případě se na konzervaci rajčat používá vařící voda. Do hrnce nalijte vodu, vložte zavařovací sklenice a přiveďte k varu. Když voda začne vařit, odměřte 15 až 20 minut, sklenice vyjměte a nechte vychladnout.

- Konzervování rajčat v troubě

V dnešní době je možné vše. Někteří doporučují zavařování v myčce nádobí a jiní sterilizaci a konzervování v troubě. V tomto případě stačí plech vyložit bavlněnou utěrkou, podlít vodou a naskládat naplněné zavařovací sklenice.

Konzervování rajčat v troubě by mělo probíhat při teplotě 70 °C po dobu 50 minut. Následně po sterilizaci otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Tipy pro milovníky rajčat na využití rajčat 

Kromě těchto receptů můžete velké množství rajčat využít i jinak. Doporučujeme připravit si rajčatový džem, rajčatové čatní, pikantní rajčatovou omáčku nebo rajčatovou omáčku na pizzu, skvělé jsou také rajčata v oleji či rajčata ve vlastní šťávě.

Tipy:  Spoznej tajemství super rychlé rajčatové polévky

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE