Zavařování v mikrovlnce: Trik, který usnadní práci každému

Zavařování v mikrovlnce

I když už zavařovací sezóna není v plném proudu, jak tomu bylo přes léto, stále se najdou některé potraviny, které se v mnoha domácnostech zavařují. Například červenou řepu mnozí ještě teď vyhrabávají ze země nebo i takové ovoce jako kdoule občas vykukuje na větvích. Pokud jste milovníky houbaření, tak šup s houbami do zavařovací sklenice a následně do mikrovlnky! Zavařování v mikrovlnce – v čem spočívá to tajemství?

Zavařování okurek, zavařování kompotů nebo zavařování džemů - co takhle to vyzkoušet v mikrovlnce?

I když už zavařovací sezóna není v plném proudu jako v létě, stále se najdou nějaké potraviny, které se v mnoha domácnostech zavařují. Například taková červená řepa, kterou mnozí teprve teď vyndavali ze země, nebo dokonce i takové ovoce jako kdoulové ovoce, které občas vykukuje na větvích. Ale pokud jste milovníky houbaření, tak hurá s houbami do zavařovací sklenice a následně do mikrovlnky!

Zavařování je samo o sobě celkem pracné, protože nejprve potřebujete očistit ingredience na zavařování, umýt zavařovací sklenice, naplnit je a následně sterilizovat. Obvykle sterilizace trvá přibližně 30 až 60 minut. Koneckonců, než se voda dostane do bodu varu, nějaký čas to zabere. Dnes vám však povíme i o dalších možnostech sterilizace. Možná to zní neuvěřitelně, ale zavařovat můžete i v mikrovlnné troubě a dokonce i v myčce nádobí.

Podívej se: Aviváž – ano nebo ne? Jak prát sportovní oblečení podle odborníků?

zavařování v mikrovlnce
Depositphotos

Sterilizace ovoce a sterilizace zeleniny - jak na zavařování v mikrovlnné troubě?

V mikrovlnce můžete sterilizovat opravdu cokoliv. Jednoduše vybrané ingredience umyjte a naskládejte do umytých sklenic. Zalijte připraveným roztokem, zavřete šroubovacím víčkem a vložte do mikrovlnné trouby. V závislosti na velikosti sklenice a množství sklenic trvá sterilizace méně než 10 minut.

Pokud do mikrovlnky vložíte sklenice o objemu 0,7 litru, při výkonu mikrovlnky 700 wattů dojde k sterilizaci do 6 minut. Pokud do mikrovlnky vložíte sklenice o objemu 0,3 litru, při výkonu 700 wattů budete potřebovat na sterilizaci jen 3 minuty. Uvedené údaje se však liší v závislosti na počtu sklenic, které do mikrovlnky vložíte. Čím více jich tam dáte, tím déle bude sterilizace trvat. Pokud se rozhodnete sterilizovat v mikrovlnce více sklenic najednou, dobu sterilizace vynásobte počtem sklenic.

Doporučujeme: Nejkrásnější podzimní výzdoba do domácnosti - TOP inspirace, které tě nadchnou

Sterilizace v myčce nádobí
Depositphotos

Sterilizace v myčce nádobí

Také si právě říkáte, že to ani není možné? Také jsme byli překvapeni, když jsme o tomto triku slyšeli poprvé. Ale jak se říká: „Dokud to nezkusíte, neuvěříte!“ Pokud tedy i vy chcete při nejbližším zavařování ušetřit čas, vsadíte na zavařování v myčce nádobí. I zde platí, že v myčce nádobí můžete zavařovat opravdu cokoliv. Od okurek, přes džemy až po další pochoutky.

Na prvním místě však dbejte na logistiku – sklenice umístěte do myčky víčkem nahoru ve vzpřímené poloze a také nezapomínejte na dostatečný odstup mezi nimi (cca 5 cm). Vyberte program s teplotou 70 - 80 °C, který trvá 1,5 – 2 hodiny. I když jde o zdlouhavější proces zavařování, vy se vyhnete jakémukoli nepořádku a následnému pracnému leštění kuchyně.

Mimochodem, nezapomínejte, že v zásobníku by se neměly nacházet žádné čisticí prostředky a jiný nádobí!

Zavařování ovoce a zavařování zeleniny - je možná i sterilizace v troubě?

Zavařování ovoce a zeleniny je skvělý způsob, jak si uchovat tyto plodiny na delší období. Existuje několik metod zavařování, přičemž nejčastěji se používá sterilizace ve vodě nebo v tlakovém hrnci. Nicméně, sterilizace v troubě je také možná, i když se používá méně často.

Zavařování ovoce

Při zavařování ovoce je klíčové dodržovat různé poměry cukru a kyselin, aby se zajistila správná konzervace a chuť. Ovoce se nejprve umyje, nakrájí a následně se zavaří do skleněných sklenic. Po uzavření se sklenice zavaří. Při této metodě je důležité zajistit dostatečný přítok tepla.

Zavařování zeleniny

Při zavařování zeleniny se často používají také přísady jako sůl a ocet, aby se zajistila bezpečná a dlouhodobá konzervace. Zeleninu je potřeba důkladně umýt, nakrájet, případně blanšírovat a následně umístit do sterilizovaných sklenic.

Sterilizace v troubě jako další způsob sterilizace

Sterilizace v troubě je alternativní metodou, ale je třeba být velmi opatrný. Sklenice se umístí do studené trouby a poté se trouba nastaví na teplotu okolo 150 °C. Po dosažení potřebné teploty je dobré nechat sklenice v troubě alespoň 30 minut, aby se zajistila jejich sterilizace.

Při této metodě je nutné dodržet několik zásad:

  • Používejte pouze skleněné sklenice a víčka určená na zavařování.
  • Zkontrolujte, zda jsou sklenice bez trhlin a poškození.
  • Dbejte na to, aby se sklenice nedotýkaly navzájem a nedocházelo k jejich prasknutí kvůli teplotě.
  • Vždy se otestujte na zajištění kvality obsahu zavařovaných sklenic.

Zavařování ovoce a zeleniny v troubě může být zpravidla bezpečné, pokud se dodržují všechna doporučení a pravidla. Pro začátečníky a ty, kteří zavařují poprvé, může být však tradiční metoda ve vodě nebo v tlakových hrncích lepší volbou pro dosažení požadované bezpečnosti a kvality.

Anketa: Zkoušeli jste už zavařovat v mikrovlnce nebo myčce nádobí?

Odpovedalo 0 ľudí

0%
0%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE