Výhody vaření v páře: Jak tepelně zpracovávat potraviny šetrným způsobem?

vaření v páře

Různé druhy potravin v kuchyni nejčastěji tepelně upravujeme vařením, pečením případně i smažením. Může se však zdát, že vaření v páře není až tak oblíbenou technikou. Využívají ji většinou pouze milovníci zdravého stravování. 

Co nám ale vaření na páře dokáže nabídnout? Je to ideální způsob tepelné úpravy potravin, který bychom v našich kuchyních měli ihned aplikovat? Co je vhodné vařit v parním hrnci? Vše důležité i zajímavé o vaření v páře se dozvíte v našem článku!

Doporučujeme: Zavařování v mikrovlnce: Trik, který usnadní práci každému

Parní hrnec v kuchyni – jaké jsou výhody parního hrnce?

K vaření na páře budete v první řadě potřebovat i správné kuchyňské nářadí. Vybrat si můžete ze širokého sortimentu různých parních hrnců, které mají v nabídce mnohé prodejny s elektrickými spotřebiči. Počáteční náklady na koupi takového přístroje však vůbec nemusí být nejnižší. 

Samozřejmě, existují hrnce různých velikostí, které mají i odlišné funkce, a tak se i ceny mohou lišit. Výhodou parních hrnců je však to, že jejich použití je často velmi jednoduché a pohodlné. Fungují podobně jako rychlovarné konvice. V přístroji se ohřívá voda a následně vyrábí pára, která prochází až k potravinám. V miskách se surovinami ohřívá prostor a zajišťuje tak tepelnou úpravu potravin.

Parní hrnce mají většinou více nádobek, takže v nich můžete jednotlivé potraviny připravovat odděleně. Jejich výhodou je i nastavitelný časovač, který vám přesně oznámí, kdy je vaše jídlo hotové, což může u rozdílných potravin být okolo 15 až 30 minut. 

Vaření na páře bez parního hrnce

Využívání parních hrnců má opravdu mnoho výhod. Naopak nevýhodou, kromě nákladů, je však i jejich velikost. Elektrický parní hrnec je totiž často obrovským žroutem prostoru v kuchyňské lince. Je třeba zvážit, zda máte na takovýto hrnec dostatek místa a hlavně, zda ho budete i pravidelně používat!

Jaká je další možnost, jak vařit na páře? Pokud nechcete do vaření v páře hodně investovat nebo to chcete jen na začátek několikrát vyzkoušet, dozajista si vystačíte i s obyčejným hrncem a pařákem.

Doporučujeme: Naklíčený česnek a jeho účinky: Vyhazovat ho do koše, nebo ne?

vaření na páře
Canva

Které potraviny jsou na zdravé vaření na páře vhodné?

Další otázkou v souvislosti s tepelnou úpravou potravin na páře je, co vlastně můžeme takovýmto způsobem připravovat. Věřte, že vařením na páře můžete připravit různé druhy potravin. Zmínit můžeme v první řadě zeleninu, a to například květák, mrkev či brokolici.

Takto si můžete připravit čerstvou i mraženou zeleninu. Na páře se také dají uvařit i chutné brambory či luštěniny. Do přibližně deseti minut máte rovněž hotové i lahodné žampiony. Vaření na páře však ani zdaleka není určené jen pro vegetariány a milovníky zeleniny.

Bez problémů se dá takto připravit i maso, a to například kuřecí prsa a, samozřejmě, i ryby, jako jsou losos, makrela či pstruh. Pokud máte k dispozici například patrový hrnec, můžete v jeho jednotlivých miskách připravovat různé potraviny.

V jedné připravíte maso, v další přílohu a v poslední zeleninu. A zdravé jídlo je hned hotové. Jak jsme však zmiňovali i výše, chutný oběd či večeři si připravíte i s klasickým hrncem a pařákem.  

Používání parního hrnce zajišťuje šetrné tepelné zpracování potravin

Dostáváme se k hlavnímu bodu problematiky vaření na páře, a to, zda se opravdu vyplatí takovýmto způsobem zpracovávat potraviny. Odpověď je ano. Tepelná úprava má totiž obvykle velmi negativní vliv na obsah tělu prospěšných látek v konkrétních surovinách.

Ano, některé živiny se po tepelné úpravě stávají pro nás mnohem dostupnější, ale mnohé klíčové živiny se stejně ztrácejí, a to například vitamíny rozpustné ve vodě, ale i víceré minerální látky. Mezi různými druhy tepelné úpravy potravin řadíme právě vaření v páře mezi ty nejšetrnější.

Tato metoda totiž zajišťuje zachování většího množství živin v potravině, a to včetně ve vodě rozpustných vitamínů. Například v chutné brokolici dochází při vaření v páře k mnohem nižšímu poklesu obsahu důležitého vitamínu C než při jejím vaření ve vodě.

Vaření na páře nejen pro zachování živin, ale i barvy, čerstvosti a chuti

Vaření na páře neničí strukturu potravin a uchovává i jejich přirozenou barvu, čerstvost a pravou chuť. Další výhodou takového vaření je fakt, že v páře připravíte jídlo bez oleje a s nižším množstvím kalorií, což se hodí například i při redukci váhy.

TOP důvody, proč vařit v páře:

  • horká pára patří mezi nejzdravější způsoby přípravy jídel,
  • zachovávání živin, suroviny v parním hrnci tak neztrácejí vitamíny a cenné látky,
  • zachování přirozené chuti potravin,
  • možná příprava bez tuku,
  • vaření jídel, které jsou lehce stravitelné,
  • multifunkční využití parních hrnců na různé potraviny,
  • vaření více druhů jídel najednou (pokud jsou dostupná více pater parního hrnce),
  • energetická úspora (dobré parní hrnce minimalizují ztrátu tepla).

Doporučujeme: Jak skladovat cibuli a česnek? To by tě asi nenapadlo!

vaření v páře
Depositphotos

Příprava v parním hrnci – má nějaké nevýhody?

Pravdou je, že někteří si budou muset na chuť jídla připraveného na páře trochu zvyknout. Přechod na parní vaření je proto vhodné udělat postupně. Přeci jen, takovýto způsob tepelné úpravy potravin uchovává jejich přirozenější chuť, která však pro mnohé může být spíše mdlá a nevýrazná. To se však dá upravit správným dochucením jídla.

Příprava jídla párou – jak pokrm dochutit?

Párou vařené potraviny lze ochutit pomocí různých koření, soli a bylinek. Na to tato dochucovadla rozhodně při přípravě zeleniny či masa na páře nezapomínejte! Kromě toho můžete jídlo dochutit i nějakou zdravou omáčkou, jogurtovým dresinkem či čerstvou citronovou šťávou.

Na zeleninu připravenou na páře můžete nakonec přidat i kousek másla či lžičku kvalitního olivového oleje. Zelenina je přitom nejlepší, když je al dente, tedy není uvařená úplně do měkka, ale má spíše křupavější konzistenci. Taková má i krásnou svěží barvu.

Jak si vybrat parní hrnec? Zohledněte tyto kritéria:

  1. Velikost a kapacita: Zvažte, kolik lidí budete pravidelně stravovat. Parní hrnce jsou dostupné v různých velikostech, takže pokud vaříte pro velkou rodinu nebo máte rádi přípravu jídel předem, možná budete chtít větší model. Je vhodné, pokud jsou nádoby parního hrnce ve větším počtu. Pro menší domácnosti nebo občasné vaření postačí menší model.
  2. Materiál: Parní hrnce mohou být vyrobené z různých materiálů včetně plastu, nerezové oceli a skla. Nerezová ocel a sklo jsou obvykle trvanlivější a snáze se udržují v čistotě než plastové modely.
  3. Funkce a nastavení: Některé pokročilejší modely nabízejí různé programy pro automatické vaření různých typů potravin, jako jsou zelenina, ryby nebo rýže. Také mohou obsahovat užitečné funkce, jako jsou časovače, funkce udržení teploty jídla nebo digitální displeje, které usnadňují používání.
  4. Jednoduchost čištění: Ujistěte se, že vybraný model je snadno rozebíratelný a jednotlivé části jsou umývatelné v myčce nádobí. To vám ušetří čas a úsilí při čištění.
  5. Značka a cena: Vybírejte z renomovaných značek, které mají dobré recenze a poskytují záruku. Vyšší cena často znamená lepší kvalitu a delší životnost výrobku, ale vždy zvažte svůj rozpočet a porovnejte ceny.
  6. Energetická účinnost: Některé modely jsou energeticky účinnější než jiné. Vyberte si hrnec, který spotřebuje méně energie, což může dlouhodobě snížit vaše náklady na energie.
  7. Dostupnost příslušenství: Některé parní hrnce přicházejí s příslušenstvím jako jsou oddělitelné parní koše nebo speciální vložky pro rýži, které rozšíří jejich použití.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE