Seed cycling: Zdravý menstruační cyklus díky semínkům!

semínka pro ženy pri menstruaci

Seed cycling, nebo „cyklování semínek,“ je přirozená metoda, která si získává stále větší popularitu mezi ženami hledajícími jemný a vyvážený způsob, jak podpořit zdravý menstruační cyklus. Tato technika využívá sílu semínek, která obsahují cenné živiny a hormony regulující látky, aby pomohla harmonizovat hormonální výkyvy během menstruačního cyklu.

Cílem seed cyclingu je podpořit jednotlivé fáze cyklu pomocí různých druhů semínek, která mohou přispět k optimální hladině estrogenu a progesteronu. Tato metoda je považována za holistickou a přírodní alternativu k tradičním hormonálním terapiím, zejména pro ženy, které hledají šetrnější řešení problémů spojených s menstruací, menopauzou nebo hormonální nerovnováhou.

Přečtěte si: Amenorea – co všechno může stát za vynecháváním menstruace?

Jak funguje seed cycling?

Seed cycling se opírá o myšlenku, že určitá semínka obsahují živiny, které mohou přirozeně podporovat produkci hormonů a pomáhat v různých fázích menstruačního cyklu. Cyklus se obvykle rozděluje na dvě hlavní fáze: folikulární (1. - 14. den) a luteální fázi (15. - 28. den).

Každá fáze vyžaduje jinou hormonální podporu a právě různé druhy semínek poskytují potřebné látky pro udržení hormonální rovnováhy. Semínka buď pomáhají zvýšit estrogen během folikulární fáze, nebo podporují produkci progesteronu během luteální fáze.

1. Folikulární fáze (1. – 14. den)

Folikulární fáze začíná prvním dnem menstruace a trvá až do ovulace. Během této fáze je důležitý nárůst hladiny estrogenu, hormonu, který připravuje tělo na ovulaci a růst folikulů ve vaječnících.

Během této fáze se doporučuje konzumace lněných semínek a dýňových semínek, protože tato semínka obsahují látky, které podporují přirozené zvyšování estrogenu:

  • Lněná semínka: Obsahují lignany, fytoestrogeny, které pomáhají zvyšovat a regulovat hladiny estrogenu. Kromě toho jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají při snižování zánětů a udržování hormonální rovnováhy.
  • Dýňová semínka: Jsou bohatá na zinek, který hraje důležitou roli v produkci estrogenu a podporuje funkci imunitního systému. Zinek také pomáhá podporovat zdraví vaječníků a růst folikulů.

2. Luteální fáze (15. – 28. den)

Luteální fáze začíná po ovulaci a trvá až do začátku další menstruace. V této fázi se zvyšuje hladina progesteronu, hormonu, který připravuje dělohu na potenciální implantaci oplodněného vajíčka a udržení těhotenství. Nízká hladina progesteronu může vést k nepravidelnému cyklu, bolestivé menstruaci nebo k obtížím s plodností.

V této fázi se doporučuje konzumace slunečnicových semínek a sezamových semínek, protože tato semínka obsahují živiny, které podporují produkci progesteronu:

  • Slunečnicová semínka: Obsahují vysoké množství vitamínu E, který podporuje produkci progesteronu a pomáhá při hormonální rovnováze. Také obsahují selen, který je důležitý pro zdravou funkci štítné žlázy a podporuje detoxikaci jater.
  • Sezamová semínka: Tato semínka obsahují lignany, které pomáhají inhibovat nadbytečnou produkci estrogenu, čímž podporují vyvážení hormonálních hladin během luteální fáze. Jsou také bohatá na zdravé tuky a vitamíny, které podporují hormonální rovnováhu.

Doporučujeme: Jaké jsou nejčastější příčiny zalehnutí uší? Může to být vážné?

menstruační cyklus
Depositphotos

Jak implementovat seed cycling do každodenní stravy?

Implementace seed cyclingu do vaší stravy je jednoduchá. Během první poloviny cyklu (folikulární fáze) konzumujte jednu polévkovou lžíci mletých lněných a dýňových semínek denně. Po ovulaci (luteální fáze) přejděte na jednu polévkovou lžíci mletých sezamových a slunečnicových semínek denně.

Důležité je konzumovat semínka čerstvě pomletá, protože to zajistí maximální absorpci živin. Můžete je přidávat do smoothie, salátů, ovesné kaše nebo jogurtů. Pokud máte problém s pravidelným sledováním menstruačního cyklu, můžete využít různé mobilní aplikace, které vám pomohou sledovat fáze vašeho cyklu a připomenou vám, kdy přejít na jiná semínka.

Nepřehlédněte: Brnění v nohách a rukách: Je důvod k panice?!

Jaké jsou zdravotní výhody seed cyclingu?

Seed cycling má mnoho zdravotních výhod, zejména pro ženy, které se snaží regulovat svůj menstruační cyklus nebo zmírnit hormonální příznaky. Mezi hlavní výhody patří:

  1. Regulace menstruačního cyklu: Seed cycling může pomoci zlepšit pravidelnost menstruace a vyvážit hormony během celého cyklu. Může být prospěšný pro ženy s nepravidelnými cykly nebo ty, které trpí silnými menstruačními křečemi a PMS.
  2. Zmírnění symptomů PMS: Semínka používaná v seed cyclingu obsahují látky, které mohou pomoci zmírnit příznaky premenstruačního syndromu (PMS), jako jsou podrážděnost, nadýmání, změny nálad a únava.
  3. Podpora plodnosti: Vyvážené hormonální hladiny jsou klíčové pro zdravou plodnost. Seed cycling může pomoci zlepšit ovulaci a podpořit zdraví vaječníků, čímž zvyšuje šance na otěhotnění.
  4. Podpora zdraví kostí a pokožky: Semínka používaná v seed cyclingu jsou bohatá na zdravé tuky, vitamíny a minerály, které podporují nejen hormonální zdraví, ale i zdraví pokožky, vlasů a kostí. Například zinek v dýňových semínkách přispívá k silným nehtům a vlasům, zatímco vitamín E ve slunečnicových semínkách pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a zdravou.
  5. Podpora zdravého metabolismu: Vláknina a zdravé tuky obsažené v semínkách podporují správné trávení a metabolismus, což může pomoci i při regulaci hmotnosti.

Přečtěte si také: Používání koloidního stříbra vnitřně: Je to bezpečné? Jaká jsou rizika?

Pro koho je seed cycling vhodný?

Seed cycling může být prospěšný pro ženy v různých fázích života:

  • Ženy s nepravidelným menstruačním cyklem: Pomáhá regulovat cyklus a zlepšovat jeho pravidelnost.
  • Ženy s hormonální nerovnováhou: Pokud trpíte příznaky hormonální nerovnováhy, jako jsou akné, únava, bolestivá menstruace nebo problémy s plodností, seed cycling může být šetrnou přírodní alternativou.
  • Ženy v období menopauzy: Seed cycling může zmírnit příznaky spojené s menopauzou, jako jsou návaly horka, změny nálad a suchá pokožka.
  • Těhotné ženy a ženy po porodu: Seed cycling pomáhá tělu vyrovnávat hormony a podporuje zdravé zotavení po porodu.

Seed cycling je přirozená, jednoduchá a účinná metoda na podporu hormonální rovnováhy a zdravého menstruačního cyklu. Pravidelnou konzumací vybraných semínek můžete nejen zmírnit symptomy hormonální nerovnováhy, ale i podpořit celkové zdraví svého těla. Díky obsahu esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů mohou semínka sloužit jako přirozený „hormonální balzám“ pro ženský organismus.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE