Nejlepší dezerty z dýně – tyto recepty stojí za vyzkoušení!

dezerty z dýně

Dýňová sezóna je v plném proudu a s ní i krémové polévky, omáčky, koláče a dezerty z této oblíbené zeleniny. Její snadná příprava a krémová konzistence při vaření z ní dělají skvělou ingredienci do podzimních jídel. Pokud vám pomalu dozrává na zahradě a vy nevíte, co s ní, nabízíme vám skvělé tipy na chutné dýňové koláče. Chcete zažít dýňové pochutnání? Do jakých dezertů použít výživné dýňové pyré? Vyzkoušejte tyto recepty!

TOP dýňové dezerty a sladké pochoutky z dýně:

1. Dýňová bábovka

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 150 g pečené dýně
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 100 ml oleje
  • 150 g bílého jogurtu
  • čokoládová poleva

Postup: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme polohrubou a kukuřičnou mouku s kypřícím práškem, jogurt, rozmačkanou dýni, olej a vše důkladně promícháme. Těsto vlijeme do formy na bábovku a pečeme při 180 stupních přibližně 40 minut. Po upečení necháme bábovku vychladnout a před podáváním ji polijeme čokoládovou nebo karamelovou polevou.

Doporučujeme: 7 tipů na fantastický domácí dýňový nápoj – zkusíš dýňové smoothies nebo dýňové latte?

Dýňové muffiny
Depositphotos

2. Dýňové muffiny

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g najemno nastrouhané dýně
  • 2 vejce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody

Postup: Nejprve smícháme v míse nastrouhanou dýni, vejce a zakysanou smetanu. Poté přidáme hladkou mouku s kypřícím práškem, cukr, nadrobno nasekané vlašské ořechy a olej. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme vodu. Těsto pak naléváme do muffinových košíčků. Pečeme při teplotě 170 stupňů přibližně 25 minut.

3. Podzimní dýňový koláč

Ingredience:

  • 220 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 800 g pečené dýně
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 200 g sýra mascarpone

Postup: Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto, kterým vyložíme pečicí formu. Těsto propícháme vidličkou a pečeme při teplotě 170 stupňů přibližně 10 minut. Mezitím si připravíme dýňovou náplň. Pečenou dýni rozmačkáme vidličkou, přidáme moučkový cukr, vejce a sýr mascarpone, vše dobře promícháme. Směsí naplníme předpečený korpus a pečeme při teplotě 150 stupňů přibližně 30 minut.

Tip pro vás: Tohle musíte vyzkoušet – veganská karamelová jablka v listovém těstě

Cupcaky s dýní
Depositphotos

4. Cupcaky s dýní

Ingredience:

  • ½ středně velké dýně Hokkaido
  • 170 g hladké mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 200 ml mléka
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g sýra mascarpone

Postup: V misce smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, krystalovým cukrem a máslem. V druhé misce smícháme vejce, mléko a upečenou, rozmačkanou dýni. Tuto směs pak postupně přiléváme do misky s moukou a dobře promícháme. Připravené košíčky na muffiny naplníme těstem a pečeme při 170 stupních přibližně 20 minut. Mezitím si připravíme krém z 125 g másla, moučkového cukru a sýra mascarpone. Všechny ingredience pomalu šleháme, dokud nevznikne hladký krém, kterým ozdobíme upečené a vychladlé muffiny.

Podívej také: Nepečený jablečný fitness dort – dokonalá pochoutka

Dýňový cheesecake
Depositphotos

5. Dýňový cheesecake

Korpus:

  • 200 g sušenek (např. máslové nebo grahamové)
  • 100 g rozpuštěného másla

Cheesecake vrstva:

  • 500 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 200 g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná dýně)
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička skořice
  • ½ čajové lžičky mletého zázvoru
  • ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup: Sušenky rozdrtíme na jemné drobečky a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme na dno formy (průměr cca 23 cm) vyložené pečicím papírem a předpečeme 10 minut při teplotě 180 °C. Krémový sýr smícháme s moučkovým cukrem, dýňovým pyré, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a vanilkovým extraktem.

Postupně přidáváme vejce a mícháme, dokud se vše krásně nespojí. Směs nalijeme na předpečený korpus. Cheesecake pečeme při teplotě 160 °C asi 50-60 minut, dokud není střed pevný. Po upečení necháme koláč vychladnout. Zakysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem, poté naneseme na vychladlý cheesecake.

Cheesecake necháme v lednici alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc). Před podáváním můžeme cheesecake ozdobit šlehačkou nebo jemným posypem skořice. Dobrou chuť!

6. Dýňový pudink

Ingredience:

  • 400 g dýňového pyré
  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 3 žloutky
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky skořice
  • ¼ čajové lžičky mletého zázvoru
  • ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • Šlehačka na ozdobu

Postup: Dýňové pyré s mlékem, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a špetkou soli zahřejeme v hrnci na středním ohni a přivedeme k varu. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny, přidáme kukuřičný škrob a dobře promícháme. Pomalu přiléváme horké dýňové mléko k žloutkům a neustále mícháme. Poté směs vrátíme do hrnce a vaříme, dokud pudink nezhoustne. Sundáme z plotny, přidáme vanilkový extrakt a pudink rozdělíme do misek. Necháme vychladnout a ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Před podáváním ozdobíme šlehačkou.

Dobrou chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE