Na světě existuje mnoho jídel, které jsou nejen chutné, ale i tak trochu pohádkové. Mají svůj příběh, původ, duši – a mezi takové jednoznačně patří i chačapuri. Ačkoli název pokrmu může na první poslech znít krkolomně, stojí za to si ho zapamatovat, protože jde o sýrový poklad gruzínské kuchyně.
Takový, který jednou ochutnáte – a pak si ho chcete dělat stále. Seznamte se s chačapuri! Dáme vám recept i tipy na jeho možné obměny.
Co je vlastně chačapuri?
Chačapuri je tradiční gruzínský pokrm z kynutého těsta, naplněný slaným sýrem. Už tento jednoduchý popis však nestačí na to, aby vystihl jeho kouzlo. Představte si něco mezi langošem, pizzou a slaným koláčem – ale lepší. Těsto je měkké, ale s jemně křupavou kůrkou.
Sýr uvnitř je bohatý, slaný, vláčný a často se k němu přidává vajíčko nebo máslo. Jednoduše: ideální kombinace na pohodový oběd, večeři či pozdní víkendové snídaně.
Kde se vzalo chačapuri
Chačapuri je víc než jen jídlo – je to gruzínská identita. Podobně jako Italové milují svou pizzu a Japonci sushi, Gruzínci mají chačapuri. Každý region v Gruzii má vlastní verzi, každá rodina svůj tajný recept.
A mezi námi – soutěž o to, který druh je „ten pravý“, je téměř národním sportem. Někteří tvrdí, že nejlepší je adžarské chačapuri, ve tvaru lodičky, s rozpuštěným sýrem, vajíčkem a máslem. Jiní zase přísahají na imeretské, které vypadá jako plochý koláč plný sýra.
Časem se chačapuri rozšířilo i za hranice Gruzie – a nedivme se tomu. V USA, Rusku či některých částech Evropy si už našlo své místo na stolech i v srdcích gurmánů.
DepositphotosJak si připravit chačapuri doma?
Pravý gruzínský sýr typu sulguni možná u nás neseženete na každém rohu, ale nebojte – dá se nahradit vhodnou kombinací dostupných sýrů, které spolu vytvoří to správné kouzlo.
Recept na adžarské chačapuri (ve tvaru lodičky s vajíčkem):
Ingredience na těsto:
300 g hladké mouky
1/2 balíčku sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
1/2 ČL cukru
1/2 ČL soli
150 ml teplé vody
1 PL olivového oleje
Na náplň:
200 g sýra feta (nebo balkánského)
200 g strouhaného sýra mozzarella (ideálně i uzená verze)
2 vajíčka
2 PL másla
Postup:
Z mouky, droždí, cukru, soli, vody a oleje vypracujte hladké těsto. Nechte ho kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
Mezitím si připravte náplň: feta sýr rozmačkejte vidličkou a smíchejte s mozzarellou.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou rozválejte do oválného tvaru a zatočte okraje směrem dovnitř tak, aby vznikl tvar lodičky. Stiskněte konce, aby držely.
Do středu dejte sýr a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 12 – 15 minut, dokud okraje nezískají zlatavý odstín.
Těsně před dopečením (cca 2 minuty před koncem) do středu rozklepněte vajíčko. Dopečte, aby bílek zpevnil, ale žloutek zůstal tekutý.
Na závěr přidejte kousek másla a servírujte ještě horké.
Chačapuri se nejlépe jí rukama – odlamuje se po kouscích, které si namáčíte do rozpuštěného sýra a žloutku. Řekněme si upřímně – příbor by to jen zbytečně komplikoval.
Obměny chačapuri
Pokud nemáte rádi vajíčko nebo ho ze zdravotních důvodů jednoduše nemůžete konzumovat, můžete ho vynechat. Někteří lidé do sýra přidávají i trochu smetany nebo tvarohu, jiní zase rádi přidají špetku chilli, česnek, čerstvé bylinky či dokonce špenát. Je to jídlo, které si můžete přizpůsobit náladě, ročnímu období i obsahu ledničky.
Příprava chačapuri je malý rituál
V Gruzii se chačapuri často podává na oslavách, při příležitosti návštěv nebo jen tak, když se sejde rodina. Připravuje se s trpělivostí, s úsměvem a s jistou dávkou pýchy. Každý jeden pohyb – hnětení těsta, ukládání sýra, sledování trouby – je malý rituál, který spojuje generace.
Možná proto i doma, ačkoli jen v malém panelákovém bytě, dokáže tato gruzínská pochoutka vykouzlit pocit, že se svět na chvíli zpomalil a že vše je přesně tak, jak má být. I to je síla jídla – spojit nás s něčím větším, starším a upřímným.
Proč si chačapuri určitě připravit?
Protože je to jídlo, které zahřeje na těle i na duši. Je jednoduché, ale působí slavnostně. Je syté, ale není těžké. A hlavně – je to něco nového, co překvapí i největší domasedy. Vůně pečeného těsta a sýra, ten moment, když rozříznete lodičku a zevnitř se vyvalí lávová směs sýra a žloutku – to je malý gurmánský zážitek, který stojí za to.
Pokud jste dosud o chačapuri jen slyšeli, ale nikdy ho neochutnali, teď je ideální čas. Nemusíte cestovat do Gruzie (ačkoli, přiznáváme, i to by stálo za to). Stačí vám mouka, sýr a trochu odvahy v kuchyni.
A kdo ví – možná si právě chačapuri najde místo ve vašem rodinném repertoáru. Protože některá jídla nejsou jen o chuti. Jsou o radosti, dělení se, vůních, které přetrvají... a sýru. Hlavně o sýru.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik