Slané koláče s ovocem? Vyzkoušejte tyto odvážné kombinace, které si zamilujete!

Netradiční slané recepty

Kombinace sladkého ovoce a slaného základu není jen výstřelkem moderních kuchařů. Už ve středověké gastronomii se používalo ovoce jako součást hlavních jídel. Dnes tyto kombinace zažívají renesanci – a není se čemu divit. Spojení ovoce, bylinek a sýrů vytváří ve slaných koláčích chuťovou symfonii, která vás okouzlí.

Pokud jste dosud slané koláče s ovocem neochutnali, je ten správný čas to zkusit. V následujících řádcích vám nabízíme výběr receptů, které jsou nejen chutné a estetické, ale i poměrně jednoduché na přípravu. Každý z nich je výjimečný – ať už jde o kombinaci hrušky a gorgonzoly, broskví a kozího sýra nebo fíků s karamelizovanou cibulí.

Co činí slané ovocné koláče tak výjimečnými?

Spojení ovoce s kořeněnými a slanými složkami vytváří jedinečný chuťový zážitek. Sladkost ovoce se dokonale vyvažuje se slaností sýrů či jemnou hořkostí bylinek. Výsledkem je plnější a komplexnější chuť, která vás překvapí svou harmonií.

Takové koláče nejsou určeny jen pro gurmány. Jsou ideální na brunch, piknik, večeři s přáteli nebo jako elegantní předkrm. Navíc, mnohé kombinace jsou výživné a mohou být také skvělou volbou pro vegetariány.

koláč s ovocem a sýrem
Freepik

Slaný koláč s hruškou a gorgonzolou

Ingredience:

  • 1 listové těsto

  • 2 zralé hrušky

  • 150 g gorgonzoly

  • 100 g mascarpone

  • 1 vejce

  • hrst vlašských ořechů

  • čerstvý tymián

  • černý pepř

Postup:

Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. V misce smíchejte mascarpone s vejcem, přidejte trochu černého pepře a natřete tuto směs na těsto. Hrušky nakrájejte na tenké plátky a rozložte je po povrchu. Gorgonzolu nalámejte a rozložte mezi hrušky, posypte nasekanými ořechy a tymiánem. Pečte při 180 °C přibližně 25–30 minut.

slaný ovocný koláč
Freepik

Quiche s fíky a karamelizovanou cibulí

Ingredience:

  • 1 balení slaného křehkého těsta

  • 4 čerstvé fíky

  • 2 cibule

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • 100 g kozího sýra

  • 2 vejce

  • 200 ml smetany na šlehání

  • sůl, černý pepř

Postup:

Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm na jemno nakrájenou cibuli. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Těsto vyválejte do formy a předpečte 10 minut. V misce smíchejte vejce se smetanou, přidejte kozí sýr, osolte a opepřete. Na předpečené těsto nejprve rozložte karamelizovanou cibuli, pak nalijte smetanovou směs a nakonec fíky rozpolené na poloviny. Pečte 30–35 minut při 180 °C.

kombinace ovoce a sýra
PINTEREST/Meike Peters | eat in my kitchen

Broskvový tart s rozmarýnem a sýrem feta

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta

  • 2–3 zralé broskve

  • 150 g sýra feta

  • čerstvý rozmarýn

  • olivový olej

  • mletý černý pepř

Postup:

Těsto rozložte na papír na pečení, boky trochu zahnite do výšky, aby vznikl okraj. Povrch těsta propíchejte vidličkou. Broskve nakrájejte na měsíčky, rozložte je na těsto, posypte nadrobenou fetou, pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvým rozmarýnem. Dochutíte pepřem podle chuti. Pečte při 200 °C asi 20–25 minut, dokud těsto nezezlátne.

slaný pečivo s ovocem
Freepik

Slaný švestkový koláč s kozím sýrem a balzamikem

Ingredience:

  • 1 balení křehkého těsta

  • 6 zralých švestek

  • 150 g kozího sýra

  • 2 lžíce balzamikového octa

  • 1 lžíce medu

  • hrst rukoly (volitelně na servírování)

Postup:

Švestky překrojte a vypeckujte. Těsto rozválejte a uložte do koláčové formy. Kozí sýr rozetřete na dno, na něj položte švestky řeznou stranou nahoru. Pokapejte balzamikem a medem. Pečte při 190 °C asi 30 minut. Před podáváním ozdobte rukolou.

Proč kombinovat ovoce se sýrem?

Sýry jako gorgonzola, feta nebo kozí sýr mají výraznou a často slanou chuť. Když se spojí se sladkým ovocem, dochází k dokonalému kontrastu. Sladkost ovoce potlačuje případnou pikantnost sýra a sýry zase vyzdvihnou svěžest ovoce. Zároveň takový koláč působí elegantně a vhodně i na slavnostní příležitosti.

Čerstvé bylinky a jejich úloha v ovocných slaných koláčích

Rozmarýn, tymián či bazalka dokážou ještě více prohloubit chuťovou komplexnost. Přidávají jemný podtón a zvyšují aromatický zážitek. V kombinaci s ovocem fungují překvapivě dobře, zejména pokud jsou použity čerstvé.

Ovoce jako hlavní složka – tipy a sezónnost

Vybírejte vždy zralé, ale ne příliš měkké ovoce. Broskve, hrušky, fíky, švestky či dokonce jablka jsou ideálními kandidáty. V zimě zkuste sušené fíky nebo kandované ovoce s ořechy a sýry s modrou plísní.

Nebojte se v kuchyni překročit hranice běžného pečení. Slané koláče s ovocem jsou důkazem, že i zdánlivě nesourodé chutě dokážou vytvořit harmonický a nezapomenutelný výsledek. Kombinace ovoce se sýrem, bylinkami či karamelizovanou cibulí vám otevře dveře do světa netradiční gastronomie plné elegance, překvapení a nečekaných gurmánských požitků.

Stačí jeden pokus a pochopíte, proč si tyto slané ovocné koláče získávají čím dál více příznivců po celém světě. Jejich jednoduchost, estetika a výrazná chuť z nich dělají ideální volbu pro každou příležitost. Dejte jim šanci a možná se stanou vaším novým favoritem – ať už na rodinné večery, oslavy nebo jen tak, když chcete vyzkoušet něco skutečně výjimečného.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE