Jak připravit dýňová semínka? Vyzkoušej nejjednodušší domácí způsob!

jak upéct dýňová semínka

Tato chutná a zdravá zelenina již neodmyslitelně patří k podzimu. Různé druhy dýní najdeme v každém obchodě a ti šťastnější mají i vlastní zásoby ze zahrádky. Co z dýní připravujete vy? Možností, jak si vychutnat dýně, je skutečně mnoho. Někteří se nemohou nabažit krémové polévky, jiní ji mají raději grilovanou.

Krásné oranžové dýně jsou však i krásnou dekorací, ať už exteriéru nebo interiéru. Možná i vy s oblibou na podzim vyřezáváte dýně. Ať už tyto plody zpracováváme jakýmkoliv způsobem, často nám zůstane odpad, a to všechna slizká dužinatá vlákna a syrová semena. Tato směs často končí v koši.

Co však využít zralá dýňová semínka? Určitě se mezi námi najde nejeden milovník loupání dýňových semínek. Tato chutná malá semínka jsou pro mnohé z nás jakousi malou drogou, které se jen těžko dá říct ne. V našich obchodech jsou pražená dýňová semínka velmi dobře dostupná, ale co tak si připravit vlastní v pohodlí domova?

A jak skladovat pečená dýňová semínka? Je to mnohem snazší, než by se mohlo zdát. Jak připravit dýňová semínka raz dva, vám prozradíme v následujícím článku. Rovněž vám řekneme, proč se rozhodně vyplatí je konzumovat.

Doporučujeme: 4 skvělé recepty z hokkaido dýně – na chutnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku

Jak zpracovat dýňová semínka na pečení? 

  • Aby jste si doma mohli připravit chutná pražená dýňová semínka, v první řadě potřebujete syrová semínka dýně. Dýni rozřízneme a vydlabeme celé vnitřky. Plod následně můžeme využít na vaření nebo tvorbu podzimní dekorace.
  • Vybraná semínka důkladně očistíme od všech vláken, umyjeme je a vysušíme. Pokud jsou zralá, hezká, velká a tučná, jsou vhodná na další zpracování. 
  • Semínka namočíme na pár hodin, klidně však i na celou noc, do slané vody. Můžeme se držet poměru, že na půl kila vodou zalitých semínek přidáme asi 3 lžíce soli. Vodu následně slijeme.

Jak upéct dýňová semínka?

  1. Připravená semínka důkladně rozložíme na plech a podle chuti je potřeme trochou olivového oleje a osolíme. 
  2. Dalším krokem je jejich pomalé pečení, respektive sušení. Dýňová semínka sušíme při teplotě asi 120 až 130 °C po dobu okolo 90 minut. Délka pečení však velmi závisí na konkrétní troubě i velikosti semínek. 
  3. Při pečení necháváme dvířka trouby mírně pootevřená. Semínka je vhodné pravidelně kontrolovat a promíchávat. Tak zajistíte, že vám nezhornou a vytáhnete je v ten pravý moment. Po ochlazení můžeme podávat!

Podívej také: Rychlé občerstvení: Vyzkoušejte tyto lahodné jednohubky!

Jak upéct dýňová semínka? Depositphotos

TIP: Česneková nebo pikantní dýňová semínka

Pokud v kuchyni rádi experimentujete, neváhejte si dýňová semínka před sušením v troubě i nějak dochutit. Použít můžete různé koření, například černý pepř, oregano či sušený česnek. Milovníci pikantní chuti mohou přidat chili koření.

Takto si připravíte například i netradiční bylinková dýňová semínka nebo pikantní dýňová semínka. Dokonce je možné je připravit se sladkou příchutí. Fantazii se meze nekladou.

Jak jíst dýňová semínka?

Pečená dýňová semínka můžete konzumovat samostatně – jednoduše si na nich pochutnejte při sledování programu v televizi. Klidně si je však přidejte i do dýňové polévky, kterou rázem obohatí svou chutí a křupavostí.

Jak skladovat dýňová semínka?

Pokud máte semínka již pražená a dobře vysušená, můžete je skladovat i při pokojové teplotě. Uložte je do vzduchotěsné nádoby a skladujte na suchém, chladném a tmavém místě mimo přímého slunečního záření.

Před konzumací vždy zkontrolujte semínka na příznaky špatné kvality, jako jsou zápach, plíseň nebo jiné změny ve vzhledu či chuti. Dodržováním správného skladování zajistíte, že vaše dýňová semínka zůstanou čerstvá a chutná po delší dobu.

Podívejte se také na: Recept na snídaňovou placku z vajec: Jiné snídaně už dělat nebudete!

Vitamíny a minerály v dýňových semínkách

Dýňová semínka jsou nejen velmi chutná, ale zároveň i zdraví prospěšná. Můžete si na nich bez výčitek pochutnávat, samozřejmě, za předpokladu, že si je dopřejete v přiměřeném množství. Podobně jako jiné olejnaté semena či ořechy, ani dýňová semínka nemůžeme zařadit mezi nízkokalorické potraviny.

Pokud je tedy konzumujete, nezapomínejte, že všeho moc škodí. Co všechno však chutná dýňová semínka mohou nabídnout našemu organismu? Jsou zdrojem zdravých tuků (mastné kyseliny), a to i důležitých mastných kyselin. Neobsahují cholesterol. Kromě toho v sobě ukrývají bílkoviny i vlákninu. Řadíme je také mezi zdroje železa, hořčíku, vápníku i draslíku.

Zdravotní výhody pražených dýňových semínek

Semínka z dýně díky svému složení podporují funkci imunitního systému člověka, působí protizánětlivě a mají i detoxikační účinky. Blahodárně působí především na trávicí trakt člověka. Díky vláknině zajišťují pravidelné vyprazdňování. Z těla odvádějí nadbytečnou vodu a uklidňují nervovou soustavu.

V pozitivním směru ovlivňují i stav a funkci kardiovaskulárního systému. Napomáhají udržovat zdravou hladinu krevního tlaku a snižují úroveň cholesterolu. Chrání srdce i cévy. Jsou tak dobrou součástí prevence vážných kardiovaskulárních onemocnění.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE