Podle globálních statistik končí až třetina vyprodukovaného jídla určeného na konzumaci lidmi v koši. Jedná se o opravdu alarmující čísla. Pomyslete si například na to, kolik peněz takto ročně vyhazujeme na odpadkovou skládku a v neposlední řadě také na to, jak velmi ubližujeme naší planetě. Většina vyhazovaného jídla jsou čerstvé potraviny, tedy maso, ovoce a zelenina. Jsou sice nejzdravější, ale zároveň se i nejrychleji kazí a někdy nám nezbývá nic jiného, než nespotřebované jídlo zahodit, i když možná s těžkým svědomím. Jaké jsou tedy TOP trvanlivé potraviny, kterými se opravdu vyplatí zásobit?
Do zásob i na cesty
Trvanlivými potravinami můžeme nazvat ty, které mají dlouhý datum spotřeby. Obvykle jsou to i ty potraviny, které nemusí být v chladu, aby se nepokazily, a klidně je můžete skladovat ve spíži nebo volně na pracovní desce či polici. Mezi takové trvanlivé potraviny patří jídla suchá, sušená, mražená či konzervovaná a dají se považovat za zásoby na horší časy nebo jako jídla vhodná na cesty.
Inspiruj se: Může pití kávy zabíjet? Kolik kávy denně je příliš mnoho?
Zavařeniny
Zavařování se používá jako způsob prodloužení trvanlivosti potravin již dlouhá staletí. Vynikající je takto upravovat zeleninu a ovoce, které nemáte šanci spotřebovat za čerstva. Zavařovat je nejlepší v domácím prostředí, ale zavařené potraviny můžete koupit i v obchodech. Dejte si však pozor na složení.
Zdroj: Depositphotos
Sušené potraviny
Sušené i lyofilizované ovoce, maso, ořechy a semena. Všechny tyto suché potraviny vydrží neuvěřitelně dlouho a nemusíte se bát jejich kazivosti. Vydrží dokonce i v extrémních podmínkách na cestách, kde budou pro vás spolehlivým zdrojem energie.
Zdroj: Depositphotos
Zrna
Rýže, bulgur, kuskus, ovesné vločky nebo quinoa. Všechna ta zrna vydrží v potravinové skříňce dlouhé měsíce, zasytí a dodají energii. Nejlepší je jejich všestranné využití - jako základ hlavních jídel, jako přílohy do polévek nebo na snídani.
Podívejte se také na: Potraviny s obsahem železa – jsou rostlinné zdroje bohatší než maso?
Zdroj: Depositphotos
Konzervované potraviny
Mas, tuňák, luštěniny a další potraviny můžeme najít i ve trvanlivější formě než čerstvou. Konzervované potraviny je vždy dobré mít po ruce. Často z nich dokonce vykouzlíte chutnou polévku, salát nebo jiné rychlé jídlo.
Zdroj: Depositphotos
Potraviny v prášku
Práškové mléko, pudinky nebo protein. Práškové produkty vydrží neuvěřitelně dlouho a když vám například dojde čerstvé mléko do kávy, oceníte i to z prášku.
Zdroj: Depositphotos
Oleje, octy a koření
Pokud se nemusíte bát trvanlivosti nějakých potravin ve vaší kuchyni, tak jsou to oleje, octy i suché koření. Udržujte je však na tmavém, poměrně chladném místě, nemusí však být v lednici.
Zdroj: Depositphotos
Tvrdé sýry ve vosku
Kvalitní tvrdý sýr zabalený ve vosku vydrží v chladničce dlouhé, dlouhé roky. Určitě se takový chedar nebo gouda hodí, když přijde nečekaná návštěva a vy budete připravovat chutné mísy.
Zdroj: Depositphotos
Další skvělé potraviny, které lze skladovat dlouhou dobu:
- Mouka a další suroviny na pečení
- Luštěniny
- Ořechová másla
- Maso (některé druhy vydrží v mrazničce dlouhou dobu)
Zdroj: Depositphotos