Tyto jsou TOP trvanlivé potraviny vhodné na cesty i do zásob!

Podle globálních statistik končí až třetina vyprodukovaného jídla určeného na konzumaci lidmi v koši. Jedná se o opravdu alarmující čísla. Pomyslete si například na to, kolik peněz takto ročně vyhazujeme na odpadkovou skládku a v neposlední řadě také na to, jak velmi ubližujeme naší planetě. Většina vyhazovaného jídla jsou čerstvé potraviny, tedy maso, ovoce a zelenina. Jsou sice nejzdravější, ale zároveň se i nejrychleji kazí a někdy nám nezbývá nic jiného, než nespotřebované jídlo zahodit, i když možná s těžkým svědomím. Jaké jsou tedy TOP trvanlivé potraviny, kterými se opravdu vyplatí zásobit?

Do zásob i na cesty

Trvanlivými potravinami můžeme nazvat ty, které mají dlouhý datum spotřeby. Obvykle jsou to i ty potraviny, které nemusí být v chladu, aby se nepokazily, a klidně je můžete skladovat ve spíži nebo volně na pracovní desce či polici. Mezi takové trvanlivé potraviny patří jídla suchá, sušená, mražená či konzervovaná a dají se považovat za zásoby na horší časy nebo jako jídla vhodná na cesty.

Inspiruj se: Může pití kávy zabíjet? Kolik kávy denně je příliš mnoho?

Zavařeniny

Zavařování se používá jako způsob prodloužení trvanlivosti potravin již dlouhá staletí. Vynikající je takto upravovat zeleninu a ovoce, které nemáte šanci spotřebovat za čerstva. Zavařovat je nejlepší v domácím prostředí, ale zavařené potraviny můžete koupit i v obchodech. Dejte si však pozor na složení.

Sušené potraviny

Sušené i lyofilizované ovoce, maso, ořechy a semena. Všechny tyto suché potraviny vydrží neuvěřitelně dlouho a nemusíte se bát jejich kazivosti. Vydrží dokonce i v extrémních podmínkách na cestách, kde budou pro vás spolehlivým zdrojem energie.

Zrna

Rýže, bulgur, kuskus, ovesné vločky nebo quinoa. Všechna ta zrna vydrží v potravinové skříňce dlouhé měsíce, zasytí a dodají energii. Nejlepší je jejich všestranné využití - jako základ hlavních jídel, jako přílohy do polévek nebo na snídani.

Podívejte se také na: Potraviny s obsahem železa – jsou rostlinné zdroje bohatší než maso?

Konzervované potraviny

Mas, tuňák, luštěniny a další potraviny můžeme najít i ve trvanlivější formě než čerstvou. Konzervované potraviny je vždy dobré mít po ruce. Často z nich dokonce vykouzlíte chutnou polévku, salát nebo jiné rychlé jídlo.

Potraviny v prášku

Práškové mléko, pudinky nebo protein. Práškové produkty vydrží neuvěřitelně dlouho a když vám například dojde čerstvé mléko do kávy, oceníte i to z prášku.

Oleje, octy a koření

Pokud se nemusíte bát trvanlivosti nějakých potravin ve vaší kuchyni, tak jsou to oleje, octy i suché koření. Udržujte je však na tmavém, poměrně chladném místě, nemusí však být v lednici.

Tvrdé sýry ve vosku

Kvalitní tvrdý sýr zabalený ve vosku vydrží v chladničce dlouhé, dlouhé roky. Určitě se takový chedar nebo gouda hodí, když přijde nečekaná návštěva a vy budete připravovat chutné mísy.

Další skvělé potraviny, které lze skladovat dlouhou dobu:

  • Mouka a další suroviny na pečení
  • Luštěniny
  • Ořechová másla
  • Maso (některé druhy vydrží v mrazničce dlouhou dobu)

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE