Dívkám panenky a chlapcům autíčka: Opravdu by si děti (ne)měly hrát se všemi hračkami?!

Hračky pro děti a stereotypy

Máte doma chlapce a dívku a k tomu množství hraček? Tak určitě znáte to, že si zvykají hrát společně a někdy se vším najednou. Autíčka, motorky, letadla, kostky, panenky, stavebnice, plyšové hračky, domečky pro panenky, dětské kuchyňky, pracovní pulty... a mnoho dalšího!

Určitě jste tyto druhy hraček kupovali podle toho, zda budou pro vašeho syna nebo pro dcerku. ALE, nakonec v tom není třeba dělat tak velké rozdíly! Nebuďte proto znepokojeni, pokud si dívky budou hrát například s autíčky.

Zaužívané stereotypy totiž často vytváříme podvědomě pouze my, avšak děti v jejich raném věku zajímá skutečně vše. Dovolte jim rozšířit si obzory a poznat všechny druhy hraček, a to bez ohledu na jejich barvu, určení a zaměření.

Děti si nakonec samy vyberou to, co se jim bude líbit nejvíc.

Tip pro vás: Chystáš se s dětmi na koupaliště? Podívej se, jak odhalit nebezpečný bazén

Hračky pro nejmenší děti 

Děti milují hrát si! To víme velmi dobře, a proto rádi dopřejeme našim malým pokladům množství hraček, které rozvíjejí jejich představivost, fantazii a kreativitu.

Pro nejmenší děti jsou vhodné hračky, za kterými se mohou natahovat, aby je potom samy mohly držet, cucat, třást s nimi, a které budou také vydávat zvuk. Do této kategorie patří například chrastítka, velké kroužky, mazlíčci, kousátka, měkké panenky, kuličky s texturou a dětské knížky z měkkého materiálu.

Skvělou volbou jsou také knížky, které vydávají zvuky a zpívají písničky, jako například knihy s říkankami a básničkami či nahrávky ukolébavek a jednoduchých písní.

Doporučujeme: Vliv rozvodu na dítě - naučte se, jak mu pomoci to celé zvládnout!

hračky pro chlapce
Depositphotos

Autíčka pro chlapce

Autíčka jsou považována za tu snad nejklasičtější hračku pro chlapce. Během celé doby své existence se autíčka ale podstatně změnila.

Od jednoduchých dřevěných verzí autíček přes plastové, kovové až po opravdové napodobeniny originálních verzí autíček, autíčka na ovládání či elektrická autíčka v dětských velikostech na opravdové ježdění.

„Předsudek“ o tom, pro koho jsou tyto hračky určeny, je ale po celé ty roky stejný – samozřejmě, pro chlapce.

Autíčka i pro dívky?

Hraní si s autíčky ale přitahuje i samotné dívky! A této téma se dokonce věnovala i jedna francouzská studie. Organizace HAL Open-Science a její výzkum ukazují, že obecně si ženy myslí, že jsou špatné řidičky. Avšak, statistiky dlouhodobě ukazují přesný opak!

Ženy ve skutečnosti způsobují mnohem méně dopravních nehod než muži. Nedůvěra žen ve své řidičské schopnosti je podle výsledků této studie způsobena i tím, že ženy se v dětství nikdy nehrály s autíčky. Dokonce k tomu nebyly nikdy ani povzbuzovány či motivovány.

Právě naopak, často se přání dívek mít své autíčko setkává s údivem či dokonce posměchem a nesouhlasem.

Nepřehlédněte: Váha a výška dítěte - jaké jsou (ideální) tabulkové míry?

hračky pro dívky
Depositphotos

Hračky pro dívky

V současnosti je u dívek velmi populární hrát si na maminky. S tím souvisí i hraní si s panenkami, kočárky, zvířátky, kuchyňkami a příslušenstvím... a podobně. Ale už není ničím výjimečným, když si i dívky sáhnou po autíčkových závodech či magnetických stavebnicích.

Důležité je rozvíjet jejich zájem ve všech oblastech a nesměřovat výběr hraček podle takzvaných hračkových stereotypů.

  • Dívkám se obecně, na rozdíl od chlapců, „podsouvají“ jemnější hry s důrazem na péči o ostatní, trpělivost a opatrnost.
  • Chlapecké hry jsou, naopak, rizikovější, odvážnější a bojovnější. 
  • V důsledku toho se dívky v dospělosti mohou cítit nesměle a nejistě. A to například i při zmíněném řízení.

Dětské hračky - nechte děti vybrat si

Nejlepší ze všeho je nechat volbu výběru hračky na samotné dítě. S čím a jak si děti hrají, to všechno ovlivňuje jejich vnímání společnosti a budoucího života v dospělosti.

To, co děti získají právě hrou, se projevuje v jejich pozdějším věku v různých oblastech a při různých činnostech.

Povzbuzujte své děti a podpořte je například i tehdy, když si dívky vyberou autíčka a chlapci například kuchyňku na hraní.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE