Recept na kuřecí kousky ve sladkokyselé pomerančové omáčce

Kuřecí kousky ve sladkokyselé pomerančové omáčce

Sladkokyselé chutě jsou typické pro mnohá asijská jídla, která spojují různé složky jako sójovou omáčku, rýžový ocet, ovocné šťávy a cukr. Tyto kombinace dodávají pokrmům hlubokou, vyváženou chuť, která osvěžuje a stimuluje chuťové pohárky. Sladkokyselá omáčka se stala velmi populární nejen v asijských zemích, ale i po celém světě. 

Reklama

Pomerančová šťáva je obzvláště oblíbená pro svou přirozenou sladkost, která se perfektně doplňuje s jemnou slaností sójové omáčky, přičemž celkovou chuť povznáší dalšími ingrediencemi jako rýžový ocet či cukr.

Tento recept na kuřecí kousky ve sladkokyselé pomerančové omáčce vám umožní vychutnat si tuto oblíbenou kombinaci chutí přímo u vás doma. Je to rychlý a jednoduchý způsob, jak si připravit lahodný pokrm, který se hodí jak na každodenní oběd, tak i na speciální příležitosti. S minimem ingrediencí a snadným postupem dosáhnete skvělého výsledku, který si zamiluje celá rodina.

Recept na kuřecí kousky ve sladkokyselé pomerančové omáčce

Tento recept na kuřecí kousky ve sladkokyselé pomerančové omáčce je vynikajícím způsobem, jak si připravit chutné a osvěžující jídlo, které spojuje sladkou chuť pomerančů s jemně slanou sójovou omáčkou. Omáčka je bohatá a hodí se skvěle k různým přílohám, zejména k rýži nebo zeleninovým salátům. S minimem ingrediencí si můžete připravit jídlo, které uspokojí vaše chuťové pohárky.

Reklama

Ingredience na sladkokyselé kuřecí maso s pomerančovou omáčkou

Suroviny na marinádu:

  • 3 kuřecí prsa

  • 1/4 hrnku sójové omáčky

  • 2 PL pomerančové šťávy

  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu

Suroviny na sladkokyselou omáčku:

  • 3/4 hrnku pomerančové šťávy

  • 1 PL sójové omáčky

  • 1 PL hoisin omáčky 

  • 1 PL rýžového octu

  • 2 PL hnědého cukru

  • 1 PL kukuřičného škrobu

  •  rostlinný olej na smažení

  •  jarní cibulka

  •  sezam

kuřecí prsa na pomerančích
Depositphotos

Postup přípravy kuřecích prsou na pomerančích

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a vložte je do mísy s marinádou, kterou připravíte smícháním sójové omáčky, pomerančového džusu a kukuřičného škrobu. Dobře promíchejte a nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc, aby maso nasáklo všechny chutě a aroma.

Na pánvi rozehřejte olej a opečte kuřecí kousky ze všech stran do zlatova. Následně přidejte pomerančovou šťávu, sójovou omáčku, hoisin omáčku (dá se koupit v obchodech s asijskými potravinami), rýžový ocet, hnědý cukr a kukuřičný škrob. Vše dobře promíchejte, nechte krátce povařit, aby omáčka zhoustla, poté odstavte. Podávejte s rýží, posypané posekanou jarní cibulkou a sezamem.

S čím podávat sladkokyselá pomerančová kuřecí prsa 

Nejlépe se ke sladkokyselým pomerančovým kuřecím prsům hodí rýže, jako například basmati nebo jasmínová rýže, které dokonale doplní bohatou chuť omáčky. Tyto druhy rýže mají jemnou texturu, snadno absorbují všechny chutě z omáčky a nejlépe se hodí k jídlům inspirovaným asijskou kuchyní.

Pro trochu pikantnější verzi můžete k masu přidat i asijský zelový salát, který osvěží a dodá jídlu další rozměr. Pro lehčí alternativu se skvěle hodí i podávání kuřecích kousků s čerstvým zeleninovým salátem. Vždy však sladkokyselé maso můžete podávat i s hranolky či pečenými bramborami.

Tipy na obměnu receptu

Pro sladší verzi tohoto receptu můžete přidat nakrájený ananas, který skvěle doplní chuť pomerančové omáčky a přidá jídlu přirozenou sladkost. Ananas se hodí zejména k těmto sladkokyselým pokrmům, kde jeho šťavnatost a osvěžující chuť vytvoří dokonalý kontrast s ostatními ingrediencemi.

Pokud máte rádi pikantní jídla, do omáčky můžete přidat i nakrájenou chilli papričku, která jídlu dodá potřebnou pikantnost. Pro obohacení textury a barvy se také můžete rozhodnout pro přidání nakrájených paprik, nejlépe červené, nebo bílé cibule, které skvěle ladí s pomerančovou chutí a zjemní celkový dojem z jídla.

Reklama

Dokonalá kombinace chutí

Kuřecí kousky ve sladkokyselé pomerančové omáčce představují skvělou volbu na rychlý a chutný oběd či večeři. Jejich příprava je jednoduchá a nabízí široké možnosti na obměnu podle vašich chuťových preferencí. Ať už se rozhodnete pro rýži, zeleninový salát nebo hranolky, tento pokrm určitě osloví každého a přinese čerstvý závan asijských chutí do vaší kuchyně.

Zdroj úvodnej fotky: Pinterest/Foodie, Pinterest/Sarah Recipes

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE