Zapomeňte na nudné saláty bez chuti! Kombinace zeleniny a ovoce je svěží, barevná a plná kontrastů, které rozmazlí chuťové pohárky i posílí imunitu. Spojením šťavnaté zeleniny a sladkého ovoce vznikají pokrmy, které nejsou jen zdravé, ale také výjimečně chutné – a přitom jednoduché na přípravu.
Ovocno-zeleninové saláty jsou ideální pro horké dny, jako lehký oběd, příloha k grilování nebo výživná večeře. V článku vám přinášíme nejen výběr originálních receptů, ale i tipy, jak tyto saláty správně dochucovat, kombinovat suroviny a doplnit je o kvalitní bílkoviny. Ať už máte chuť na něco sladko-slaného, křupavého nebo exotického, určitě si přijdete na své.
Proč kombinovat zeleninu s ovocem?
Zelenina a ovoce spolu tvoří překvapivě harmonický pár – křehkost a svěžest listů se skvěle doplňuje s přirozenou sladkostí ovoce. Takové saláty nejenže chutnají výjimečně, ale dodají tělu dávku vlákniny, antioxidantů, vitamínů i enzymů v jedné misce.
Kombinování těchto dvou skupin potravin zároveň podporuje hydrataci organismu, což je během léta mimořádně důležité. Ovoce jako meloun, hrozny či mango dodá šťavnatost, zatímco zelenina poskytne lehký základ – výsledkem je svěží a nutričně vyvážený pokrm.
Na co si dát pozor při kombinování ovoce a zeleniny?
Ne všechny druhy ovoce a zeleniny si sednou. Například banány, fíky či velmi zralé hrušky mohou být v salátu příliš sladké a „těžké“ – důležité je hledat rovnováhu mezi sladkostí a svěžestí. Citrusové plody a bobuloviny se většinou kombinují snáze, zejména s listovou zeleninou nebo okurkou.
Pozor i na dressingy – u salátů s ovocem se hodí jednodušší zálivky bez velkého množství oleje, cukru či majonézy. Stačí pár kapek citronové šťávy, trocha medu nebo balzamika a výsledek bude dokonale lahodný, ne přeslazený.
FreepikTOP 5 receptů na saláty s ovocem
Špenátový salát s jahodami a kozím sýrem
Tento salát je ideálním letním osvěžením, které spojuje jemnou chuť špenátu s ovocnou sladkostí jahod a krémovým kontrastem kozího sýra. Díky ořechům získá salát i křupavou texturu, zatímco jednoduchý balzamikový dressing vše krásně sjednotí. Rychlý, zdravý a stylový recept, který si zamilujete na první ochutnání.
Ingredience:
2 hrsti baby špenátu
8 – 10 čerstvých jahod
50 g měkkého kozího sýra
1 hrst vlašských ořechů nebo pekanů
1 lžíce balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje
1 lžička medu
sůl a černý pepř podle chuti
Postup: Jahody umyjte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Špenát důkladně propláchněte a nechte osušit. V míse smíchejte špenát s jahodami, posypte nadrobeným kozím sýrem a přidejte ořechy. V malé misce si vymíchejte balzamikový ocet, olivový olej, med, špetku soli a pepře. Dressing přelijte přes salát, jemně promíchejte a podávejte ideálně vychlazené.
Rukolový salát s hruškou a ořechy a grilovaným halloumi
Tento svěží salát je dokonalým spojením pikantní rukoly, sladké hrušky a slaného halloumi sýra, který po ugrilování krásně změkne a získá zlatavou kůrku. Vlašské ořechy dodají salátu křupavost a jednoduchý medovo-hořčicový dressing vše příjemně podtrhne. Ideální jako lehký oběd nebo stylová večeře.
Ingredience:
2 hrsti rukoly
1 zralá hruška
100 g halloumi sýra
1 hrst vlašských ořechů
1 lžíce olivového oleje (na grilování)
Dressing:
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička medu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl a černý pepř podle chuti
Postup: Halloumi nakrájejte na plátky a krátce opečte na grilu nebo pánvi s kapkou oleje, dokud nezíská zlatavý povrch. Hrušku rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jadérka a nakrájejte na tenké plátky. V míse smíchejte rukolu, hrušku a vlašské ořechy. Navrch položte teplý grilovaný sýr. V malé misce vymíchejte dressing z hořčice, medu, olivového oleje a citronové šťávy, dochuťte solí a pepřem a salát jím pokapejte těsně před podáváním.
Okurkovo-mangový salát s limetkovým dressingem a kuřecími kousky
Tropická svěžest manga, křupavost okurky a šťavnatost grilovaného kuřecího masa tvoří dokonalý letní salát, který zasytí a zároveň osvěží. Limetkový dressing s dotykem medu dodá celku lehce nasládlý a citrusový akcent. Ideální recept na rychlý oběd nebo večeři, kterou si zamilujete na první ochutnání.
Ingredience:
1 větší okurka
200 g kuřecích prsou
1 lžíce olivového oleje (na grilování)
sůl a černý pepř podle chuti
hrst koriandru nebo máty (volitelné)
Limetkový dressing:
šťáva z 1 limetky
1 lžička medu
1 lžička sezamového oleje (nebo olivového)
1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
špetka soli
Postup: Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte z obou stran do zlatova (cca 6–7 minut na každé straně), poté je nechte chvíli odpočinout a nakrájejte na plátky. Okurku nakrájejte na tenké kolečka nebo půlkolečka, mango na kostky nebo plátky.
V míse smíchejte okurku, mango a podle chuti přidejte lístky koriandru nebo máty. V samostatné misce připravte dressing smícháním limetkové šťávy, medu, oleje, zázvoru a špetky soli. Vše lehce promíchejte, navrch položte kuřecí maso a podávejte ideálně vychlazené.
FreepikMelounový salát s feta sýrem a mátou
Tento salát je oslavou léta – sladký meloun, slaný feta sýr a svěží máta tvoří dokonalý kontrast chutí, který probudí vaše smysly. Je ideální jako předkrm, lehká večeře či osvěžující doplněk k grilování. Navíc ho připravíte za pár minut – a každé sousto bude stát za to.
Ingredience:
½ menšího vodního melounu
100 g feta sýra
1/2 červené cibule
hrst čerstvé máty
1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ limetky
čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup: Meloun zbavte kůry i semínek a nakrájejte ho na větší kostky. Fetu rozdrobíte nebo nakrájíte na malé kostky a máty natrháte lístky. V míse smíchejte meloun, feta sýr a lístky máty a také na proužky nakrájenou červenou cibulku. V malé misce si připravte jednoduchý dressing z olivového oleje a limetkové šťávy, který přelijete přes salát. Na závěr dochuťte černým pepřem a podávejte dobře vychlazené.
Cviklový salát s pomerančem, rukolou a lososem
Cvikla a pomeranč jsou chuťová klasika, která nikdy nezklame. V kombinaci s rukolou a jemným lososem však salát povýšíte na plnohodnotné, no stále lehké jídlo, které výborně zasytí a zároveň osvěží. Ideální na horké dny, kdy máte chuť na něco zdravého a výjimečného.
Ingredience:
2 menší uvařené nebo pečené cvikly
1 větší pomeranč
2 hrsti rukoly
120–150 g uzeného nebo pečeného lososa
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa (nebo redukce)
špetka soli a čerstvě mleté pepř
Postup: Cviklu nakrájejte na tenké plátky nebo menší kousky. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na segmenty nebo kroužky, přičemž odstraňte co nejvíce bílé části. Na talíř nejprve rozložte rukolu, přidejte cviklu, pomeranč a na kousky natrhaného lososa. V malé misce smíchejte olivový olej s balzamikovým octem, osolte a opepřete. Zálivku přelijte přes salát těsně před podáváním. Podávejte samostatně nebo s kouskem kvalitního pečiva.
Jak dochucovat ovocno-zeleninové saláty
Ovocno-zeleninové saláty si žádají lehké, svěží a nápadité dochucení. Základem je harmonická rovnováha – nechť sladkost ovoce nepůsobí lepkavě, ale svěže, a nechť zelenina dostane jemný šmrnc. Zapomeňte na těžké dresinky s majonézou – ovocno-zeleninový salát si žádá něco lehkého, co zvýrazní chutě, ale nepřekryje je. Kombinujte kyselé, sladké i slané tóny, ale nechte vyniknout přirozenost jednotlivých surovin.
Zkuste tyto kombinace a tipy:
Citrusový dressing: čerstvá limetková šťáva + med + olivový olej + kapka sójové omáčky – výborné např. k mangovým nebo jahodovým salátům.
Bylinkový twist: čerstvá máta nebo bazalka nasekaná přímo do salátu – obzvlášť při melounu, hrušce či pomeranči.
Sladko-pikantní dochucení: lžička chilli medu nebo medovo-hořčicového dressingu k pečenému ovoci či grilovanému halloumi.
Krémová variace: lžíce řeckého jogurtu + limetka + mletý koriandr – výborné ke grilovanému kuřecímu masu s ovocem.
Ořechový nádech: pár kapek vlašského nebo sezamového oleje + drcené ořechy – výborně fungují s rukolou a hruškou.
Slaný kontrast: rozdrcený feta sýr nebo hobliny parmezánu rozbijí sladkost ovoce a dodají hloubku.
Exotická verze: kokosový olej + limetka + chilli vločky – ideální např. k salátu s mangem nebo ananasem.
Osvěžení, které chutná i prospívá
Ovocno-zeleninové saláty nejsou jen trendem letních obědů – jsou malým rituálem péče o sebe. Díky své barevnosti, chuti i nutriční hodnotě přinášejí do jídelníčku nejen radost, ale i množství vitamínů, antioxidantů a vlákniny. Jejich největší výhodou je však to, že si je můžete přizpůsobit podle nálady, sezóny či zásob v lednici – a vždy vytvořit něco chutného, svěžího a nečekaného.
Nebojte se experimentovat s chutěmi, barvami a texturami. Spojení ovoce a zeleniny v salátu je důkazem, že zdravé jídlo může být nejen prospěšné, ale i skutečně delikátní. A co je lepší než talíř plný svěžesti, který vás zasytí, osvěží a zároveň potěší každý smysl?
Zdroj úvodnej fotky: Freepik