Nové brambory: Jak si připravíš ty nejlepší brambory ve slupce?

recept na brambory ve slupce

Nové brambory jsou další z pochoutek, na které se nejvíce těšíme v souvislosti s jarním obdobím. Chuťově jsou mnohem lahodnější než klasické brambory, a o jednoduchosti jejich přípravy ani nemluvě.

Pokud jste také milovnicí nových brambor, zvláště připravených ve slupce, tento článek je určený přímo vám! A samozřejmě jsme nezapomněli ani na zajímavý recept.

Tip pro vás: Recept na domácí chléb bez kynutí: Lepší než z obchodu!

Sezóna nových brambor je v plném proudu

Chutné nové, mladé nebo, chcete-li, rané brambory jsou neodmyslitelnou součástí jarního i letního období. Ve srovnání s klasickými bramborami jsou mimořádně snadno "loupatelné" a pokud jde o chuť, i mírně nasládlé. Ale co je nejdůležitější, jsou plné vitamínů B a C, minerálů (draslík a hořčík) a vlákniny!

Právě slupka nových brambor obsahuje množství vzácných a výživných látek, proto by byla velká škoda je zbavovat slupky. O to důkladněji však brambory před přípravou umyjte! Úplně nejsnáze vyčistíte nové brambory tak, že je předtím namočíte do osolené vody.

Podívejte se také na: FIT brokolicová polévka bez smetany, která neublíží štíhlé linii

nové brambory
Depositphotos

Připravte si nové brambory na medu

Také nedokážete odolat netradiční kombinaci sladké a slané chuti? Pak rozhodně vyzkoušejte nové brambory na medu! Příprava je opravdu jednoduchá.

Ingredience na 2 porce nových brambor:

  • půl kila nových brambor (ideálně co nejmenších)
  • půl lžíce medu (klidně i trochu více)
  • 1 stroužek česneku
  • jarní cibulka
  • 25 g másla
  • sůl, mletý černý pepř, petrželka

Postup je mimořádně jednoduchý a rychlý. Pečlivě umyté brambory vařte v osolené vodě asi 15 minut. Následně na pánvi rozehřejte máslo, přidejte med a brambory. Opékejte je dozlatova. Výborné jsou posypané mladou cibulkou, s prolisovaným česnekem a petrželkou. Nové brambory jsou mimořádně chutné a připravené doslova za pár minut. To je jejich velký benefit oproti klasickým bramborám.

TIP: Pokud vás verze brambor s medem neoslovila, stačí je jen umýt, nakrájet na silnější plátky, vložit do hrnce s rozehřátým olejem, osolit, zalít vodou a na mírném ohni vařit přibližně deset minut. Pokud byste je vařili déle, zbytečně by ztratily obsah vitamínu C. Během vaření hrnec jen občas protřeste.

Vyzkoušejte také recept na nové brambory s koprem

Ingredience:

  • 1 kg nových brambor
  • 5 stroužků česneku
  • větvička rozmarýnu
  • 1 svazek kopru
  • 100 g másla
  • sůl a pepř

Postup: Brambory umyjte a v osolené vodě vařte asi 10 minut. Poté brambory sceďte, osušte, rozkrojte na poloviny a vložte do velké mísy. Přidejte prolisovaný česnek a kousky másla, osolte a opepřete. Poté přidejte i rozdrcený rozmarýn a vše důkladně promíchejte. Nasypte na pekáč a pečte při teplotě 180 °C asi 40 minut. Po upečení posypte nasekaným koprem.

Doporučujeme: Zavařené rajčata s nálevem i bez, s bazalkou, česnekem a cibulí

nové brambory s koprem
Depositphotos

Nákup nových brambor

Pozor, pokud si kupujete nové brambory v obchodě, vždy si zakupte jen takové množství, které ihned zkonzumujete, aby nebylo nutné je skladovat. Při nákupu se také vyhněte bramborám, ze kterých už vykukují malé klíčky nebo které jsou nazelenalé (vlivem škodlivých toxinů).

Ideální samozřejmě je, pokud máte nové brambory k dispozici ve vlastní zahradě, případně pokud si je zakoupíte přímo u farmáře. Na závěr jen připomeneme, že nové brambory při vhodné úpravě bez přidání tuku snižují cholesterol v krvi a do jídelníčku byste je měli zařadit i při cílené detoxikaci organismu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE