Recept na tradiční domácí bramboráky se sýrem

bramborové placky

Co si dáte na koupališti nebo na nějaké akci ve stánku s občerstvením? Pokud vás „nepřitáhne“ langoš či vařená kukuřice, dalším horkým kandidátem jsou určitě bramborové placky. Tak jednoduché jídlo a vždy tak vzácné. Pojďte si je připravit s námi!

Je pravda, že slabší žaludky se na takovéto placky nasáklé olejem mohou jen dívat. Placky se ale dají připravit i pečené v troubě, což jim nijak neublíží.

Tip pro vás: Recept na jednoduché belgické vafle – dokonalá snídaně

Budeme potřebovat:

  • 10 středně velkých brambor
  • 1 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl a pepř
  • sušenou majoránku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení

Postup:

1. Brambory oloupeme, nastrouháme – použili jsme střední velikost struhadla na šestihranném struhadle – a vymačkáme je. Cibuli a česnek očistíme, cibuli buď nastrouháme, nebo klasicky nakrájíme na kousky, česnek prolisujeme a vše dobře smícháme s bramborami.

Doporučujeme: Zdravé recepty z cukety – kterou lahůdku si zamiluješ ty?

Bramborové placky - postup
Barbora Vizváryová

2. K bramborové směsi přidáme vejce, najemno nastrouhaný sýr a asi hrst sušené majoránky (ale můžete přidat podle své chuti). Směs osolíme, opepříme a zahustíme moukou. Tu přidáváme postupně, její množství záleží na tom, kolik vody ještě brambory pustí.

Podívej se: Badyán není obyčejné koření. Připrav si z něj tento úžasný čaj!

Bramborové placky
Barbora Vizváryová

3. Nejlepší je nechat směs na placky chvíli odstát, poté zkontrolovat konzistenci a případně ještě zahustit. Pak se už můžeme pustit do smažení. V pánvi rozehřejeme olej, případně kombinaci oleje a vepřového sádla, a když je dostatečně rozpálený, nabíráme lžící těsto doprostřed pánve a roztíráme ho směrem ke krajům. Na jednu placku použijeme asi 3-4 velké lžíce. Placky dobře osmažíme z obou stran a ukládáme je na papírové utěrky, aby vsákly přebytečný tuk. 

Placky podáváme buď jen tak samotné, nebo s kopečkem kysané smetany, která zvýrazní jejich chuť. Nezapomeňte, že nejlepší jsou čerstvé a ještě pořádně teplé. Ale myslím, že do druhého dne vám určitě nezůstanou.

Dobrou chuť!

Bramborové placky
Barbora Vizváryová

Zdroj úvodnej fotky: Redakce - Barbora Vizváryová

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE