Co je to modelace lýtek a jak probíhá?

Hledáte cesty ke zmenšení tlustých lýtek? Nebo je chcete vytvarovat do jiné vysněné podoby? Tento článek vás provede různými metodami od cvičení a stravování až po chirurgické možnosti a vysvětluje, jaký vliv může mít genetika a životní styl na tvar vašich lýtek. Samotná modelace lýtek je kosmetický zákrok, který má za cíl změnit jejich tvar a velikost. Více se o něm dozvíte v následujícím článku. 

Jak přirozeně zmenšit lýtka – hubnutí 

Pokud chcete přirozeně zmenšit lýtka, měli byste se nejprve zaměřit na celkové hubnutí. Nejde totiž hubnout pouze v jedné oblasti těla, takže je důležité snižovat tělesný tuk celkově prostřednictvím kombinace zdravého stravování a pravidelného cvičení. Doporučují se kardio cvičení jako jízda na kole, běh nebo skákání přes švihadlo, které pomáhají spalovat kalorie a redukovat tuk.  

Dále byste se měli vyhnout cvikům, které lýtka příliš zatěžují, jako je například cvičení s velkými zátěžemi, které mohou svaly lýtek zvětšit. Místo toho dávejte přednost aerobnímu tréninku s nízkou intenzitou a zařaďte vhodné posilovací cviky, které nevedou k hypertrofii svalů lýtek. Nezapomeňte také na protahování. 

Pozri aj:  Kosmetické přístroje pro péči o pleť: Které jsou vhodné pro domácí péči o obličej?

Bojujete s oteklými lýtky? 

Pokud vás trápí oteklá lýtka, příčiny mohou být různé – například dlouhodobé sezení nebo stání, nefunkční chlopně v žilách, nadváha nebo nedostatek pohybu. Léčba zahrnuje udržování končetin ve vyvýšené poloze, používání kompresních obvazů, masáže a v některých případech lékařské intervence​

Silná lýtka? Někdy za to může genetika 

Silná lýtka mohou být důsledkem genetiky nebo nadbytečné tělesné hmotnosti. I když posilování může zvýšit objem svalů, správně zaměřený trénink může pomoci zformovat lýtka a spálit přebytečný tuk. Kombinace aerobního cvičení a silového tréninku může efektivně ovlivnit složení těla, což může vést ke zlepšení vzhledu lýtek. Při snaze o redukci velikosti lýtek je důležité se zaměřit na dlouhodobou vytrvalost a celkovou redukci tělesného tuku, nikoli jen na posilování oblasti lýtek. 

Chirurgická modelace lýtek 

Chirurgická modelace lýtek může být prováděná různými způsoby v závislosti na tom, zda si přejete lýtka zvětšit a změnit jejich tvar, nebo je naopak zúžit a získat štíhlejší vzhled

masáž lýtek

Zdroj: Depositphotos

Pokud je cílem zvětšení a změna tvaru lýtek, plastický chirurg může vložit silikonové implantáty pod svalovou tkáň. Tento postup se provádí pod plnou anestézií a obvykle zahrnuje řez dlouhý asi pět centimetrů v podkolenní jamce. Implantáty jsou umístěné tak, aby harmonicky zvýraznily tvar lýtek a dodaly jim požadovaný objem. 

Pro ty, kteří preferují štíhlejší lýtka, se nabízí alternativní postupy. Jednou z možností je liposukce, při které se odstraní nadměrná tuková tkáň a vytvoří tak žádaný štíhlejší vzhled. Liposukce může být prováděná samostatně nebo v kombinaci s jinými technikami pro lepší konturování oblasti lýtka. Další metodou je selektivní neurektomie, která redukuje objem lýtkových svalů úpravou nervového zásobení. Tento postup může vést k atrofii určitých svalů, což vede k jejich zmenšení a je vhodný pro pacienty, kteří mají silně vyvinuté lýtkové svaly

Jak probíhá chirurgická modelace lýtek?

Prvním krokem je počáteční konzultace s plastickým chirurgem, kde se proberou očekávání a možnosti. Po zákroku je pacient hospitalizovaný 1–2 dny a měl by dodržovat klidový režim po dobu dvou týdnů.

Po zákroku se doporučuje klidový režim a nošení kompresních návleků, aby se podpořilo hojení a minimalizovalo riziko komplikací. Do práce se může pacient vrátit po dvou týdnech, lehčí fyzická námaha se dovoluje až po čtyřech týdnech. Veškerá činnost bez omezení pak přibližně po osmi týdnech. Konečný tvar a velikost lýtek je obvykle patrný po 2–3 měsících

Rizika a možné komplikace 

Mezi běžná rizika spojená s tímto zákrokem patří komplikace jako infekce, krvácení, otoky a horečka. Aby se minimalizovala tato rizika, je klíčové přijmout preventivní opatření, jako je dodržování předepsané léčby, udržování zdravého životního stylu a omezení aktivit, které by mohly zotavení komplikovat. 

Modřiny jsou po provedení liposukce standardní a obvykle se zcela resorbují do dvou až tří týdnů. Je důležité si uvědomit, že může dojít ke komplikaci v podobě nepravidelné struktury kůže v průběhu hojení. Toto riziko je zvláště vysoké u oslabené kůže, která je náchylnější k nepravidelnostem v důsledku stárnutí. Následkem jizvení může velmi zřídka dojít ke tvorbě tzv. pomerančové pokožky. 

štíhlejší lýtka

Zdroj: Depositphotos

Proces hojení 

Proces hojení je důležitým předpokladem úspěchu operace a značně závisí na tom, jak pečlivě pacient dodržuje pokyny lékaře, včetně životního stylu a nošení kompresního návleku. Ideální věk pro podstoupení zákroku se pohybuje mezi 18 a 35 lety, ale horní věková hranice může být flexibilní v závislosti na individuálním zdravotním stavu a kvalitě kůže pacienta.  

V některých případech je k dosažení optimálního výsledku nutné liposukci kombinovat s odstraněním nadbytečné kůže, což může zanechat větší jizvy. Rozhodnutí o takovém zákroku je pak otázkou osobní motivace pacienta. Po liposukci samotné jsou jizvy obvykle minimální, s délkou do půl centimetru. 

Na cestě za vysněnými lýtky 

Krásných a štíhlých lýtek tedy můžete dosáhnout mnoha cestami – od přirozených metod jako cvičení a správná životospráva až po chirurgické zákroky. Nezapomeňte, že genetické faktory a celkový životní styl hrají také významnou roli ve tvaru a velikosti lýtek. Než se rozhodnete pro chirurgický zákrok, vždy byste ale vše měli prokonzultovat s odborníkem

Zdroj úvodní fotky: shutterstock.com

Odporúčame: Péče o tělo 40+

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE