Máš doma starý chléb? Vyzkoušej 7 výborných receptů, jak ho využít!

Už naše staré maminky nás učily, že chléb se nemá vyhazovat. Proč by také, když se dá ještě nějak využít a ušetřit tak pár eur.

Co se starým chlebem? Pokud ho nechcete vyhodit, ale nevíte co s ním, tak právě pro vás tu máme 7 tipů na jeho využití! Dokonce i se starším chlebem vytvoříte chuťovky, které ocení celá vaše rodina.

Klasické využití...

Pokud máte větší množství staršího pečiva, tak první, co vám určitě napadne, je strouhanka. Ta, kterou koupíte v obchodě, je stejná jako ta, kterou si můžete vyrobit doma ze staršího pečiva. Tento šikovný trik vám ušetří pár centů. Po zemletí nechte strouhanku ještě trochu proschnout a poté ji nasypte do uzavřené nádoby. Strouhanku využijete na zahuštění guláše (namísto mouky), na obalování řízků nebo ji přidáte do fašírků.

Zbyl vám starší chléb? Udělejte z něj křupavé krutony. Chléb nakrájejte na kostky a zamražte. Poté je kdykoliv vyberete a dochutíte jimi různé polévky, například krémovou brokolicovou, dýňovou a mnohé další. Takové křupavé krutony jsou rychlé na přípravu, v mrazáku vydrží dlouho a polévku skvěle doplní.

Doporučujeme: Je cizrna nejzdravější luštěnina na světě? Zjisti, jaké přínosné účinky nabízí!

1. Pečené plátky

Ideální chuťovka k večernímu filmu. Starší chléb nakrájíte na tenké plátky a namočíte do předem připravené směsi. Směs připravíte z olivového oleje, česneku, mleté červené papriky, koření a soli. Chlebové plátky namočíte z obou stran a dáte zapéct do trouby, dokud nebudou upečené dozlatova a pěkně křupavé. Namísto klasických chipsů, trochu změna!

2. Chléb se sýrem

Výborný nápad na oslavu nebo párty. Starý chléb nakrájejte tak, abyste vytvořili malé čtverečky (mřížku). Do jednotlivých zářezů vložte sýr podle vlastního výběru a slaninu. Posypte bylinkami, osolte a bochník pokapejte olivovým olejem. Pokud byste to chtěli ještě trochu vylepšit, zamíchejte do olivového oleje prolisovaný česnek. Dejte do trouby a pečte dozlatova na 200 až 220 °C. Když se sýr začne tát, chléb vyndejte a ihned podávejte.

Podívejte se také na: RECEPT: Nejlepší palačinky podle poměru 3:2:1, které se nelepí a vždy se povedou.

3. Chlebové dalamánky

Starý chléb zalijete vlažnou vodou a rozmixujete ponorným mixérem na kaši. Přidejte sůl, rasu, 1 lžičku medu a rozdrobte droždí. Chvilku počkejte a následně přisypte mouku podle potřeby, aby těsto nebylo řídké. Nechte vykynout na teplém místě a poté z něj vykrojte malé bochníky. Přeložte na plech vyložený papírem na pečení. Narežte na vrchu nožem a posypte různými semínky, případně pokapejte olejem a pečte v troubě asi na 180 °C.

4. Chlebová polévka

Existuje mnoho receptů na chlebovou polévku, stačí jen hledat na internetu. Jako ukázku jeden takový recept pro vás máme. Opečte na oleji cibulku, zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte lžičku rasce, nakrájený starší chléb na malé kostky a vařte do rozvaření. Přibližně po 10 minutách rozmixujte ponorným mixérem. Poté přidejte vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec jen dozdobte nasekanými bylinkami a opečenými krutony.

 

5. Chlebové krokety

Nakrájejte starý chléb a nechte ho rozmočit v mléku. Přidejte vejce, koření a sůl, případně další suroviny podle vlastní chuti. Například nadrobno nakrájenou šunku, klobásu, slaninu či nastrouhaný sýr a česnek. Celé to promíchejte, a pokud je potřeba, zahustěte strouhankou. Z těsta vytvořte krokety, obalte je ve strouhance a vypražte. Přidejte na talíř čerstvý zeleninový salát a jídlo je hotové. Dobrou chuť!

6. Chlebová pizza

Chléb obalte ve rozšlehaném vejci a pečlivě ho ukládejte na dno pánve. Na vrch rozložte nakrájenou slaninu, rajčata, olivy a nastrouhaný sýr. Přidejte olej a pod zakrytou poklicí dušte asi 5 minut. Chléb můžete posypat čímkoli podle chuti, může to být tuňák nebo kukuřice, paprika, salám a podobně.

7. Slané i sladké topinky

Topinky naslano určitě znáte. Existuje mnoho způsobů, jak je připravit. Plátek chleba opečený na oleji a potřený česnekem. Nebo namočený ve vajíčku a připravený na pánvi. Plátky starého chleba můžete dát také zapéct do trouby. Jednoduše je potřete vrstvou másla, obložíte šunkou, rajčaty, bazalkou, sýrem (výborná je mozzarella) a pokapete olivovým olejem. Dáte zapéct a rychlá večeře je na stole.

Máte chuť spíše na něco sladkého? Vyzkoušejte francouzské toasty. Používá se toastový chléb, ale nic nezkazíte, pokud použijete klasický chléb. Vejce vyšlehejte vidličkou, přidejte mléko a skořicový cukr. Jeden plátek chleba potřete Nutellou, položte na něj kolečka banánu a přikryjte druhým plátkem. Pořádně přitlačte a takto připravený toast z obou stran namočte do vejce a z obou stran opečte na pánvi s troškou oleje. Na závěr můžete pokapat javorovým sirupem nebo medem, případně ozdobit ovocem.

Tip na závěr: Netradiční chlebíček ve vejci

Chlebíček ve vejci je klasika, která se nedá nikdy odmítnout. Co však, kdybyste ho vylepšili? My doporučujeme chléb nejprve potřít taveným sýrem, položit na něj plátek šunky a tak obalit ve vejci. Takto připravený chléb opečte na oleji z obou stran a vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE