Zjistěte, co znamená zimnice: Kdy signalizuje vážný problém?

co znamená zimnice

Husí kůže, třesavka a nepříjemný pocit náhlého chladu po celém těle. Zimnice se nejčastěji spojuje s horečkou a vzniká tak, že mozek při poklesu tělesné teploty začne napínat a uvolňovat svalstvo s cílem vytvořit teplo.

Není však třeba usnout na vavřínech a připisovat zimnici jen malý či žádný význam. Zjistěte, co znamená zimnice a jaké vážné zdravotní problémy může signalizovat.

Tip pro vás: Co znamená boule na zápěstí? Zjisti, co jsou gangliové cysty!

Příznak začínající infekce - zimnice s horečkou 

Zimnice může být předzvěstí toho, že vaše tělo napadají bakterie nebo viry, což často způsobuje třesavku. Obecně přichází ještě před horečkou, ale může se stát, že se objeví až tehdy, když se vám přitíží. Pokud je zimnice spojena s husí kůží a třesavkou a trvá i několik dní po začátku onemocnění a neustále se zhoršuje, navštivte lékaře.

Symptomy zimnice jako příznak vážných onemocnění

A nyní se dostáváme k těm nejvážnějším zdravotním problémům, které může zimnice skutečně doprovázet a často je i doprovází.

Prvním případem je malárie, tedy onemocnění přenášené tropickým komárem.

  • V tomto případě jde zimnice ruku v ruce s vysokými horečkami, nevolnostmi, bolestmi hlavy, zvracením či svalovými bolestmi. 
  • Když už jsme u onemocnění přenášených hmyzem, zimnice je častým projevem boreliózy, kterou způsobuje nakažený klíště, přičemž ji doprovázejí i další příznaky podobné chřipce. 

Doporučujeme: TOP 4 potraviny, které pomohou vyčistit tlusté střevo

zimnice Depositphotos

Příčiny zimnice

Zimnice často přichází u onemocnění, kdy dochází ke zvýšené aktivitě bílých krvinek. Patří sem revmatoidní artritida, lupus či dna. Zimnice se však vyskytuje i při infekční artritidě, kterou většinou způsobuje bakterie, ale i při rakovině, jmenovitě při leukémii či lymfomu.

  • V neposlední řadě může být zimnice i nepříznivou reakcí na určité léky, a to zejména tehdy, jste-li na některou látku v nich alergičtí. 
  • Lékaři hovoří o časté reakci s antibiotiky, ale zimnice se může dostavit i jako důsledek chemoterapie a při transfuzích krve. 
  • Se zimnicí se trápí i závislí lidé a představuje symptom abstinence. 

Zimnice s horečkou - jak zvládnout zimnici a překonat i nejvyšší horečku?

Zimnice s horečkou je běžným problémem, který postihuje mnoho lidí. Zde je pár informací a tipů, jak zvládnout zimnici a překonat i nejvyšší horečku.

Nepřehlédněte: Nejčastější signály nemocné játry – těchto 7 příznaků neignorujte!

Zimnice a horečka - domácí léčba zimnice

  • Odpočívejte - je důležité poskytnout svému tělu dostatek odpočinku a spánku. Spěte alespoň 7 až 8 hodin denně. Pokud je to možné, vyhněte se aktivitám, které by mohly zvýšit horečku vašeho těla a nezapomínejte na pravidelné měření tělesné teploty. 
  • Užívejte dostatek tekutin - pijte hodně vody a neslazených bylinných čajů. Voda pomáhá udržovat hydrataci těla a také snižuje horečku. Vyhněte se nápojům obsahujícím kofein nebo cukr, protože tyto látky mohou způsobit dehydrataci. 
  • Ochlazování těla - snažte se udržovat tělesnou teplotu na dostatečně nízké úrovni. Můžete použít studené obklady na čelo, krk a podpaží, abyste snížili teplotu těla. Také se doporučuje nosit lehké a volné oblečení, aby se podpořil pocit chladu. 
  • Užívání léků proti horečce - pokud máte vysokou horečku, můžete užívat léky proti bolesti a horečce, jako je paracetamol nebo ibuprofen. Dávejte si však pozor na dávkování a nezapomeňte se poradit s lékařem nebo lékárníkem, pokud máte nějaké související zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky. 
  • Ochlazujte se sprchováním - pokud máte vysokou horečku, můžete se osvěžit sprchováním v mírně studeném sprchovém koutu. Ale nechte si místo tuhého vysušování. Po sprše nechte své tělo přirozeně vyschnout nebo použijte ručník na utření. 
  • Nezapomínejte na stravu - i když můžete mít malou chuť k jídlu, je důležité udržovat adekvátní výživu. Zaměřte se na lehce stravitelné potraviny jako polévky, šťávy, ovoce a zeleninu. Vyhněte se mastným a těžkým jídlům, která by mohla zatěžovat váš žaludek. 

Je důležité mít na paměti, že pokud se vaše horečka nezlepšuje nebo se zhoršuje, měli byste se obrátit na svého lékaře. Zimnice může být příznakem vážnějších onemocnění a může vyžadovat i lékařskou péči.

Zimnice bez teploty a zimnice bez horečky

  • Zimnice bez teploty či horečky je stav, kdy se cítíme unavení, vyčerpaní a slabí, ale nezažíváme teplotní zvýšení těla. Tento stav je často spojen s nachlazením. 
  • Některé z příznaků zimnice bez horečky mohou zahrnovat svalovou bolest, úzkost, bolest hlavy, slabost a závratě. Může se také vyskytnout mírný nárůst teploty těla, který nevystupuje nad hranici 38 °C. 
  • Příčinou zimnice bez horečky může být oslabená imunitní funkce organismu, fyzická či emocionální únava, stres, nedostatek spánku, nevhodný životní styl nebo určité léky. 

Pro léčbu zimnice bez horečky je důležité dbát na dostatečný odpočinek a zlepšení životního stylu. Doporučuje se zvýšení příjmu vitamínů, minerálů a živin, pití dostatečného množství vody, zmírnění stresu a získání adekvátního množství spánku. V případě potřeby může být vhodné užívat další podpůrná opatření, jako jsou bylinné čaje, přírodní léky nebo ovocné šťávy.

Pokud zimnici bez horečky provázejí neobvyklé nebo závažné příznaky, je důležité konzultovat to s lékařem.

Vzplanutí emocí

Je tu i jeden jiný důvod, proč zimnice vzniká. Už se vám někdy stalo, že se husí kůže dostavila, když jste slyšeli úžasnou hudbu nebo když jste si vyslechli smutný nebo naopak radostný příběh? Dostaví se dokonce i při filmech či seriálech, při hádkách či naopak projevech lásky.

  • Ano, zimnice se může projevit i tehdy, když prožíváte silný emocionální zážitek a i tehdy, když na tento silný zážitek zpětně myslíte. 
  • Nemusí tedy vždy signalizovat jen život ohrožující diagnózu, což je určitě dobrá zpráva.

 Doporučujeme také: Skutečně nám káva s mlékem škodí? Proč se vzdát tohoto povzbuzovače?

Zimnice u dětí Depositphotos

Zimnice u dětí

Zimnice, známá také jako horečka, je jedním z nejčastějších příznaků onemocnění u dětí. Je to normální reakce organismu na boj proti infekci nebo jiným zdravotním problémům. Zde jsou některé důležité informace o zimnici u dětí:

  • Příznaky zimnice - obvyklými příznaky zimnice u dětí jsou vysoká teplota, únava, nechutenství, zimnice, dušnost, bolest hlavy a svalů a kašel. 
  • Příčiny zimnice - zimnici u dětí nejčastěji způsobují viry, jako například chřipka, nachlazení nebo virové infekce horních dýchacích cest. Může však také být způsobena bakteriální infekcí, jako je například angína. 
  • Léčba zimnice - efektivní léčba zimnice u dětí zahrnuje několik opatření. Důraz se klade na hydrataci, odpočinek, užívání léků na zmírnění příznaků jako paracetamol nebo ibuprofen (podle pokynů lékaře) a zajištění dostatečného komfortu dítěte. 

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud je zimnice vyšší než 38 °C a trvá déle než tři dny, nebo pokud se příznaky zhoršují, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Navíc, pokud je dítě mladší než tři měsíce, je důležité okamžitě kontaktovat lékaře v případě zvýšené teploty.

Prevence zimnice u dětí

Prevence zimnice u dětí zahrnuje základní opatření jako mytí rukou, očkování proti virům jako chřipka a posílení imunitního systému zdravou stravou, dostatkem spánku a pravidelným cvičením.

V případě jakýchkoli konkrétních otázek nebo obav byste měli vyhledat radu, názor či pomoc lékaře.

Kdy při zimnici vyhledat lékaře?

  • Když je zimnice doprovázena vysokou horečkou. 
  • V případě, že je zimnice doprovázena malátností. 
  • Pokud se k zimnici přidá i průjem nebo zvracení.

Silná třesavka, tedy zimnice, může být příznakem otravy krve, zánětu plic či dokonce projevem alergické reakce. Pokud je důvodem zimnice bakteriální onemocnění, pomohou antibiotika. Naopak, pokud jde o příznak chřipky, pomůže vám jen důkladné vyležení choroby.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE