Dlouhý, krajkový, vintage? Který svatební závoj si vybrat?

svatební závoj

Výběr svatebních šatů je pro každou nevěstu výjimečným, ale i trochu stresujícím dnem. Kolik je třeba zhubnout v bocích? A co ten záda napěchovaná v korzetu? Jak shodím pět kilogramů za dva měsíce? No, milé nevěsty, přiznejme si, pro některé z nás je opravdu těžké vybrat si šaty, které nám perfektně sednou, líbí se nám a nevyžadují šestkrát týdně hodinové tréninky a tvrdou dietu.

A co neodmyslitelně patří ke svatebním šatům? No přece svatební závoj. Elegantní doplněk, který dodá celému vašemu vzhledu neskutečný šmrnc (a zakryje širší záda a drobné nedostatky). Dlouhý vintage svatební závoj, svatební závoje zdobené, organza závoj, krajkový dlouhý svatební závoj, dvouvrstvý svatební závoj, španělská krajka – dnes je výběr skutečně široký a ve svatebních salonech můžete najít mnoho typů svatebních závojů, proto si každá nevěsta najde ten svůj vysněný módní doplněk.

Svatební závoj patří mezi nejnáročnější svatební doplňky. Mnohé nevěsty dnes spíše preferují květinové čelenky, třpytivé sponky, zdobené vlasové doplňky nebo moderní mašle. Avšak mnoho z nich stále rádo vsází na klasiku a volí krásný svatební závoj.

Jaký si vybrat, aby se dokonale hodil k vašim vysněným svatebním šatům? Existuje mnoho druhů závojů s různou délkou i zdobením. Od krátkých lemovaných krajkou až po dlouhé katedrální. Pojďme si představit několik druhů závojů. Díky tomuto jednoduchému přehledu vám pomůžeme vybrat ten pravý.

Podívej: Jak oznámit nepozvání na svatbu své rodině či přátelům?

Historie a symbolika svatebního závoje

Závoj je nejromantičtější ze všech svatebních doplňků a zahaluje nevěstu rouškou tajemství. Často slouží jako dokonalé zakončení svatebních šatů.

Věděli jste, že historie svatebního závoje sahá až do starověkého Říma? Lidé tehdy věřili, že zlí duchové a démoni by mohli být přitahováni krásou nevěsty, a proto zakrývali tváře nevěstám závojem, aby je zmátli a odehnali.

Někteří hledají jeho původ v domluvených sňatcích, kdy díky závoji ženich nemohl vidět svou nevěstu před obřadem, a tím pádem nemohl odstoupit od smlouvy. Ve středověku představoval nevěstin závoj symbol čistoty, skromnosti, zdrženlivosti a zároveň byl výrazem nevěstiny odevzdanosti a poslušnosti vůči budoucímu manželovi. Nevěstin závoj byl ve viktoriánské éře znakem společenského postavení. Bohatství nevěsty se určovalo podle hmotnosti, délky a materiálu závoje.

Odhrnutí závoje ženichem znamenalo, že pár může vstoupit do fyzického vztahu. Je to symbol porušení nevěstiny čistoty a cudnosti.

Dnes na moderních svatbách představuje závoj módní doplněk. Většinou se už nenosí kvůli svému symbolickému významu.

Krátký závoj
Pinterest.com

Závoj do tváře

Existují různé délky svatebního závoje – od těch, které se táhnou několik metrů za nevěstou, až po kratší modely. Závoje do tváře představují půvabné krátké závoje, které jemně zakrývají čelo a horní polovinu tváře. Jsou elegantním a romantickým prvkem. Tzv. „bird cage“ (v překladu ptačí klec) je většinou vyrobený ze síťoviny a nejčastěji je připevněný k čepicím, čelenkám nebo hřebínkům do vlasů. Tento druh závoje se hodí ke krajkovým šatům sahajícím do poloviny lýtek nebo k mini šatům ve stylu šedesátých let. Pokud jste milovnicí vintage stylu, tento závoj je pro vás jako stvořený.

Závoj Blusher, vyrobený z tylu a sahající po bradu, zakrývá celou tvář. Bývá často součástí dlouhého závoje, ale nosí se i samostatně. Tento krátký závoj do tváře dodává tajemný vzhled a přináší chvíli napětí, když ho ženich odhrnuje nevěstě z tváře při prvním polibku.

Závoj po lokty
Pinterest.com

Závoj po lokty

Závoj loketní délky je středně dlouhý typ závoje, který sahá po lokty. Připevněný vysoko na hlavě spolu s drdolem dokonale zapadá do svatby ve stylu retro a šedesátých let. Tento svatební závoj doporučujeme nosit na lehké letní svatbě někde v zahradě nebo v areálu zámku. Nemusíte se trápit s dlouhým a těžkým závojem během horkých dnů, o který by mohl někdo z vašich hostů zakopnout.

Podívej také na: Proč nevěsta hází kytici? Poznej historii tohoto zvyku!

Závoj po konečky prstů
Pinterest.com

Po konečky prstů

Středně dlouhý závoj, jehož délka sahá několik centimetrů pod pas, lehce nad nebo pod úrovní, kde dosahují vaše prsty, když máte ruce podél těla. Díky této délce je závoj univerzální a vhodný pro běžné i formální svatby. K dlouhým, pod kolena, k zdobeným či jednodušším šatům, rozpuštěným, vyčesaným nebo zapleteným vlasům – tento závoj se jednoduše hodí ke všem druhům svatebních šatů a účesům.

Kaplový a katedrální závoj
Pinterest.com

Kaplový a katedrální závoj (svatební závoje kostelní)

Některé závoje dostaly jména podle toho, kde se nosily. Kaplový závoj, jak název napovídá, nosily nevěsty během formálnějších svateb v menším kostele nebo kapli. Jeho délka sahá až k zemi, dokonce i několik centimetrů za šaty. Tyto závoje jsou často zdobeny krajkou nebo složitou výšivkou. Hrubší závoj je modernější a minimalističtější verzí tohoto nadčasového doplňku.

Katedrální závoj patří mezi nejdelší závoje, které přesahují i vlečku šatů a táhnou se půl metru či více za nevěstou. Vypadají opravdu honosně a každá nevěsta se v něm cítí jako pravá princezna. Nevýhodou těchto závojů je, že při jeho nošení je nutná pomoc při přesunu nebo roztahování. Katedrální závoj se hodí k dlouhým svatebním šatům i šatům s Áčkovým střihem.

Vidíme je, zejména katedrální závoj, u nevěst z panovnických rodin. Avšak klidně po něm sáhněte i vy. Pokud zvolíte svatební šaty bez vlečky, která je krásná především na fotografiích, ale chcete se cítit jako princezna, sáhněte po takovémto delším závoji. Ten vlečku nahradí a po obřadu si ho můžete jednoduše sundat.

Závoj Juliet cap
Pinterest.com

Závoj Juliet cap

Závoj, který je omotaný kolem temene hlavy nebo čela a vytváří vzhled ve tvaru klobouku, je vhodný zejména pro nevěsty, které si vysnily svatbu s vintage tematikou. Viděli jste film Velký Gatsby? Tak závoj s názvem Juliet cap se hodí přesně na svatby v tomto dekadentním stylu vyšší třídy ve dvacátých letech. Skombinujte tento závoj se svatebními šaty typu slip (jednoduché hedvábné šaty s tenkými ramínky) a přenesete se do bohémského období.

Zaujme tě: Květinové korunky na každé roční období: Kterou si vybereš?

Španělská Mantilla
Pinterest.com

Španělská Mantilla

Pokud hledáte závoje zdobené krajkou, určitě vsaďte na romantickou mantillu. Tradiční španělský závoj (španělská krajka) je jednovrstvý, lemovaný krajkou, kulatého nebo oválného tvaru. Mantilla se nosí přímo na vršku hlavy, několik centimetrů od vlasové linie, nebo může překrývat i tvář. Tento styl svatebního závoje je oblíbenou volbou pro nevěsty, které dávají přednost skromnějšímu vzhledu nebo chtějí jemně zahalit svá ramena z náboženských či kulturních důvodů.

Krajkový lem na závoj

Tento svatební doplněk nevěsty v podobě španělské Mantilly si můžete nechat i vyrobit. Pořiďte si závoj (dlouhý, středně dlouhý, vintage závoj) a šikovná švadlena vám ho dokáže ozdobit krajkou.

Svatební závoj
Pinterest.com

Dalšími druhy závojů jsou například tzv. waltz veil nebo baletní závoj, který sahá někde mezi kolena a kotníky. Tento závoj je skvělou volbou pro drobnější nevěsty a ty, které hledají romantický a ultra ženský doplněk ke svým svatebním šatům.

Můžete také vsadit na jednoduchý jednovrstvý, ale velmi jemný a elegantní závoj nebo něžný splývavý závoj s řasením. Případně zvolte čistý hladký závoj, který bude lichotit všem svatebním šatům.

INSPIRUJTE SE: Svatební závoje

Svatební závoje kostelní

Závoj
Pinterest/esteecouture.com

Vintage svatební závoj s krajkou

Závoj
Pinterest/chicvintagebrides.com

Španělská krajka

Závoj
Pinterest/tonifederici.com

Dvouvrstvý svatební závoj

Dvouvrstvý svatební závoj
pinterest.com/WeddingsOnline/

Svatební závoj s krajkou

Závoj
Pinterest/fabulousfrocksbridal.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE