Výchova dětí podle znamení horoskopu (II. část): Na co se připravit?

výchova dětí podle znamení horoskopu

V první části článku o výchově dětí podle znamení horoskopu jsme zahrnuli charakter poloviny znamení v kontextu s výchovnými kroky, které fungují na jednotlivé děti. V dnešním pokračování bychom chtěli naznačit vhodné výchovné přístupy pro druhou polovinu znamení. Možná i na základě tohoto hvězdného náčrtu lépe pochopíte své dítě, což vám usnadní komunikaci s ním a celkovou výchovu. Pojďme se tedy na to podívat.

Tip pro vás: Dítě ve znamení STŘELEC: Objevte jeho neuvěřitelné vlastnosti!

VÁHY (24.09. – 23.10.)

Na pohled malý andílek, ale uvnitř s čertíkem. Máte doma dítě ve znamení Vah? Pak jste si už určitě všimli, že to, co funguje na 100 % u jiných dětí, u vašeho zrovna úspěch nemá. Nevadí, budete muset zvolit originálnější výchovné metody. Děti ve znamení Vah často mění své směřování, pochybují a poměrně rychle se vzdávají. Proto byste se měli při jejich výchově zaměřit na podporu výdrže při dosahování cílů, což je ochrání před mnoha problémy v dospělosti. Volte formu postupných (i když pomalých) kroků. Motivujte je pochvalou, a to zejména v momentech, kdy úspěšně dokončí to, co si předsevzaly. Udržujte jejich sklony k pedantnosti i kreativitě prostřednictvím vhodně zvolených aktivit. Nechte je vyzdobit si svůj pokoj podle vlastních představ a nezasahujte jim ani do jejich systému při úklidu. Je velmi důležité naučit je otevřeně komunikovat, a to i o problematických věcech. Dejte jim pocítit, že se vám mohou svěřit kdykoli a s čímkoli, a snažte se jejich důvěru nezklamat. Malé Váhy, jak jsme již zmínili, povzbudíte správně směřovanou pochvalou, ale rozhodně se vyhněte porovnávání vašeho dítěte s ostatními.

Podívejte se také na: Co znamená sen o miminku?

o výchově dětí podle znamení
Depositphotos

ŠTÍR (24.10. – 22.11.)

Pokud máme být opravdu upřímní, malý Štír s velkou pravděpodobností nebude úplně bezproblémovým dítětem, i když rozhodně okouzlujícím a s velkou charismou. Už od útlého věku má „dar“ omotat si ostatní kolem prstu, a tak jeho okolí většinou skáče, jak ono píská. Na to si při jeho výchově dejte velký pozor! Nenechte se obměkčit jeho přesvědčivostí a argumenty. Když je něco potřeba udělat, tak to prostě musí být hotové a vše má svá pravidla. Právě ta jsou pro malého Štíra při výchově klíčová. Je důležité, aby si uvědomil, že se nedají obejít ani přelstít. Ratolesti ve znamení Štíra jsou mimořádně citlivé (vycítí každou slabost i náznak nálady) a vaší úlohou je také naučit je pracovat s emocemi, aby je „nepřemohly“. Trénovat sebeovládání jim mohou pomoci například bojové sporty, ale i jiné sportovní aktivity jsou pro ně opravdu dobrou volbou. Štírek potřebuje velkou dávku lásky a láskyplných projevů, ale zároveň je nutná disciplína a jasné hranice. Protože se rád „převtěluje“ do hrdinů z filmů a pohádek, můžete svou výchovu podpořit i jinými pozitivními vzory (kromě sebe), ale vybírejte je pečlivě.

STŘELEC (23.11. – 21.12.)

Malí Střelci jsou přítulné a přátelské děti. Potřebují hodně lásky, kterou dokáží svému okolí vrátit milými projevy. Většinou jsou velmi společenští a oblíbení, mnohdy plní roli třídních bavičů. Dávejte si však pozor, svou roztomilostí a úsměvy někdy dokáží šikovně manipulovat, a vy máte pak jako rodiče či vychovatelé tendenci dělat ústupky v rámci pravidel a disciplíny. To však rozhodně nedělejte! Vrátilo by se vám to v podobě nepříjemností, například v pubertě. V rámci komunikace s nimi buďte vždy upřímní a také je důležité vždy přesně říci, co od nich vyžadujete a co očekáváte. Malí Střelci potřebují jasné instrukce. Je také důležité hlídat jejich tendenci k soutěživosti, kterou byste měli pomocí aktivit přesměrovat více na spolupráci. Tato tendence „přeskakovat ostatní“ totiž může v dospělosti nabýt velmi nepříjemné podoby a také má potenciál negativně ovlivňovat mezilidské vztahy. Podpořte tedy přirozenou přátelskost Střelce, a pokud si neví, jaký sport zvolit, povzbuďte ho zejména ke kolektivním sportům. Ratolest ve znamení Střelce také opakujte staré známé – dvakrát měř a jednou řež. S velkou pravděpodobností totiž nejprve jedná a teprve potom přemýšlí o tom, co udělalo. Důležité je správné nasměrování ohnivé energie tohoto veselého dítěte.

KOZOROH (22.12. – 20.01.)

Okouzlující děti se zvláštní aurou – tak by se dali charakterizovat malí Kozorozi, u kterých někdy nevíte, na čem jste. Ve škole jim to většinou jde velmi dobře a časem se dostávají na pozice tzv. vůdců. Mají smysl pro krásu i spravedlnost, jsou výřeční i kreativní, což jsou skvělé předpoklady pro pozdější uplatnění. Avšak profesi (resp. střední či vysokou školu) si musí Kozorozi vybrat sami, aby později skutečně excelovali a byli úspěšní. Bude velmi prospěšné, když své zlatíčko ve znamení Kozoroha naučíte odpočívat a najít harmonické vyvážení mezi pracovními povinnostmi a zábavou. To můžete dosáhnout přesným časovým harmonogramem. Uvidíte, že vaše dítě bude harmonogramy a plánování milovat. Využijte to maximálně k jeho prospěchu. Neustále ho podporujte v upřímné komunikaci, což je velmi důležité již od útlého věku. Také mu zdůrazňujte, že i chyby a prohry jsou v životě důležité a nelze je brát tragicky. Kozoroh se totiž jen těžko přes ně přenáší a nesprávná výchova může způsobit, že později půjde za svým cílem „přes mrtvoly“.

Podívej se: Barvy podle znamení zvěrokruhu – které barvy jsou pro tebe správnou volbou? (2. část)

dítě Ryby
Depositphotos

VODNÁŘ (21.01. – 19.02.)

Malý Vodnář je většinou milé, přátelské a nekomplikované dítě. Je tu však jedno ALE! Je třeba myslet na to, že Vodnáři potřebují prostor pro rozvoj kreativity, protože bez toho by se jejich tvořivá energie mohla obrátit proti nim a měli by tendenci vynikat v různých neplechách. Sportovní aktivity možná nebudou pro ně to pravé, ale určitě je podpořte, pokud budou mít zájem o jakýkoli kroužek. Jejich energie musí být jednoduše správně využita. Důraz klaďte na rozvoj spolehlivosti – dávejte svému Vodnáři malé úkoly se zodpovědností (péče o domácího mazlíčka však raději nechte na později). Je třeba postupovat pomalu a postupně. Dítě ve znamení Vodnáře je také specifické tím, že se často projevuje jako „malý dospělý“, a tomu je třeba přizpůsobit i komunikaci s ním. Možná budete pozitivně překvapeni, jak změna stylu komunikace na „dospělejší“ úroveň ovlivní i samotné chování vašeho dítěte.

RYBY (20.02. – 20.03.)

Pokud máte doma Rybičku, víte, že jde o velmi milé, ale i zranitelné dítě. Každá nespravedlnost či nevhodné chování dokáže výrazně ovlivnit tuto křehkou dušičku. Proto je citlivý přístup k výchově rozhodně na místě. Děti ve znamení Ryb potřebují být láskyplnými projevy i slovy ujišťovány, že jsou milovány. Věnujte jim svůj čas a společně fantazírujte. Fantazii mají tyto děti totiž opravdu bujnou. Čtěte si s nimi a procházejte se společně zeměmi plnými kouzelných bytostí, kde dobro vítězí nad zlem, ale nezapomeňte své dítě připravit i na tvrdou realitu. Nejlépe to uděláte tak, že budete podporovat formování jeho zdravého sebevědomí. Počítejte také s tím, že k úspěchu bude občas potřeba ho trochu popostrčit, někdy si prostě nebude věřit, ale vy ho ujišťujte, že je v jeho silách dosáhnout přiměřených cílů. Je to přece zodpovědné a pracovité znamení, takže v tomto ohledu nebude problém. Někdy bývá malá Rybička neopatrná při výběru přátel, proto dbejte na to, aby se náhodou nedostala do „špatné party“. A ještě jedna rada na závěr. Nikdy dítěti ve znamení Ryb neslibujte to, co nemůžete splnit. Pamatuje si to totiž velmi dobře a můžete přijít o jeho důvěru.

Pokračování si přečtěte zde: Výchova dětí podle znamení (I. část): Co platí na to vaše?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE