Staré cihly nevyhazujte! Máme pro vás tipy, jak je využít na zahradě

inspirace jak využít staré cihly

Po stavbě nám skoro vždy zůstane nějaký materiál navíc. Většinou jde o cihly. Možná jste koupili pozemek s domem a spolu s ním jste „zdědili" i pořádnou hromadu starých, klasických pálených cihel, které představují jeden z nejstarších stavebních materiálů.

Co s nimi děláte? Mnozí z nás se jich zbavují. Navléknou si rukavice, nahází je na přívěsný vozík a odvezou do sběrného dvora. A co kdybyste jim dali druhou šanci? Tento atraktivní materiál, který odolává extrémům počasí, můžete použít na různé projekty ve vaší zahradě. Práce s cihlou je nenáročná a dokážete z ní vytvořit skutečně pozoruhodné věci. Vyhrňte si tedy rukávy a nechte se inspirovat několika nápady.

Nepřehlédněte: Trápí vás zakalená a zelená voda v bazénu? S touto přísadou, kterou máte doma, se jí zbavíte!

Předtím, než se pustíte do projektu z cihel 

Staré cihly jsou kvalitní, pevné, stylové a prostředí, ve kterém se nacházejí, dodávají rustikální nádech. Jedinečný půvab mají díky příjemně nedokonalému povrchu, který vznikl ruční výrobou a využitím v minulosti. Stará, opotřebovaná cihla zaujme právě svým nedokonalým vzhledem, strukturou s vrásněním a vyraženou značkou výrobce. Starý materiál nelze vyrobit ani okopírovat, je třeba jej získat a zachránit.

Staré cihly
Pinterest.com/ruralsprout.com, Pinterest.com/gardenerspath.com

Každou cihlu je nejdříve nutné ručně vyčistit sekerkou ze všech stran nebo použít drátěný kartáč, kterým odstraníte zbytky malty. Pokud chcete dokonale vyčistit staré cihly od vápenných částí, použijte kyselinu solnou (chlorovodíkovou). Zřeďte ji s vodou v poměru 1:10. Při práci s touto chemikálií buďte velmi opatrní a dodržujte všechny bezpečnostní zásady. Nakonec cihlu opláchněte vodou.

Starou cihlu je dobré izolovat od vlhkosti, protože jde o nasákavý porézní materiál. V mrazu by mohla cihla prasknout, pokud je nasáklá. Aby se zabránilo nasákavosti cihel, měli byste jim dopřát hydrofobní nátěr, a to zejména v případě, že se chystáte cihly použít na chodník.

Existuje mnoho způsobů, jak využít staré cihly v zahradě. My vám přinášíme několik z nich.

Tip pro vás: Květ "ženského štěstí" přináší své majitelce štěstí v lásce

Chodník z cihel
Pinterest.com/diyncrafts.com, Pnterest.com/decoracion.facilisimo.com

Chodník ze starých cihel 

Pokud se vám na zahradě povaluje větší množství cihel a vy právě přemýšlíte nad tím, co použít na chodník v zahradě, máte skvělé řešení: použijte cihly. Předtím, než se pustíte do samotného pokládání, je vhodné si připravit pískové lože o tloušťce asi 5 centimetrů. Pod lože navrstvěte štěrk o tloušťce alespoň 15 centimetrů. Lože by mělo dobře odvádět vodu.

Nejlepší je, pokud dlažbu z cihel kladete do prostoru ohraničeného obrubníkem, aby se cihly nerozcházely. Spáry mezi cihlami vyplňte praným pískem. Při vytváření chodníku či plochy na sezení buďte kreativní. Ukládejte cihly do různých tvarů, kombinujte je s kameny nebo koupenou dlažbou.

Staré cihly také můžete využít na vytvoření praktických schodů, pokud se vaše zahrada nachází ve svahu.

Zeď z cihel
Pinterest.com/thespruce.com, Pinterest.com/Sabine Suhr

Zeď z cihel 

Zeď může být dekorativním oddělením jednotlivých částí zahrady. Dává také možnost vytvořit romantická stinná zákoutí nebo příjemný koutek s posezením.

Pomocí nižších zídek si můžete esteticky oddělit zahradní skalku či vytvořit vyvýšený záhon. Ať se rozhodnete pro klasický způsob – zdění s maltou, nebo jen jednoduše naskládáte cihly na sebe, cihlová zídka oživí a krásně doplní vaši zahradu.

Cihlový gril
Pinterest.com/thegreeneyedgirl.co.uk, Pinterest.com/Tihanyiné Szíjártó

Cihlový zahradní krb

Ze starých cihel si můžete postavit i krásný a jedinečný zahradní krb. Stavba krbu je však o něco náročnější než například výstavba zdi. Na začátku si promyslete, jak by měl váš krb vypadat. Zajistěte si veškerý materiál, nástroje a nářadí. Je vhodné, aby vám přišli na pomoc přátelé. Půjde vám to rychleji a také veseleji. I na ohniště můžete použít staré cihly, což určitě zvládnete i svépomocí.

Podívejte se také na: Jak se na jaře starat o balkonové květiny, aby kvetly až do konce podzimu?

Bylinková zahrada z cihel
Pinterest.com/Františka Beňová, Pinterest.com/Alexandra Breucker

Bylinková zahrada z cihel 

Skvělým nápadem, jak dát starým cihlám nový význam, je použít je na výrobu atraktivní spirály pro bylinkovou zahradu. Potřebujete jen cihly, předem upravené a zarovnané lože, zeminu a různé druhy bylinek. Není to nic složitého. Je to spíše relax a potěšení.

Spirálová bylinková zahrada bude neobvyklou, ale i praktickou ozdobou vašeho zahradního prostoru. Nemusí být však jen ve tvaru spirály. Cihly můžete uložit do čtverce, vyplnit jimi roh zahrady nebo je položit do země a vyčlenit tak prostor pro sázení jednotlivých bylinek.

Cihly jako dekorace
Pinterest.com/homehacks.co, Pinterest.com/corneliascorner.blogg.se

Cihly jako dekorace 

Staré cihly mohou být i krásnou dekorací. Můžete na ně voděodolnou barvou a štětcem napsat názvy bylinek a umístit je do zahrady. Udělejte do cihel menší otvory a zasaďte do nich sukulenty. Těm se bude v takových květináčích z cihel nejen dařit, ale budou i velmi pěkně vypadat.

Děrované cihly zase výborně poslouží jako jednoduché, ale velmi působivé svícny, které mohou být vkusným doplňkem i vaší domácnosti.

Sezení z cihel
Pinterest.com/janegrok.wordpress.com

Sezení z cihel 

Pro ty, kteří rádi recyklují a obnovují staré předměty, máme jeden skvělý nápad. Použijte pálené cihly k vytvoření zahradní lavičky. Pokud patříte do skupiny kutilů a domácích mistrů, pusťte se do vytvoření kompletního posezení. Tento projekt vyžaduje velké množství cihel a pořádnou dávku trpělivosti a času. Pokud to však budete dělat s nadšením a radostí, určitě vám to půjde od ruky.

Posezení si můžete vytvořit i kolem ohniště, které si snadno postavíte sami z cihel. Pro vnitřní část ohniště je vhodné použít železný rám, který zajistí větší odolnost a stabilitu konstrukce. Na tento rám je důležité aplikovat speciální barvu na železo, která odolá vysokým teplotám. Pamatujte, že běžná barva na železo není pro tento účel vhodná. Musíte zvolit speciální žáruvzdornou barvu na železo, která je určena pro povrchy vystavené extrémnímu teplu. Tato speciální barva na železo nejen ochrání kov před korozí, ale také zajistí, že se nebude při vysokých teplotách odlupovat nebo uvolňovat škodlivé látky. Při výběru barvy se vždy ujistěte, že je určena pro použití v ohništích nebo na jiné povrchy vystavené přímému ohni.

Včelí hotel
Pinterest.com/ma-planete.com, Pinterest.com/Pip Winter

Hmyzí domeček

Pokud je vám líto vyhodit cihly, které mají své nejlepší časy už dávno za sebou, nebo se vám je jednoduše nechce čistit, použijte je k vytvoření hmyzího domečku nebo hotelu pro hmyz. Při přípravě vám určitě rády pomohou i vaše děti či vnoučata. Tímto způsobem poskytnete domov osamělým druhům hmyzu, které vám zpříjemní pobyt na zahradě, opylí vám květiny a vy se budete těšit z bohaté úrody. Takový 5-hvězdičkový hmyzí hotel bude i milou ozdobou vaší zahrady.

Aktualizovaný článok: 02.09.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE