Okrasné trávy do zahrady: Jak je pěstovat a které jsou ty nejoblíbenější?

Okrasné trávy druhy a pjestování

V našich zahradách nepěstujeme jen užitkové rostliny. Rádi si náš zahradní prostor zkrášlujeme, modernizujeme a přizpůsobujeme tak, abychom se v něm cítili příjemně. Na zahradu se přece nechodíme jen pořádně nadřít, ale také relaxovat, osvěžit se studenou limonádou a ukrýt se před horkým sluncem v zahradním altánu, ugrilovat si něco s přáteli či kochat se krásou rozkvetlých květů. Zahrady mají nejen praktickou a užitkovou funkci, ale i odpočinkovou a estetickou. A právě mnozí z nás začali své zahrady přeměňovat na krásné oázy klidu a na místo, kde tráví většinu svého volného času.

Zahradní skalky či bylinkové zahrady dokážou poutavě dotvořit každou zahradu. V poslední době mezi nejoblíbenější okrasné rostliny patří i okrasné trávy, které jsou vysoce dekorativní a zahradě přidávají poutavý vizuální dojem. Okrasné trávy se vyznačují odolností, jsou nenáročné na pěstování, velmi snadno se množí a mají schopnost potlačit plevel. Jejich další výhodou je, že jsou vhodné téměř do každého zahradního konceptu.

Hodí se do skalek, úzkých záhonů, štěrkových ploch, problematických koutů, k zahradním jezírkům a potokům, na svahy, k chodníkům, do dvorů, moderních atrií a předzahrádek, ale i na střešní zahrady. Velmi pěkně vyniknou i ve skupinách s jehličnany. Okrasné trávy najdou své využití v zahradách s extrémnějšími podmínkami, například tam, kde je příliš sucho, mnoho slunce nebo neustálý stín. Mnohým nižším a středně vysokým druhům se výborně daří i ve vegetačních nádobách.

Jak se o okrasné trávy starat? Které druhy jsou nejoblíbenější?

Nepřehlédni: Trápí vás zakalená a zelená voda v bazénu? S touto přísadou, kterou máte doma, se jí zbavíte!

Jak vysazovat okrasné trávy

Okrasným trávám se daří všude, pokud jim vyberete vhodné stanoviště. Většinou nejsou náročné na vodu a vyžadují propustnou či sušší půdu, proto se raději vyhněte místům, kde hrozí rostlinám přemokření. Na výsadbu trav s kořenovým balem je vhodný jakýkoli čas, avšak nejlépe se ujmou na jaře. Při jejich vysazování nezapomeňte na to, že vyšší druhy patří vždy do pozadí a nižší do popředí. Trávy nevysazujte příliš natěsno, aby při rozrůstání krásně vynikly.

Zásady pěstování okrasných trav

Většině okrasných trav vyhovuje místo na plném slunci. Nepřekážejí jim vysoké teploty a dokonce ani silný vítr. Není nutné je pravidelně zavlažovat, a to ani v létě, ani pravidelně přihnojovat. Největší spotřebu vody mají okrasné trávy na jaře a v období po výsadbě, dokud se dobře nezakoření. Trávy můžete na jaře přihnojit prosátým kompostem nebo kvalitním vícesložkovým hnojivem. Okrasné trávy můžete na podzim množit dělením trsů, ale můžete tak učinit i na jaře. Výjimkou je ozdobnice čínská, kterou byste měli dělit v srpnu. Okrasné trávy řežte a stříhejte na jaře. Nedělejte to na podzim, protože v případě deště a později sněhu hrozí, že vlhkost pronikne do srdce rostliny a způsobí, že vyhnije. Na zimu nezapomeňte trsy svázat. Některé druhy okrasných trav u nás zimu nepřečkají a je třeba je zazimovat vysazené v nádobě a uložit je do sklepa.

Tip pro vás: Barvení železa: Jak na to?

Pampová tráva
pinterest.com

Kortaderia - Pampová tráva

Nádherně hustá a majestátní kortaderia (Cortaderia selloana) v každé zahradě navodí atmosféru pampových trav Jižní Ameriky. Tento druh patří k nejvyšším okrasným trávám, které jsou díky střapatým koncovým metlinám v zahradním prostoru nepřehlédnutelné. Jedná se o nenáročnou rostlinu s minimálními nároky na vláhu. Spíše jí vyhovuje sušší propustná půda a slunečné stanoviště. Nejčastěji se kortaderia využívá jako solitér v záhonech, ve skupinových výsadbách nebo jako pohledová bariéra. Tato okrasná tráva se rozrůstá do šířky až jednoho metru a výšku může mít dva metry. Ačkoli některé odrůdy kortaderie jsou mrazuvzdorné, tento druh je náchylný na vymrzání. Proto byste ji měli vysazovat na místa, která jsou chráněná před chladným větrem. Přes zimu jí také dopřejte ochrannou nástielku tlustou minimálně deset centimetrů, aby kořeny rostliny přečkaly zimu bez újmy. Mezi nejznámější kultivary kortaderie patří například Pink feather, White plume, Silver fountain. Vyznačují se nádhernými barvami od bílé přes růžovou až po vanilkovou či žlutou.

Kavyl
pinterest.com

Kavyl chvostnatý

Tento jemný a na pohled velmi křehký druh okrasné trávy vypadá velmi poutavě v květináči, ve skupinové výsadbě, ale i na svazích, kde kromě estetické funkce zabraňuje erozi půdy. Díky své nenáročnosti a odolnosti proti suchu se často kavyl (Nassella tenuissima) používá i na zelených střechách. Tato okrasná tráva je odolná a přizpůsobivá, a umí se velmi snadno vysemeňovat a rozšiřovat po zahradě. Někdy se z tohoto důvodu kavyl považuje za invazivní druh okrasné trávy. Dá se tomu však snadno předejít tím, že ostříháte metličku rostliny ještě před vysemeněním. Tato tráva je mrazuvzdorná a vyhovuje jí slunečné stanoviště a skromná zálivka. Jde o nižší druh okrasné trávy, který dorůstá do výšky půl metru.

Doporučujeme: Nenáročné rostliny do venkovních květináčů, které zkrášlí okno, balkon i terasu

Perovec psiarkovitý
pinterest.com

Perovec psiarkovitý

Perovec psiarkovitý (Pennisetum alopecuroides) patří k oblíbeným trávám v českých zahradách. Atraktivní barevné klásky kvetou po celé léto. Perovci se daří na slunném stanovišti, ale nevadí mu ani přítomnost vyšší budovy a částečný polostín. Ve vhodných podmínkách se dokonce dokáže rozmnožit i bez vaší pomoci. Je to velmi vděčná, dekorativní rostlina, která není vůbec náročná na vodu. Perovce jsou ideální do záhonů a krásně dotvoří obraz s jarními trvalkami. Kromě perovce psiarkovitého je velmi populární i perovec velkoklasý (Pennisetum setaceum).

Proso
pinterest.com

Proso prutnaté

Proso prutnaté (Panicum virgatum) je okrasná tráva středního vzrůstu, která se částečně zbarvuje v podzimním období. Vytváří bohaté a husté trsy, působí jemněji, krásně kvete již během léta a má mnoho zajímavých kultivarů. Rostlina v dospělosti dosahuje výšky přibližně dva metry. Šířka rostliny se pohybuje okolo sedmdesáti pěti centimetrů. Proso je mrazuvzdorné až do -28 °C. Může se pěstovat v květináčích, ale skvěle poslouží i jako živý plot.

Okrasné trávy
pinterest.com

Mezi další nádherné druhy okrasných trav, které dodají vaší zahradě uměleckou a přitažlivou hodnotu, patří například nízko rostoucí kostřava sivá (Festuca glauca), ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis) s atraktivními příčně pruhovanými listy. Nízká, plazivá ostřice chocholatá (Carex comans), texaská tráva (Muhlenbergia capillaris) s našuchoreným perovitým chocholem květů, zářivě červená imperáta válcovitá (Imperata cylindrica).

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE