Originální svatební menu, kterým potěšíš každého hosta

Svatební menu

S rostoucím množstvím potravinových alergií a intolerancí je sestavení svatebního menu stále náročnější. Tradiční menu patří ke svatbě a část vašich hostů ho bude očekávat, ale můžete ho upravit podle svého gusta. Jak se tedy vyhnout co největšímu množství alergenů a vytvořit svatební menu, kterým potěšíte každého hosta? Na potravinové alergie a speciální diety se zeptejte předem. Ideálně už při pozvání, případně si nechte speciální požadavky na stravu označit na RSVP kartičce.

Tip pro vás: Zasedací pořádek na svatbě: Návod, jak ho zvládnout bravurně

Svatební přípitek

Šampaňské je tradiční, ale svou barvou může velmi jednoduše pokazit svatební výzdobu. Proč tedy sladit přípitek s výzdobou? Barevné sirupy se postarají o barvu a barmani vykouzlí váš oblíbený drink. Vaše hosty potěšíte zajímavým nápojem, z něhož budou muset v nejhorším případě vypít jen jednu sklenku. Nezapomeňte ale na děti a ty, kteří nepijí alkohol. Připravte pro ně nealko verzi vašich drinků.

Podívej se také na: Jak vybrat svatební boty? Držte se těchto rad!

svatební přípitek
pinterest.com

Svatební předkrm

Můžete si vybrat mezi teplým servírovaným předkrmem nebo studeným talířkem. Co říká tradice? Šunková rolka plněná křenovou pěnou. Nebo snad raději kousek prosciutta, kvalitní sýr nebo studené sýrové či zeleninové rolky plněné zajímavými náplněmi? Rolky lze připravit v různých variacích a spolu s čerstvou bagetkou zaženou hlad a naservírované budou vypadat skvěle. Pokud si vyberete studený předkrm, potěšíte tím hosty, kteří nebudou muset čekat, a ušetříte si čas s roznášením. Svatba tak proběhne plynuleji.

Pokud máte mezi hosty mnoho vegetariánů, zvolte bezmasý předkrm. Míchaný zeleninový salát servírovaný ve vysoké sklenici místo mističky či talířku bude vypadat skvěle. Bagetka, kterou k němu můžete podávat, může být klidně bezlepková.

svatební menu
pinterest.com

Polévka a hlavní chod

Polévka a hlavní chod jsou na slovenských svatbách stejně tradiční. Kuřecí polévka je oblíbená, ale pro celiaky jsou běžné nudle nepřijatelné. Pokud máte takové hosty, jednoduše požádejte svého dodavatele stravy, aby pro ně připravil vývar jen se zeleninou.

Porci hlavního jídla nepřehánějte. Místo kombinace různých druhů masa si vyberte jedno kvalitnější. Přílohu zkombinujte z brambor a rýže a nezapomeňte na zeleninu. Takto neurazíte nikoho a i v případě alergií budou mít vaši hosté na výběr.

V restauraci se zeptejte, zda používají na zahušťování mouku nebo smetanu. Samozřejmě, kvalitní restaurace na to ani nepomyslí, ale jistota je jistota. Mléčné produkty mohou způsobit ještě více problémů než mouka, protože intolerance na laktózu je poměrně rozšířená. Při výběru hlavního menu se tedy soustřeďte na to, aby co nejméně jídel obsahovalo mléko. Ti, kteří s ním problém nemají, si mohou mléčné výrobky vychutnat později.

Doporučujeme: Hry a aktivity na rozlučku se svobodou: Jak se odvázat a pobavit?

jídlo na svatbu
pinterest.com

Svatební bufety – pestrost na prvním místě

První bufety by měly být servírovány přibližně tři hodiny po hlavním jídle, a poté následují půlnoční bufety. Aby si každý našel to své, vyberte si jedno kuřecí, vepřové a hovězí jídlo nebo zvěřinu. Ke každému chodu by měla patřit jedna příloha. Pro dětské hosty připravte jejich oblíbené kuřecí nugety, těstoviny s kečupem nebo hranolky.

Nezapomeňte na zeleninové saláty, výběr by měl zahrnovat alespoň dva studené zeleninové saláty, grilovanou zeleninu a ovocný salát. Pokud zvolíte i extra omáčky k jídlu, měly by být servírovány zvlášť. Hlavně proto, že právě omáčky mohou obsahovat množství alergenů, zejména smetanu, ale i ořechy nebo mouku.

Místo bufetů však můžete zvolit i jiná teplá jídla. Na slovenských svatbách je typické, že se podává segedínský guláš, kapustnice nebo jiné teplé vařené jídlo. Vše záleží na vás, vašich preferencích a samozřejmě i na nabídce restaurace či dodavatele pokrmů na svatbu.

svatební bufet
pinterest.com

V restauracích je zvykem označovat jídla v bufetech štítky. Je to kvůli přehlednosti, ale také proto, aby hosté nemuseli otevírat všechny mísy, než si vyberou. Jídlo pak zbytečně nevychladne. Pokud máte mezi hosty alergiky, požádejte restauraci, aby na štítky s popisem jídel přidala i seznam obsažených alergenů.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE