Čas na podzimní výsadbu cibulovin: Co zasadit hned a co ještě počká?

podzimní výsadba cibulovin

Podzim je ideálním obdobím pro výsadbu cibulovin. Jarní květiny, jako jsou tulipány nebo narcisy, jsou posly jara a přinášejí do našich zahrad spoustu krásných barev. Pohled na ně těší nejen nás, ale i všechny, kteří kolem našich zahrad procházejí. Které cibuloviny je dobré vysazovat na začátku podzimu a které na konci, aby se naše zahrádka na jaře proměnila v pohádkové místo?

S těmito cibulkami rychle do země!

Některé druhy cibulovin vyžadují dřívější výsadbu, aby měly dostatek času na zakořenění před příchodem zimy. Aby tyto rostliny správně prošly fází vegetačního klidu a mohly na jaře bohatě kvést, musí se dostat do chladu či dokonce projít mrazem.

Tulipány (Tulipa)

Tulipány patří mezi nejoblíbenější jarní květiny a měly by být zasazeny během září až října. Potřebují chladnou půdu, ale stále dostatečně teplou, aby se stihly zakořenit. Doporučuje se je vysadit 10 až 15 cm hluboko a na slunné místo.

Narcisy (Narcissus)

Narcisy jsou velmi odolné cibuloviny a měly by najít své místo na zahrádce hned na začátku podzimu. Ideální čas pro výsadbu je od konce srpna do konce října. Narcisy preferují vlhkou, dobře propustnou půdu a stanoviště s dostatkem slunce.

Tip: Díky tomu, že na podzim zasadíte pár cibulek tulipánů nebo narcisů, můžete se celé jaro těšit na čerstvé řezané květiny do vázy – přímo z vlastní zahrádky!

Hyacinty (Hyacinthus)

Hyacinty jsou krásné voňavé květiny, které se vysazují od září do října. Potřebují hlubší výsadbu (asi 15 cm) a slunné místo. Hyacinty mohou být citlivé na vlhkost, proto je důležité je vysadit do dobře propustné půdy.

Šafrán (Crocus)

Šafrány jsou prvními posly jara, proto na ně myslete už v září. Pro úspěšné kvetení vyžadují slunné nebo mírně stinné místo a propustnou půdu. Cibulky sázejte do hloubky 5 až 10 cm.

Doporučujeme: Zazimování muškátů – TOP rady a postup, jak na to!

cibuloviny
Depositphotos

Co sázíme před příchodem prvních mrazů?

Některé cibuloviny můžeme vysazovat i později na podzim, protože se zakořeňují rychleji nebo jsou odolnější vůči chladu. S výsadbou se nemusíte spěchat až do poloviny listopadu, pokud je podzim mírný.

Česnek (Allium sativum)

Česnek se obvykle sází od konce října do začátku listopadu, když je půda chladná, ale ještě nezamrzlá. Vyžaduje slunné místo a dobře propustnou půdu. Česnekové hlavičky rozdělte na jednotlivé stroužky a zasaďte je do hloubky asi 5 cm, špičkou nahoru.

Okrasné česneky (Allium giganteum)

Okrasné druhy česneku se rovněž vysazují později na podzim, ideálně v říjnu nebo listopadu. Tyto rostliny jsou velmi odolné vůči mrazu a jejich cibulky se mohou sázet hlouběji, přibližně 10 až 15 cm.

Kosatce (Iris reticulata)

Kosatce jsou jedny z cibulovin, které lze vysazovat i v pozdějších podzimních měsících. Vhodný čas je od října do poloviny listopadu. Preferují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu.

Tip pro vás: Rozhodli jste se pro stromy na zahradě? TAKHLE se připravit na jejich výsadbu!

sázení česneku
Depositphotos

Jak správně sázet cibuloviny

Při výsadbě cibulovin je důležité dodržovat několik základních pravidel:

  • Výběr místa: Většina cibulovin preferuje slunné nebo mírně stinné místo a dobře propustnou půdu. Vyhněte se místům, kde se hromadí voda, protože cibulky mohou hnít.
  • Správná hloubka: Cibulky by měly být zasazeny přibližně do hloubky, která je dvojnásobkem jejich velikosti. Pokud je cibulka vysoká 5 cm, měla by být zasazena do hloubky 10 cm.
  • Rozestupy: Dodržujte správné rozestupy mezi jednotlivými cibulkami. Větší cibulky (např. tulipány) potřebují více prostoru (asi 10–15 cm), zatímco menší druhy (šafrány) mohou být blíže u sebe.

Po výsadbě je důležité cibuloviny důkladně zalít, aby se mohly úspěšně zakořenit. Pokud je podzim suchý, zalévejte je pravidelně, ale dejte pozor, aby půda nebyla přemokřená. S příchodem zimy můžete záhony zakrýt vrstvou mulče nebo listí, což pomůže ochránit cibulky před silnými mrazy.

Tip: Cibuloviny můžete sázet také do větších květináčů. Sázejte ve vrstvách – substrát, pár cibulek tulipánů, substrát, cibulky narcisů nebo hyacintů, substrát, cibulky šafránu, substrát a mulč. Na jaře si květiny v plné kráse můžete vystavit před vchodovými dveřmi nebo na terase.

Jako v botanické zahradě

Podzimní výsadba cibulovin potěší mnoho zahrádkářů. Celou zimu si pak představují, jak elegantně či vesele bude jejich zahrádka působit na jaře. Cibulky je vhodné sázet na místa, která na jaře obvykle zůstávají prázdná – např. v blízkosti pivoněk, host, okrasných trav nebo letních trvalek.

Vyplní prostor, který by jinak na jaře zůstal prázdný. A protože teď už víte, které cibuloviny sázet dříve a které ještě mohou počkat, pravděpodobně jsme vám právě naplánovali program na následující víkend. Ať se i vaše zahrádka na jaře promění v botanickou!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE