Ve "souboji" listové těsto versus kynuté těsto je každé z nich vítězem v jiné kategorii. Zatímco listové je absolutně jednoduché na přípravu, kynuté poskytuje našim chuťovým buňkám přece jen zážitek o něco vyššího levelu. Na druhé straně, když už porovnáváme, zatímco listové těsto nám žaludek a trávení nijak nezatěžuje, a to bez ohledu na jeho náplň, o tom kynutém přece jen víme...
Ačkoli jsou kynuté koláče o trochu složitější na přípravu, vždy stojí jejich chuť za každou minutu strávenou v kuchyni, nemyslíte? Jakou ale dáváte přednost vy – sladkým nebo slaným pochoutkám? Tradičně mnozí z nás mají rádi pečené buchty, kynuté záviny a podobně. Ze slaných pak pizzové rohlíčky či rolky se sýrem. Ať už je vaším favoritem jedno nebo druhé, dnes si rozhodně nenechte ujít ty nejlepší slané recepty z kynutého těsta, které jsme pro vás shromáždili. Kterým začnete?
Zaujme vás: 4 skvělé recepty z dýně hokkaido - na lahodnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku
Zdroj: Depositphotos
Škvarkovo-smetanové pagáčiky
Budete potřebovat:
- 600 g hladké mouky
- 300 g škvarků
- 200 ml kysané smetany
- 150 g másla
- 50 ml mléka
- 30 g droždí
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 lžičku krystalového cukru
- sůl a trochu vepřového sádla
Postup přípravy:
Hned na úvod upozorňujeme, že postup přípravy bude o něco náročnější, ale pokud to nevzdáte, výsledek pro vás bude dokonalou odměnou. Pojďme tedy na to! Škvarky buďte umelejte nebo jen nakrájejte nadrobno a promíchejte je se vepřovým sádlem a trochou soli. Odkládejte do lednice. Mezitím smíchejte hladkou mouku a 2 lžičky soli, udělejte do mouky důlek, do kterého rozdrobíte droždí, přidáte cukr, vlažné mléko a odložíte asi na 15 minut. Po uplynutí této doby přidejte k kvásku jedno vejce, změklé máslo, které nakrájejte na menší kousky, kysanou smetanu a buď v kuchyňském robotu nebo ručně pořádně vypracujte těsto. Těsto musí být hladké, pružné a musí se odlepovat od mísy.
Pomoučněte si desku, vyklopte na ni těsto a rozválejte ho přibližně na jeden až jeden a půl centimetru tloušťku. Na těsto uložte připravené škvarky, přičemž okraje nechte suché. Těsto přeložte z vrchní strany do středu a potom i ze spodní části do středu. Měli byste mít tři vrstvy těsta na sobě. Nyní udělejte totéž z bočních stran, až budete mít nakonec devět vrstev těsta pěkně na sobě. Takto připravené těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat. Po tomto čase těsto opět rozválejte a opět překládejte stejným způsobem - nejprve zvrchu, potom ze spodu a nakonec z bočních stran. Tento postup celkově zopakujte třikrát.
V poslední fázi, pokud jste ještě neztratili veškerou trpělivost, těsto rozválejte na třícentimetrovou tloušťku a formičkou vykrajujte kulaté pagáčiky. Na každém pagáčiku udělejte mřížku, na to vám výborně poslouží mřížkové „protlačidlo“ na vařené brambory, ale pokud nemáte, použijte ostřejší nůž. Uložte je na plech s papírem na pečení, potřete rozšlehaným vejcem a pečte při teplotě 180 °C, přibližně 20 minut. TIP: Pagáčiky nebudou přesušené díky kysané smetaně, kterou jste přidali, ale pokud si chcete jejich vláčnost pojistit, na spodek trouby umístěte, během pečení, malý hrnec s vodou.
Zdroj: Depositphotos
Smetanovo-slaničný posuch
Na těsto potřebujeme (2 plechy nebo poloviční dávka na 1 plech):
- 800 g chlebové mouky
- 600 ml mléka (nebo podmáslí)
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 40 g droždí
- 1 lžičku soli
- 1 polévkovou lžíci octa
Na náplň:
- 1 litr kysané smetany
- slaninu
- sůl, mleté černé pepře, petrželovou nať
Postup přípravy:
Droždí pečlivě rozmíchejte v troše vody. Do mísy nasypejte mouku, mléko, droždí a promíchejte. Přidejte sůl, ocet a rukama nebo pomocí kuchyňského robotu důkladně vypracujte hladké těsto. Těsto by se mělo lehce oddělovat od mísy. Mísu přikryjte utěrkou a uložte na teplé místo asi na hodinu. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části (pokud pracujete s plnou dávkou) a každou z nich dejte na plech s pečicím papírem. Rozválejte nebo přitlačte tak, aby těsto mělo vyvýšený okraj. Poté osmažte slaninu, dejte ji na těsto a nechte krátce zapečené v troubě při teplotě 180 °C, ne déle než 10 minut. Na vrchol koláče dejte smetanu, sůl, pepř a pečte dále při stejné teplotě 30 minut. Na závěr posypte koláč petrželovou natí.
Bude se ti líbit: Recept na domácí česnekovo-sýrové šneky
Zdroj: Depositphotos
Šunkovo-česnekové trojúhelníčky
Na těsto si připravte:
- 600 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 70 ml oleje
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžičku krystalového cukru
- ½ kostky droždí
Na náplň:
- 100 g másla
- 2 žloutky
- šunku
- hlávku česneku
- sůl
Postup přípravy:
Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek, přidejte ho k mouce a vlažnému oleji, přidejte sůl a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, poté těsto rozdělte na čtyři stejné části, rozválejte je na tenko, přidejte směs změklého másla, žloutku, šunky, soli a česneku (s česnekem určitě nešetřete, ale poté dejte méně soli), klidně posypejte bylinkami nebo semínky, ale nemusíte. Těsto zrolujte jako závin, uložte na plech všechny čtyři záviny vedle sebe a každý z nich rozřízněte na trojúhelníky. Nechte asi 30 minut odpočinout. Poté vložte plech do trouby a pečte při teplotě 180 °C, asi 25 minut. TIP: Šunku můžete klidně nahradit sýrem nebo přidat i papriku, případně udělejte každý závin s jinou náplní.