Toto jsou nejlepší slané recepty z kynutého těsta! Vyzkoušíš?

Ve "souboji" listové těsto versus kynuté těsto je každé z nich vítězem v jiné kategorii. Zatímco listové je absolutně jednoduché na přípravu, kynuté poskytuje našim chuťovým buňkám přece jen zážitek o něco vyššího levelu. Na druhé straně, když už porovnáváme, zatímco listové těsto nám žaludek a trávení nijak nezatěžuje, a to bez ohledu na jeho náplň, o tom kynutém přece jen víme...

Ačkoli jsou kynuté koláče o trochu složitější na přípravu, vždy stojí jejich chuť za každou minutu strávenou v kuchyni, nemyslíte? Jakou ale dáváte přednost vy – sladkým nebo slaným pochoutkám? Tradičně mnozí z nás mají rádi pečené buchty, kynuté záviny a podobně. Ze slaných pak pizzové rohlíčky či rolky se sýrem. Ať už je vaším favoritem jedno nebo druhé, dnes si rozhodně nenechte ujít ty nejlepší slané recepty z kynutého těsta, které jsme pro vás shromáždili. Kterým začnete?

Zaujme vás: 4 skvělé recepty z dýně hokkaido - na lahodnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku

škvarkové pagáčky

Zdroj: Depositphotos

Škvarkovo-smetanové pagáčiky

Budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g škvarků
  • 200 ml kysané smetany
  • 150 g másla
  • 50 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • sůl a trochu vepřového sádla

Postup přípravy:

Hned na úvod upozorňujeme, že postup přípravy bude o něco náročnější, ale pokud to nevzdáte, výsledek pro vás bude dokonalou odměnou. Pojďme tedy na to! Škvarky buďte umelejte nebo jen nakrájejte nadrobno a promíchejte je se vepřovým sádlem a trochou soli. Odkládejte do lednice. Mezitím smíchejte hladkou mouku a 2 lžičky soli, udělejte do mouky důlek, do kterého rozdrobíte droždí, přidáte cukr, vlažné mléko a odložíte asi na 15 minut. Po uplynutí této doby přidejte k kvásku jedno vejce, změklé máslo, které nakrájejte na menší kousky, kysanou smetanu a buď v kuchyňském robotu nebo ručně pořádně vypracujte těsto. Těsto musí být hladké, pružné a musí se odlepovat od mísy.

Pomoučněte si desku, vyklopte na ni těsto a rozválejte ho přibližně na jeden až jeden a půl centimetru tloušťku. Na těsto uložte připravené škvarky, přičemž okraje nechte suché. Těsto přeložte z vrchní strany do středu a potom i ze spodní části do středu. Měli byste mít tři vrstvy těsta na sobě. Nyní udělejte totéž z bočních stran, až budete mít nakonec devět vrstev těsta pěkně na sobě. Takto připravené těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat. Po tomto čase těsto opět rozválejte a opět překládejte stejným způsobem - nejprve zvrchu, potom ze spodu a nakonec z bočních stran. Tento postup celkově zopakujte třikrát.

V poslední fázi, pokud jste ještě neztratili veškerou trpělivost, těsto rozválejte na třícentimetrovou tloušťku a formičkou vykrajujte kulaté pagáčiky. Na každém pagáčiku udělejte mřížku, na to vám výborně poslouží mřížkové „protlačidlo“ na vařené brambory, ale pokud nemáte, použijte ostřejší nůž. Uložte je na plech s papírem na pečení, potřete rozšlehaným vejcem a pečte při teplotě 180 °C, přibližně 20 minut. TIP: Pagáčiky nebudou přesušené díky kysané smetaně, kterou jste přidali, ale pokud si chcete jejich vláčnost pojistit, na spodek trouby umístěte, během pečení, malý hrnec s vodou.

smetanový posuch

Zdroj: Depositphotos

Smetanovo-slaničný posuch

Na těsto potřebujeme (2 plechy nebo poloviční dávka na 1 plech):

  • 800 g chlebové mouky
  • 600 ml mléka (nebo podmáslí)
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 polévkovou lžíci octa

Na náplň:

  • 1 litr kysané smetany
  • slaninu
  • sůl, mleté černé pepře, petrželovou nať

Postup přípravy:

Droždí pečlivě rozmíchejte v troše vody. Do mísy nasypejte mouku, mléko, droždí a promíchejte. Přidejte sůl, ocet a rukama nebo pomocí kuchyňského robotu důkladně vypracujte hladké těsto. Těsto by se mělo lehce oddělovat od mísy. Mísu přikryjte utěrkou a uložte na teplé místo asi na hodinu. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části (pokud pracujete s plnou dávkou) a každou z nich dejte na plech s pečicím papírem. Rozválejte nebo přitlačte tak, aby těsto mělo vyvýšený okraj. Poté osmažte slaninu, dejte ji na těsto a nechte krátce zapečené v troubě při teplotě 180 °C, ne déle než 10 minut. Na vrchol koláče dejte smetanu, sůl, pepř a pečte dále při stejné teplotě 30 minut. Na závěr posypte koláč petrželovou natí.

Bude se ti líbit:  Recept na domácí česnekovo-sýrové šneky

Šunkové trojúhelníčky

Zdroj: Depositphotos

Šunkovo-česnekové trojúhelníčky

Na těsto si připravte:

  • 600 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 70 ml oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • ½ kostky droždí

Na náplň:

  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • šunku
  • hlávku česneku
  • sůl

Postup přípravy:

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek, přidejte ho k mouce a vlažnému oleji, přidejte sůl a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, poté těsto rozdělte na čtyři stejné části, rozválejte je na tenko, přidejte směs změklého másla, žloutku, šunky, soli a česneku (s česnekem určitě nešetřete, ale poté dejte méně soli), klidně posypejte bylinkami nebo semínky, ale nemusíte. Těsto zrolujte jako závin, uložte na plech všechny čtyři záviny vedle sebe a každý z nich rozřízněte na trojúhelníky. Nechte asi 30 minut odpočinout. Poté vložte plech do trouby a pečte při teplotě 180 °C, asi 25 minut. TIP: Šunku můžete klidně nahradit sýrem nebo přidat i papriku, případně udělejte každý závin s jinou náplní.

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE