Recept na levandulovo-mátovou léčivou sůl do koupele – to musíte vyzkoušet!

levandulová sůl do koupele

Teplá vana – perfektní uklidnění pro vystresovaný organismus po náročném dni. Asi jen velmi málo lidí nemá rádo horkou koupel, při které si odpočine tělo i duše. Svůj relaxační koupel však můžete dovést k dokonalosti i pomocí této léčivé koupelové soli, která spojuje nádhernou vůni levandule s osvěžujícími prvky máty. Taková koupel promění váš večer v dokonalý relaxační rituál, který vám pomůže zbavit se napětí a stresu.

Levandule je známá svými mnoha příznivými účinky na lidský organismus. Její vůně má silné relaxační a uklidňující vlastnosti, které pomáhají snižovat úzkost a podporují kvalitní spánek. Přidání levandule do koupele může přinést nejen psychickou, ale i fyzickou úlevu. Máta je další úžasnou přísadou, která dokáže proměnit vaši koupel v nezapomenutelný zážitek. Její osvěžující vůně stimuluje smysly a dodává energii, což je ideální pro ty, kteří potřebují po náročném dni opět nabrat síly.

Pojďme si teď připravit takovou léčivou sůl v pohodlí domova. Ponořte se do teplé vany, zavřete oči a nechte kombinaci levandule a máty působit na vaše smysly a tělo. Uvidíte, že po takovém koupelovém rituálu se budete cítit jako znovuzrození.

Doporučujeme: Trápí tě červené skvrny na tváři? Víme, co je může způsobovat

Největší pozitiva koupelových solí: 

  • úleva od stresu, 
  • uklidňující účinky,
  • snížení bolesti svalů, 
  • zlepšení krevního oběhu, 
  • zmírnění bolestí hlavy a těla, 
  • urychlení hojení ran, 
  • při nachlazení pomáhají dýchacím cestám, 
  • u malých dětí voňavá sůl do koupele zlepší spánek, 
  • hydratační účinky – hydratace pleti.

Doporučujeme: Akné na krku a dekoltu – co to znamená?

pozitiva koupelových solí
Depositphotos

Suroviny na voňavou sůl do koupele:

  • 2 šálky magnéziové soli (tuto koupíte v lékárně, ale i online) 
  • půl šálky jedlé sody 
  • čtvrt šálky klasické mořské soli 
  • hrst sušené levandule 
  • 30 kapek levandulové silice (esenciální olej z levandule) 
  • 20 kapek mátové silice

Jak se připravuje levandulová sůl do koupele?

Levandulová sůl do koupele je hotová raz dva. Všechny ingredience jednoduše smícháte, nasypete do nádobky a dobře uzavřete, aby se do soli nedostala vlhkost. Používáte podle potřeby. Na jeden léčivý solný koupel je doporučená dávka ¼ šálky soli. Koupel s léčivou solí, která je vyrobená z magnéziové soli, by měl trvat přibližně 20 až 30 minut. Tato doba je ideální na to, aby tělo absorbovalo prospěšné minerální látky, aby se dostavily pozitivní účinky na svaly, podpořilo se zdraví pokožky a zafungovala také aromaterapie a aromaterapeutické účinky díky tomu, že byly použity kapky esenciálních olejů.

TIP: Léčivou koupelovou sůl lze připravit i s použitím jiných esenciálních olejů. Existují různé esenciální oleje s rozmanitými účinky. Použít můžete šalvěj, citrusy či hřejivé hřebíčky.

Doporučujeme přečíst: TOP eko produkty, kterými pomůžeš planetě: Přidej i ty ruku k dílu!

Jak se připravuje levandulová sůl
Depositphotos

Znáte magnéziovou sůl?

Magnéziová sůl je neocenitelnou pomocnicí při mnoha chorobách, protože v dnešní době trpí velké množství lidí akutním nedostatkem hořčíku. Je potvrzeno, že při koupeli tělo absorbuje přes pokožku mnohem více hořčíku, než kdybyste si vzali „šumivé magnézium“. Optimální složení minerálů v této soli pomáhá buňkám zlepšit látkovou výměnu a přispívá k jejich regeneraci. Obsažené minerály odstraňují z pokožky škodliviny. Mají antialergický, dezinfekční a vysušující účinek.

Dominantní je hořčík (magnézium), který má nezastupitelnou roli v živém organismu. Reguluje srdeční činnost a svalové kontrakce. Chrání nervy, je známý jako protistresový iont, pomáhá tělu využívat vitaminy C a E a zabraňuje ukládání vápníku v ledvinách a žlučníku. Tuto sůl najdete v obchodech pod názvem živá magnéziová sůl.

Jak často si dopřávat koupelové rituály?

Koupelové rituály s léčivou solí, jako je magnéziová sůl, si můžete dopřávat pravidelně, ale je důležité zachovat rovnováhu a zohlednit potřeby svého těla. Doporučuje se:

  • Pro relaxaci a zmírnění stresu: Solnou koupel s magnéziovou solí si můžete dopřát 1-2krát týdně. Tento režim pomáhá pravidelně uvolňovat napětí, podporovat lepší spánek a snižovat úroveň stresu.

  • Pro zmírnění svalové bolesti a regeneraci: Pokud se věnujete intenzivní fyzické aktivitě nebo máte svalové problémy, můžete si koupel dopřát 2-3krát týdně. Tímto způsobem podpoříte rychlejší regeneraci svalů a zmírníte bolest a zánět.

  • Pro celkovou péči o pokožku: Koupel s léčivou solí může být prospěšná i pro pokožku, zejména pokud trpíte kožními problémy jako ekzémy nebo akné, díky svým antibakteriálním účinkům. V tomto případě postačí koupel jednou týdně, abyste dosáhli pozitivních výsledků bez nadměrného vysušování pokožky.

  • Pro detoxikaci: Pokud máte pocit, že potřebujete důkladnou detoxikaci organismu, můžete si dopřát intenzivnější koupelový rituál s magnéziovou solí jednou za měsíc, kde budete v koupeli setrvávat o něco déle (ale stále v rámci doporučených 20-30 minut). Tento detoxikační koupel určitě vyzkoušejte.

Je důležité naslouchat svému tělu a přizpůsobit frekvenci koupelí svým individuálním potřebám a zdravotnímu stavu. Příliš časté koupele mohou vést k vysušení pokožky, proto je vhodné po koupeli vždy použít hydratační krém nebo olej, aby byla vaše pokožka dostatečně hydratovaná a vyživená.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE